Moje storczyki od północy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ta pięciopędowa cambria mnie po prostu powaliła :shock:
ja też powoli szykuję się do wystawienia storczyków na taras, więc spytam tych bardziej doświadczonych w tej kwestii :wink: (ja będę wystawiać po raz pierwszy :lol: ). Jakie storczyki mogą spędzić lato na świeżym powietrzu :?: myślałam o mojej cambrii, moze to ją zmotywuje do kwitnienia :roll: a jak jest z sabotkami :?: (mam dwa o gładkich zielonych liściach).
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Jeanne paphiopedilum i phalaenopsis się nie wystawia na zewnątrz, wiem, że cymbidium zaleca się wystawić na zewnątrz, w reszty to nie wiem ;:171
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

No właśnie wolałam się upewić, co prawda w mojej książce (J.Pinske)napisane jest że paphiopedilum mogą być od czerwca do sierpnia na zewnątrz, więc już nic nie wiem :oops:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Jeanne ,sonia ma rację Phal. i Paphio.nie należy wystawiać,reszta lubi nocne spadki temperatur,w ten sposób inicjuje sie u wielu storczyków kwitnienie,te które wytwarzają psb. muszą być w odpowiednim momencie przesuszone ,ten moment to czas ,gdy u podstawy nowego przyrostu tworzy się właśnie psb,chociaż zdarzają się wyjątki,jak moja pięciopędowa Cambria.Wszystko zależy od rodziców naszych hybrydek.W ten sposób zmusiłam do kwitnięcia Oncidium i jedną z moich Cambrii,właśnie żółtą od dwóch lat kwitnie jak w zegarku zawsze w listopadzie :D
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
fezo
100p
100p
Od: 31 sty 2008, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje storczyki od północy

Post »

dorela pisze:Obrazek Obrazek Obrazek
phalenopsisy wykazują chęć dalszego kwitnięcia
A dlaczego te fotki są takie.........małe.........
janek
-----------------------
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Oj fezo,

chyba już późno było ... przecież wystarczy kliknąć na fotkę i otworzy Ci sie większe, a jak chcesz jeszcze większe to kliknij na ta fotkę, która Ci sie otworzyła. Ot, cała filozofia ;)

Dorela,

mój indywidualista nie wypuścił dwóch pędów z jednego oczka ;) u mnie jest troszkę inaczej ;)
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Dorelo, dziękuję za odpowiedź :P
czyli spokojnie mogę moją cambrię wystawić :?: :roll:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeanne moja już stoi :D decyzja należy do ciebie,Tak się zastanawiam;twój taras jest zadaszony?Jeżeli tak to Phal. i Paphio tez mogą postać na świeżym powietrzu,tylko wystaw je nieco później i wcześniej zabierz do domu
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

No niestety taras jest bez dachu :( tzn kawałek dachu domu wystaje ale to jednak nie to samo...
Cambria już jutro powędruje na świeże powietrze :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
fezo
100p
100p

Re

Post »

zuzulec pisze:Oj fezo,

chyba już późno było ... przecież wystarczy kliknąć na fotkę i otworzy Ci się większe, a jak chcesz jeszcze większe to kliknij na ta fotkę, która Ci się otworzyła. Ot, cała filozofia ;)

Dorela,

mój indywidualista nie wypuścił dwóch pędów z jednego oczka ;) u mnie jest troszkę inaczej ;)

albo wkleić odpowiednich rozmiarów.........
janek
-----------------------
Awatar użytkownika
fezo
100p
100p

Re

Post »

Dorea :?: :?: Zaskoczyło mnie to że trzymasz storczyki na dworze pod płotem.
Powiedz jak podlewasz, jaka strona świata, ile tam słońca????????

Może ja bym na balkon od południa ale balustrada z desek- część - część z tworzywa imitacja szyby??Co TY na to????? :?: Ja mam Phalaenopsisa........
janek
-----------------------
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

fezo nie czepiaj się moich fotek ,to były pierwsze które wstawiałam i ....tak wyszło(powiększ sobie) :wink:
A teraz poważnie : pod płotem nie mam Phalaenopsisa,te akurat nie powinny stać na dworze,ale na balkonie -dlaczego nie.Trzeba uważać na słoneczko,aby nie poparzyło-cieniować w najgorętszej porze dnia,na deszczyk-aby nie zmoczył liścia sercowego,bo stagnująca woda spowoduje zagniwanie.Zorganizuj mu zaciszny kącik na balkonie i możesz go wakacjować :D
O podlewaniu Phal.na forum jest cała masa porad;1 przykazanie -nie przelać,
2 -podlewamy,gdy korzenie są srebrzysto-białe
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
fezo
100p
100p

Re

Post »

dorela pisze:fezo nie czepiaj się moich fotek ,to były pierwsze które wstawiałam i ....tak wyszło(powiększ sobie) :wink:
A teraz poważnie : pod płotem nie mam Phalaenopsisa,te akurat nie powinny stać na dworze,ale na balkonie -dlaczego nie.Trzeba uważać na słoneczko,aby nie poparzyło-cieniować w najgorętszej porze dnia,na deszczyk-aby nie zmoczył liścia sercowego,bo stagnująca woda spowoduje zagniwanie.Zorganizuj mu zaciszny kącik na balkonie i możesz go wakacjować :D
O podlewaniu Phal.na forum jest cała masa porad;1 przykazanie -nie przelać,
2 -podlewamy,gdy korzenie są srebrzysto-białe

Jesteś SUPER...........
janek
-----------------------
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za miłe słowa,każdy na tym forum udzieliłby Ci rad,tylko traf sprawił że to byłam ja,bo zapytałaś/eś w moim wątku :wink:
Teraz pokażę co kupiłam na wystawie w Poznaniu
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Phal.miniaturka,Encyclia cochleata,Dendrobium nobile Stardust:Chiyomi(jezeli się mylę to proszę mądrzejszych niech mnie poprawią)
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Piękne :)
Ile kosztowała ta Encyclia? Przymierzam się do takiej na wrocławskiej wystawie - ale do wielu różnych się przymierzam :)
Pozdrawiam
Magda
LINKI
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”