pytanie na temat pomidorow uprawa w doniczkach

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
piogrys
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 cze 2011, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

pytanie na temat pomidorow uprawa w doniczkach

Post »

od niedawna zaczelem sie interesowac ogrodnictwem z braku innych mozliwosc pozostaje mi jedynie uprawa w doniczkach
jednak mam kilka watpliwosci
zamieszczam zdjecie moich doniczkowych pomidorow
5 z nich jest innego gatunku i 2 innego nie mam pojecia co to za gatunki
poza tym jak zobaczycie na fotkach te szybciej rosnace maja na gorze zawiniete liscie czy to normalne
2 wolniej rosnace i jakby w ciemniejszym odcieniu zieleni maja zawiniete do srodka ku gorze dolne listki
poza tym na jednym listku pojawilo sie cos co wyglada jakby sama koncowka usychala
pomidory sa w domu na parapecie przy oknie dziekuje za jaka kolwiek rade
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p
Od: 15 lis 2010, o 23:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: pytanie na temat pomidorow uprawa w doniczkach

Post »

Jeśli to są odmiany ogrodowe, to lubią się mocno korzenić, doniczki są za małe dla nich, brak potasu (skórkę od banana można podrzucić).
Ja w dużej ok. 6 litrowej doniczce mam pomidorki koktailowe, podobno przeznaczone do uprawy w pojemnikach.
zombi3030
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 cze 2011, o 00:58

Post »

Ja tez probowalem ale skutek mizerny , proponuje duze pojemniki takie min 10l. Ja choduje na tarasie w pojemnikach ok 20l - 25l. Narzekam jedynie na pogode ( Irlandia ).W ubieglym roku posadzilem bardzo pozno, bo w sierpniu , ale owocowaly do grudnia juz w mieszkaniu , problem byl tylko z wielkoscia srednica do 3 cm :oops: ale spox smakowaly rewelka. W ty roku posialem w maju , teraz maja 40 cm wysokosci i zaczynaja kwitnac ... Tylko te deszcze... Tragedia... Nawet nawozu nie ma jak dodac bo ziemia przemoknieta na max.
Posialem tez : patisony,zielona cebule(jaj szczypior),rzodkiewke, patisony, fasolke zielona i biala i wszystko rosnie.
Wczesniej probowalem doniczek ale mysle ze po prostu w doniczce jest za malo substancji odzywczych i zbyt szybko rosliny je pobieraja z nich.
Dlatego tez szybko marnieja, rowniez system korzeniowy jest bardzo ograniczony.
W pojemniku 20l - 30l sadze 4 - max 6 pomidorow i mysle ze jest ok , ostatniego roku urosly mi 1,5m ..... moze tez wysokosc i ilosc lisci przeszkodzily im w wiazaniu wiekszej ilosci owocow . Nie oglawialem ich wiec moze tez to byl problem z wielkoscia owocow.
Przepraszam ze sie tak rozpisalem , ale to sa moje spostrzezenia. jeśli pomoga to ok jeśli sie myle , poprawcie i wytlumaczcie w czym jest problem i gdzie sie myle .
Dzięki.
Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p
Od: 15 lis 2010, o 23:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja plantacja doniczkowa:
Obrazek

Nawożone są skórkami od bananów, bo lubią bardzo potas, a skórki bananowe go mają w nadmiarze.
congereel
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 lip 2012, o 10:52

Post »

Witam, nazywam sie Pawel i mieszkam w zachodniej czesci Irlandii, troche zaczalem sie interesowac uprawa roslin i chcac sie czegos dowiedziec wpadlem na to forum ktore jest prawdziwa skladnica wiedzy w tej dziedzinie, to tyle na wstepie, a teraz odgrzebie troche temat, poniewaz mam kilka pytan:
Czy ktos z was choduje dalej pomidory w irlandii?
Czy trzeba je czyms pryskac i czym?
Jakie choroby moga tu wystapic i jak je zwalczac?
Pomidorki sprubuje uprawiac w domu w donicach wstawionych do patio oraz w takiej malej szklarence gdzie wejda moze 4 sadzonki ale tu jest maly problem bo wiatry moga osiagac tutaj na wiosne do 80km/h i będę musial troche pokombinowac i jakos to dobrze umocowac do podloza ale to juz taki maly offtop :tan

Jezeli bedziecie mieli jakiekolwiek uwagi to piszcie smialo, i zeby nie bylo to troche juz poczytalem i poszukalem ale prawie nic nie znalazlem uprawach w irlandii.
Przepraszam za brak polskich znakow ale nie mam ich na komp. z ktorego pisze (praca).
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”