Borówka amerykańska - 2cz
Re: Borówka amerykańska - 2cz
w zeszłym roku posadziłam pod koniec sierpnia 6 krzaków borówek, które o dziwo maja bardzo dużo owoców jak na pierwwzy sezon.czy waszym zdaniem mogę o tej porze dosadzic jeszcze kilka krzaków czy poczekac do połowy sierpnia.
Jak rosną w doniczkach to możesz posadzić tylko nie zapomnij o podlewaniu i odpowiednim podłożu 

Pozdrawiam. Ewa
- _Kasia_
- 100p
- Od: 26 lip 2012, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
No dokopałam się dzięki wyszukiwarce do wątku borówkowego
Pierwsze kroki borówkowe stawiałam u mojej mamy w ogrodzie. Teraz sami mamy 12 krzaczków borówki.
Pierwsze 6 sztuk posadziliśmy we 09.2010, a kilka dni temu kolejnych 6 sztuk. Dokupiliśmy mniej więcej krzaczki wielkości tych już posiadanych.
Zakup był w szkółce. Niemniej jednak zamiast zapytac sie o nazwę własną kupowanego gatunku, bardziej zasugerowaliśmy się wilkością owoców. Były - są - duże , bardzo słodkie...
Czy jest możliwość, aby po owocach lub kształcie liści zidentyfikować jaki gatunek mamy???

Pierwsze kroki borówkowe stawiałam u mojej mamy w ogrodzie. Teraz sami mamy 12 krzaczków borówki.
Pierwsze 6 sztuk posadziliśmy we 09.2010, a kilka dni temu kolejnych 6 sztuk. Dokupiliśmy mniej więcej krzaczki wielkości tych już posiadanych.
Zakup był w szkółce. Niemniej jednak zamiast zapytac sie o nazwę własną kupowanego gatunku, bardziej zasugerowaliśmy się wilkością owoców. Były - są - duże , bardzo słodkie...
Czy jest możliwość, aby po owocach lub kształcie liści zidentyfikować jaki gatunek mamy???
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak duże? Największy jest chyba darrow, za nim najpopularniejszy chybaż bluecrop. Za nimi ze 40 odmian do kupienia w samej Polsce.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
-
- 50p
- Od: 26 kwie 2012, o 10:09
Chandler też ma duże owoce. Nie lepiej zadzwonić do szkółki ?_Kasia_ pisze:(...)
-
- 100p
- Od: 22 lip 2012, o 09:11
Witam.
Mam pytanie dotyczące nawozów do borówek.
Jakie nawozy możecie polecić, jakie są sprawdzone?
Obecnie, w tym roku używam Substral Magiczna siła nawóz interwencyjny do borówek. Ale z tego co wyczytałem on nie zakwasza gleby.
Czytałem, że nawóz Florovit do borówek lub Biopon dodatkowo zakwaszają glebę. Lub Agrecol "Nawóz zakwaszający do iglaków, borówek".
Czy ktoś stosował któreś z wyżej wymienionych nawozów i może podzielić się opiniami?
Jakie są Wasze spostrzeżenia i opinie na temat nawożenia borówek?
Obecnie, w tym roku używam Substral Magiczna siła nawóz interwencyjny do borówek. Ale z tego co wyczytałem on nie zakwasza gleby.
Czytałem, że nawóz Florovit do borówek lub Biopon dodatkowo zakwaszają glebę. Lub Agrecol "Nawóz zakwaszający do iglaków, borówek".
Czy ktoś stosował któreś z wyżej wymienionych nawozów i może podzielić się opiniami?
- _Kasia_
- 100p
- Od: 26 lip 2012, o 08:54
- Kontakt:
mr25ur, luk3z .... ... już wiem. Jest to odmiana SPARTAN.
Na wiosnę siarczan amonu , tak2-3x do końca czerwca. Jesienią VigorS + Hydrocompleks.paras pisze:Witam.
Coś dolistnie typu florovit , jakieś żelazo.
Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9
)
Robert i Szymon (junior lat 9

- mr25ur
Od połowy wakacji nie zaszkodzi też siarczan potasu.
-
- 100p
- Od: 22 lip 2012, o 09:11
saymon, mr25ur, dziękuję za odpowiedzi:)
czytając całe forum dowiedziałem się ,że nawozimy tylko do końca czerwca.Potem pędy muszą zdrewnieć żeby przygotować się do zimy
- no nie wierzęczytając całe forum

Eldo - nie nawozimy azotem od lipca. Natomiast potasem i owszem, bo to właśnie potas niezbędny jest roślinie do prawidłowego zdrewnienia i przygotowania się do zimy.
- mr25ur
Końcem sezonu pryskam dolistnie nawozem uniwersalnym bez azotu ( bywają takie
) wszystko co rośnie, też nie zaszkodzi a może pomóc, i to nie tylko w przygotowaniu do zimy, ale i w tworzeniu zawiązków na następny rok, co bodajże już trwa.

- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem dwóch krzaczków odmiany Bluecrop.
Zamierzam dokupić jeszcze 4 sztuki i zastanawiam się nad doborem odmian.
Na chwilę obecną z pewnością chcę zakupić Chandlera, a w doborze pozostałych trzech chciałbym was prosić o radę.
Chciałbym dosadzić jeszcze odmianę wcześniejszą i późniejszą od wyżej wymienionych.
Będę wdzięczny za wszelkie rady i sugestie. Pozdrawiam
Zamierzam dokupić jeszcze 4 sztuki i zastanawiam się nad doborem odmian.
Na chwilę obecną z pewnością chcę zakupić Chandlera, a w doborze pozostałych trzech chciałbym was prosić o radę.
Chciałbym dosadzić jeszcze odmianę wcześniejszą i późniejszą od wyżej wymienionych.
Będę wdzięczny za wszelkie rady i sugestie. Pozdrawiam

Pozdrawiam, Jacek
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
No to lobby każdej z odmian będzie za chwilę Ciebie agitować 

Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek