Dalsza część fotek z opisami.
Ogórek sałatkowy Wężowy, w ogóle nie rósł i już straciłem nadzieję, a tu nagle podczas nocy przytył i urósł

Cukinie, odm. Astra polka. Mam dwa krzaki i jedna cukinia już skonsumowana w postaci placków

Tykwy, na fotkach możliwe Bottle bianca, ale nie wykluczam krzyżówek. Oznaczone są czerwonymi okręgami dla niewtajemniczonych
 Mam nadzieję, że się zapylą.
 Mam nadzieję, że się zapylą.
Moja koncepcja zarastającej tykwowej pergoli się ziściła
 W zeszłym roku nawet pod koniec października tak nie wyglądała.
 W zeszłym roku nawet pod koniec października tak nie wyglądała. 
Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, to z dwóch metrów będą mi zwisać tykwy Dinosaur/Marenka (nie wiem jaka jest poprawna nazwa), również oznaczone okręgami.

Dyniowy płotek zdał egzamin, idealnie oddziela część warzywną od reszty ogrodu
 Jeśli się dobrze przyjrzeć to widać i dynie.
 Jeśli się dobrze przyjrzeć to widać i dynie.
Jedna z moich fikuśniejszych odmian, Daisy gourd:

W domyśle ma wyglądać tak

To jest pierwsza tegoroczna ciekawostka:

Dynia figolistna, a to co jest na zdjęciu to 115cm pędu, który urósł w 3 dni... Mam dwa krzaki, strasznie późno kwitną kwiaty męskie. Upłynął miesiąc i 4 zawiązki, zanim pierwszy kwiat zakwitł.
A to druga ciekawostka:

Fasola Nescafe Bean, która sama w sobie nie jest bardzo niezwykła, tylko trochę różni się od zwykłej fasoli delikatnym pędem, pokrojem i kształtem liści. Zaś jej strąki są bardzo parzące i nie radzę ich dotykać bez gumowych rękawic. Tzn, mnie to dopiero czeka

I BONUS!
Znalazłem w kompostowniku cztery myszki, na oko tygodniowe:

Przekopywałem kompostownik i wykopałem suche siano, a z niego posypały się myszki... Włożyłem je do głębokiego kubka i wkopałem w górkę kompostu, ułożyłem wszystko tak, żeby było widać kto zabrał myszki - kot, czy mamusia
 Ale raczej mamusia je wzięła, bo nie było odcisków łap.
 Ale raczej mamusia je wzięła, bo nie było odcisków łap.

Na zdjęciach to tylko tak wygląda, że tego mam dużo, w prawdzie mógłbym zająć cały trawnik, ale gospodarz by mnie za to zabił
 Na zdjęciach to tylko tak wygląda, że tego mam dużo, w prawdzie mógłbym zająć cały trawnik, ale gospodarz by mnie za to zabił 
 Aktualnie kwitnie biała lilia, "Vermeer" i jedna odmiana orientalnych, przede mną już tylko kulminacyjna lilia orientalna. Z jednej strony się cieszyć, bo rozkwitnie najpiękniejsza, a z drugiej żałować, że nie mogą dłużej kwitnąć
 Aktualnie kwitnie biała lilia, "Vermeer" i jedna odmiana orientalnych, przede mną już tylko kulminacyjna lilia orientalna. Z jednej strony się cieszyć, bo rozkwitnie najpiękniejsza, a z drugiej żałować, że nie mogą dłużej kwitnąć  Aktualnie leje jak z cebra... Właśnie grzmotnęło... A zapowiadali upały. Szkoda, tykwy by szybciej rosły.
 Aktualnie leje jak z cebra... Właśnie grzmotnęło... A zapowiadali upały. Szkoda, tykwy by szybciej rosły.
 Co do dyń ozdobnych, powoli z siatki wchodzą na świerki, ale to nic. Może znowu do 15 metrów dojdą...
 Co do dyń ozdobnych, powoli z siatki wchodzą na świerki, ale to nic. Może znowu do 15 metrów dojdą...