Siedlisko z sosnami
- aleksanderk
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Siedlisko z sosnami
EWO 05 -PRZYTRZYMAJ klawisz Ctrl ZAZNACZ fotki do wklejenia i kliknij zapisz -tak jest w Fotosiku . Udanych wklejeń 

- Gosia123A
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marzenko co ładnego kupiłaś i Ewci

-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cześć, ja dopiero teraz po urlopie i nie wiem w co ręce włożyć więc ktrótko. Poprzednie odwiedziny to wypadek przy pracy (musiałam wpaść na jeden dzień, jestem nieraz niezastąpiona
)
A Ty działasz z wielkim rozmachem
Thuje szybko sadź żeby zdążyły się ukorzenić przed zimą i nie przemarzły. Ja musiałam dwie już dwuletnie wymienić bo zmarzły. I dużo podlewaj one to lubią. Tak patrzę na zdjęcie czy aby nie za gęsto sadzisz? one się bardzo rozrastają. Ja sadziłam z 80 cm odstępem i już po pierwszym roku się stykały a po drugim tworzą ścianę. Oczywiście przycinam 2 razy do roku.
Powodzenia
(zdjęcia u siebie wstawię pewnie dopiero po południu bo za dużo roboty, więc zapraszam)

A Ty działasz z wielkim rozmachem

Thuje szybko sadź żeby zdążyły się ukorzenić przed zimą i nie przemarzły. Ja musiałam dwie już dwuletnie wymienić bo zmarzły. I dużo podlewaj one to lubią. Tak patrzę na zdjęcie czy aby nie za gęsto sadzisz? one się bardzo rozrastają. Ja sadziłam z 80 cm odstępem i już po pierwszym roku się stykały a po drugim tworzą ścianę. Oczywiście przycinam 2 razy do roku.
Powodzenia
(zdjęcia u siebie wstawię pewnie dopiero po południu bo za dużo roboty, więc zapraszam)
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Marzenko byłam zobaczyć nowe rabatki ... a tu nic 

- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Uff...wreszcie jestem
Christinkrysia
, nie znałam tego słonecznika, ale jak zobaczyłam u Ciebie, to chcę go mieć. Podzielisz się?
Ewa05
wysyłka nie jest trudna. Korzonki z odrobiną wilgotnej ziemi owiń w folię. Całość do koperty z bąbelkami lub pudełeczko i wio. Roślinki dochodzą całe i zdrowe.
Chatte (Izuś), ten żółty piasek to moja zmora, jak ja zazdroszczę tłustej, żyznej ziemi innym. Muszę się rozejrzeć za tym polecanym przez Ciebie Rh- uroczy
Gajowa (Ewo), muszę kombinować, żeby coś mieć. Pieniążków nie mam zadużo, poza tym frajda jak się coś samemu wychoduje podwójna
BassBecia, rarytasy nie zimujące zakopane mam na ganku, mam nadzieję, że nie zapomnę o nich
. Katalpa u mnie zimowała (3szt). Dwie były zupełnie nie zabezpieczone, bo wiatr zabrał im kożuszki. Wiosną byłam zdziwiona, że w ogóle żyją, Trzecia miała wkoło plastikową siatkę wypchaną liśćmi dębowymi. Najbardziej jednak majowy mróz im dokuczył.
Dzięki za identyfikację kuklika
mar33 (Marysiu)
, jestem chętna na miskanta i zebrinusa
Barabelko (Basiu), za tydzień chyba nie dam rady, rodzinka z Poznania mi się zapowiedziała. Też było miło Cię poznać, jesteś bardzo ciepłą osobą
Jacku, staram się jak umiem, rarytasów u mnie nie uświadczysz, ale powoli widać kwiaty i kolory inne niż zielony
aleksanderk, witam w skromnych porgach nowego gościa, propozycja nie do odrzucenia, ale mam gości, choć może...zaraz wyskrobię PW. Dzięki za poradę dla Marysi (mar33)
Jurku, jak ja lubię Twoje "nudzenie", a raczej miłe posty, zwłaszcza te, w których piszesz o nadwyżkach. Mam podać swój adres na PW
?
Ewa05, specem do wklejania zdjęć nie jestem, ale czytam, że aleksanderk już Ci podpowiedział. Niektórzy robią też kolaże, np. Jola1010 i od razu widać kilka zdjęć. Ona to robi perfekcyjnie.
Barabelko, zaraz pokażę, chcę najpierw odpowiedzieć gościom, a potem salwa zdjęć
Masko (Marysiu), niedziela to dla mnie zwykle pracujący dla mnie dzień tyle, że w domu, Jabłuszek było tyle, że jeszcze w tygodniu ugotuję kompocik i postawię na stole dla chętnych
Gosia123A, nie wiem o czym mówisz
April (Jolu) jak miło Cię znów gościć. Sadzę jak piszą, co 50-60cm, ale chyba rzeczywiście zagęsto
Lora (Misiu) proszę o chwilkę cierpliwości. Dopiero co net w pracy odzyskałam. Najpierw odpisze, a potem zdjęcia
Christinkrysia

Ewa05

Chatte (Izuś), ten żółty piasek to moja zmora, jak ja zazdroszczę tłustej, żyznej ziemi innym. Muszę się rozejrzeć za tym polecanym przez Ciebie Rh- uroczy

Gajowa (Ewo), muszę kombinować, żeby coś mieć. Pieniążków nie mam zadużo, poza tym frajda jak się coś samemu wychoduje podwójna
BassBecia, rarytasy nie zimujące zakopane mam na ganku, mam nadzieję, że nie zapomnę o nich

Dzięki za identyfikację kuklika

mar33 (Marysiu)

Barabelko (Basiu), za tydzień chyba nie dam rady, rodzinka z Poznania mi się zapowiedziała. Też było miło Cię poznać, jesteś bardzo ciepłą osobą

Jacku, staram się jak umiem, rarytasów u mnie nie uświadczysz, ale powoli widać kwiaty i kolory inne niż zielony
aleksanderk, witam w skromnych porgach nowego gościa, propozycja nie do odrzucenia, ale mam gości, choć może...zaraz wyskrobię PW. Dzięki za poradę dla Marysi (mar33)
Jurku, jak ja lubię Twoje "nudzenie", a raczej miłe posty, zwłaszcza te, w których piszesz o nadwyżkach. Mam podać swój adres na PW

Ewa05, specem do wklejania zdjęć nie jestem, ale czytam, że aleksanderk już Ci podpowiedział. Niektórzy robią też kolaże, np. Jola1010 i od razu widać kilka zdjęć. Ona to robi perfekcyjnie.
Barabelko, zaraz pokażę, chcę najpierw odpowiedzieć gościom, a potem salwa zdjęć

Masko (Marysiu), niedziela to dla mnie zwykle pracujący dla mnie dzień tyle, że w domu, Jabłuszek było tyle, że jeszcze w tygodniu ugotuję kompocik i postawię na stole dla chętnych

Gosia123A, nie wiem o czym mówisz

April (Jolu) jak miło Cię znów gościć. Sadzę jak piszą, co 50-60cm, ale chyba rzeczywiście zagęsto

Lora (Misiu) proszę o chwilkę cierpliwości. Dopiero co net w pracy odzyskałam. Najpierw odpisze, a potem zdjęcia
- lulka
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
Matulu od samego czytania się zmęczyłam. To będziesz miała roboty z roślinkami. Ja pleców nie czuję, ledwo po weekendowym pieleniu i sadzeniu się prostuję, ale tyle mi to sprawia radochy, że nie wiem. Czekamy na fotki z nowymi nasadzeniami 

- Marzena62
- 500p
- Od: 13 lip 2012, o 22:21
Marzenko, zajrzałam, i nie przesadzaj, że nie masz kwiatów bo widziałam przecież. U mnie rzeczywiście kwiat przy kwiecie, ale to jest działka, a nie duże siedlisko jak przypuszczam twoje. Ja mam mało miejsca bo na działce jest dużo trawy pod drzewkami owocowymi no i ok.1/4 działki to grządki, więc upycham kwiaty jedne przy drugim. Ale rzeczywiście w okolicy nikt tylu kwitnących kwiatuszków nie ma.
Nie wiem czy Ci ktoś odpowiedział co to jest za roślina ta kwitnąca na niebiesko-lila, ale miałaś nosa że to jest miododajne - to facelia. Mieszkam w mieście od 9 roku życia ale urodziłam się na wsi, mam na wsi rodzinę.
Nie wiem czy Ci ktoś odpowiedział co to jest za roślina ta kwitnąca na niebiesko-lila, ale miałaś nosa że to jest miododajne - to facelia. Mieszkam w mieście od 9 roku życia ale urodziłam się na wsi, mam na wsi rodzinę.
Irysy i inne moje kwiatki -
z pozdrowieniem - Marzena
z pozdrowieniem - Marzena
- Sosenki4
Madziu
,roślinki przyszły i już rosną, zaraz pokażę - szkoda, że juz brakło mi czasu na dopieszczenie rabatki. No to wypoczywaj szybko i prostuj plecy, bo już nowa paczka roslinek dziś wyszła ode mnie dla Ciebie
Marzenko
, witam gościa.Mnie w wieku 15lat wyrwano do miasta, ale nie nadaję się do betonowego pudełka. jak tylko miałam okazję to wróciłam na wieś. Ciągle wydaje mi się, że mam samo zielone, bo na areale 84ar wszystko ginie. Twoje irysy powaliły mnie na kolana.
a to już zaległe zdjęcia
otóż w piątek dostałam taką paczkę od Biny12

po wyjęciu było tego pół podwórka

Na szczęście dobra kobieta opisała mi to, bo bym się nie rozeznała. Część zgodnie z przeznaczeniem na skalniaczek powędrowała, reszta na rabatę wiejską pod stary dom.
w międzyczasie robiłam co nieco koło domku synka

dosadziłam trochę

a na koniec kocankę

Później jak wiecie byłam u Basi (Barabelki) i przywiozłam cały bagażnik darów.
tu jest rabata z nimi

jest tu rząd konwalii, hosta, hortensja

tutaj tojeść kropkowaa, nachyłek, orliki, i chyba dzwonek. Wcześniej rosła tu tuja "pomarańczowa kulka"
i niebieska hortensja kupiona wiosną. Niestety nie mam kuli kwiatowych, bo wszystkie kwiaty poschły. Wiadomo jak to są pędzone kwiaty na handel

nawet pięciornik pokazał swe wdzięki na tej rabacie. Co prawda raczył mnie jednym kwiatuszkiem, ale sadziłam go tu jesienią, malutkiego.

Za to na innym miejscu zakwitło mi coś takiego na czerwono

nie mam bladego pojęcia, co to jest?
Tego kwiatka natomiast wypatrzyłam jakiś czas temu i wczoraj juz był u mnie. co to jest?

Marzenko

a to już zaległe zdjęcia
otóż w piątek dostałam taką paczkę od Biny12
po wyjęciu było tego pół podwórka
Na szczęście dobra kobieta opisała mi to, bo bym się nie rozeznała. Część zgodnie z przeznaczeniem na skalniaczek powędrowała, reszta na rabatę wiejską pod stary dom.
w międzyczasie robiłam co nieco koło domku synka
dosadziłam trochę
a na koniec kocankę
Później jak wiecie byłam u Basi (Barabelki) i przywiozłam cały bagażnik darów.
tu jest rabata z nimi
jest tu rząd konwalii, hosta, hortensja
tutaj tojeść kropkowaa, nachyłek, orliki, i chyba dzwonek. Wcześniej rosła tu tuja "pomarańczowa kulka"
i niebieska hortensja kupiona wiosną. Niestety nie mam kuli kwiatowych, bo wszystkie kwiaty poschły. Wiadomo jak to są pędzone kwiaty na handel
nawet pięciornik pokazał swe wdzięki na tej rabacie. Co prawda raczył mnie jednym kwiatuszkiem, ale sadziłam go tu jesienią, malutkiego.
Za to na innym miejscu zakwitło mi coś takiego na czerwono
nie mam bladego pojęcia, co to jest?
Tego kwiatka natomiast wypatrzyłam jakiś czas temu i wczoraj juz był u mnie. co to jest?
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
To się wzbogaciłaś

- Sosenki4
Siedlisko odwiedzają też panowie, dla nich coś extra

panie oczywiście też mogły oglądać
panie oczywiście też mogły oglądać

-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
Na czerwono kwitnie firletka chalcedońska a ten ostatnio przytargany kwiatek to bodziszek, pewnie łąkowy.
Jest bardzo wiele odmian bodziszka ogrodowego.
Na razie sadź, co masz, z czasem zobaczysz, które rośliny się dobrze rozmnażają i czują na Twoim terenie.
Wówczas możesz sadzić większe grupy takich roślin, z czasem zapełnisz te 0,84 ha
.
Pamiętaj, że konwalie szybko się rozrastają i są ekspansywne,
dobrze posadzić je w miejscu z jakimś ogranicznikiem, np, przy murze, czy od krawężnika.
To znaczy, przynajmniej u mnie się tak rozrastają.
Jest bardzo wiele odmian bodziszka ogrodowego.
Na razie sadź, co masz, z czasem zobaczysz, które rośliny się dobrze rozmnażają i czują na Twoim terenie.
Wówczas możesz sadzić większe grupy takich roślin, z czasem zapełnisz te 0,84 ha

Pamiętaj, że konwalie szybko się rozrastają i są ekspansywne,
dobrze posadzić je w miejscu z jakimś ogranicznikiem, np, przy murze, czy od krawężnika.
To znaczy, przynajmniej u mnie się tak rozrastają.

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- Sosenki4
Elu, konwalie z jednej strony będę wyrywać, a w drugą czyli w stronę mojego "Starodrzewu" niech sobie idą.
Tak też będę robić, że wszystko sadzę w paru miejscach i będę patrzeć jak to rośnie i czy teren pasuje i mnie wzrokowo, a potem przeprowadzki lub selekcja naturalna (brrr jak to zabrzmiało)
Zmykam do domku
Tak też będę robić, że wszystko sadzę w paru miejscach i będę patrzeć jak to rośnie i czy teren pasuje i mnie wzrokowo, a potem przeprowadzki lub selekcja naturalna (brrr jak to zabrzmiało)
Zmykam do domku

- semper
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Marzenko.Masz jak w banku.Tylko musisz trochę poczekać.Szczawiki jeszcze kwitną, a hosty będę przesadzał i rozsadzał pod koniec lata.Do tego czasu jeszcze coś wymyślimy.
- Sosenki4
Jurku , super, juz się cieszę na przesyłkę od Ciebie
. Będę pamiętać o Twojej obietnicy i przypomnę się później
Wczoraj M poprosił, żebym olej i filt oleju zmieniła w jego aucie. Zgodziłam się chętnie. Pojechałam do mechanika, załatwiłam co trzeba. A później M prosi, żebym podjechała kupiła tarczę do piły tarczowej z dużymi zębami.
No i zaczęło się. Pojechałam do marketu, kupiłam co trzeba, a potem na ogrodniczy. Stało się. Kupiłam 2 żuraweczki i powojniki. Żurawki w normalnej cenie, powojniki wyprzedaż, więc ratowałam co ładniejsze
. Nie wiem na ile odmiany się sprawdzą, ale wziełam:

Pokazuję same metki, bo powojniki oczywiście nie kwitna i wyglądają ...lepiej nie mówić. Ale może uratuję je i za rok zakwitną.
i żurawki

Bardzo chciałam kupić sobie taką limonkową, ale nie było. Odmian tych co kupiłam oczywiście nie znam, a na etykietach było "żurawka mix"

Wczoraj M poprosił, żebym olej i filt oleju zmieniła w jego aucie. Zgodziłam się chętnie. Pojechałam do mechanika, załatwiłam co trzeba. A później M prosi, żebym podjechała kupiła tarczę do piły tarczowej z dużymi zębami.
No i zaczęło się. Pojechałam do marketu, kupiłam co trzeba, a potem na ogrodniczy. Stało się. Kupiłam 2 żuraweczki i powojniki. Żurawki w normalnej cenie, powojniki wyprzedaż, więc ratowałam co ładniejsze

Pokazuję same metki, bo powojniki oczywiście nie kwitna i wyglądają ...lepiej nie mówić. Ale może uratuję je i za rok zakwitną.
i żurawki
Bardzo chciałam kupić sobie taką limonkową, ale nie było. Odmian tych co kupiłam oczywiście nie znam, a na etykietach było "żurawka mix"
- bina12
- 1000p
- Od: 17 mar 2011, o 13:15

- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2