Jak modelować benjamina

Rośliny doniczkowe
mamateo
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 lis 2007, o 11:25

Post »

Próbuję wkleić obiecane zdjęcia, proszę nie śmiać sie za głośno :wink: :wink: :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
mamateo
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Udaaaaało się :wink:

Teraz śpieszę z opisem dla przema!

1. Z jasnymi listkami od miesiąca u mnie, gubi większe listki, ale na końcach gałązek pojawiły się 3-4 cm nowych pędów. Czy będa z tego listki?
2. Moja kombinacja dwukolorowych... Ten ciemny rośnie zdecydowanie szybciej i juz zagłusza jasnego, a w chwili sadzenia były takie same.
3. Ciemny, z drobnymi listkami, rośnie suuper, ale zastanawiam się nad obcięciem 2 dolnych gałęzi...
4. Największa bida... Rekordowe tempo wzrostu, zaledwie tyle liści przez... prawie 3 lata :oops: Pomóż!!!
5. Najstarszy, poradź, czy go przyciąć i jak? Ta najcieńsza gałązka z prawej strony to chyba efekt przycinania i namawiania, aby wyrosło coś po tej stronie (rósł niesymetrycznie)...

To właśnie ta młodzież :wink: Czekam na uwagi.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wieczorkiem koło 21-22 odpiszę Ci co i jak dalej z nimi, jak je ciachnąć pozaznaczam Ci na zdjęciach bo teraz już brak czasu na 8 do pracy. :D :D :D
mamateo
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ok, cierpliwie poczekam :wink:

Wiem, że niektóre z nich to jeszcze "maleństwa" i za bardzo modelować się nie dadzą... Ale szczególnie zależy mi na tym na zdjeciu 4, bo nie rośnie wcale i kusi mnie, żeby go ciachnąć przy samym "pieńku" (podpadł mi :wink: ).
x-C-j
---

Post »

mamateo pisze:Udaaaaało się :wink:

Teraz śpieszę z opisem dla przema!

1. Z jasnymi listkami od miesiąca u mnie, gubi większe listki, ale na końcach gałązek pojawiły się 3-4 cm nowych pędów. Czy będa z tego listki?
Nie ma on czasami związanych pinków czymś tutaj(jak na fotce), poza tym pewnie ma troszkę suchawe powietrze przez to gubi większe liście, jeśli rosną młode pędy będą i listki na nich.
Obrazek
2. Moja kombinacja dwukolorowych... Ten ciemny rośnie zdecydowanie szybciej i już zagłusza jasnego, a w chwili sadzenia były takie same.
Całkowicie normalne ale można to troszkę skorygować poprzez cięcie ale dopiero wiosną u tego.
3. Ciemny, z drobnymi listkami, rośnie suuper, ale zastanawiam się nad obcięciem 2 dolnych gałęzi...
Również zaczekałbym z nim do wiosny
.
4. Największa bida... Rekordowe tempo wzrostu, zaledwie tyle liści przez... prawie 3 lata :oops: Pomóż!!!
Pościnaj mu póki co na razie końcówki gałązek tak z 3 cm zostawiając po ścięciu na końcu czubka ok 5 mm gałązki do listka.
Obrazek
5. Najstarszy, poradź, czy go przyciąć i jak? Ta najcieńsza gałązka z prawej strony to chyba efekt przycinania i namawiania, aby wyrosło coś po tej stronie (rósł niesymetrycznie)...
Póki co również ciachnąłbym mu na razie końcówki gałązek a wiosną zanim zacznie wegetować umodelujemy go agresywniej.
Obrazek

To właśnie ta młodzież :wink: Czekam na uwagi.
Jeśli coś niejasne pytaj. :D :D :D
mamateo
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki Przemo za rady :wink: :wink: :wink: !!! Zastosuję je na pewno!!!

Rzeczywiście dobrze zauważyłeś: ten beniaminek z 1 zdjęcia miał osłonkę na korzeniach, gdy go kupiłam. Pewnie przy przesadzaniu do nowej doniczki nie usunęłam jej za dokładnie :oops: Ale jest ona tylko przy powierzchni, w podłożu już nie, więc korzenie mają swobodę... Na wiosnę się tym zajmę, bo teraz to chyba "po ptakach"...? Póki co, wg Twojej rady zajmę się suchym powietrzem i częściej będę go zraszać :wink:

Z tymi z 2 i 3 zdjęcia wstrzymam się do wiosny :wink:

A 4 i 5 tnę, jak zaznaczyłeś :lol:

Jeszcze raz dzięki i... pewnie będę się jeszcze do Ciebie zgłaszać :wink:

Ps. Czy nie umieściłam za małych zdjęć? Chciałam dokładniej obejrzeć zaznaczone miejsca cięcia i te fotki takie malunie... :wink: :wink:
x-C-j
---

Post »

Fakt były malutkie dlatego tak troszkę niedokładnie zaznaczyłem miejsca cięć. Zgłaszaj się jak tylko chcesz i kiedy chcesz jeśli będę w stanie pomogę. :D
Awatar użytkownika
maqa
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jak modelować benjamina

Post »

Trochę stary temat ale jak dla mnie aktualny :)
Benjamina mam ok.3 lata, jest to kilka małych sadzonek czy mogę je związać (bawełnianą białą wstążką) bo czytałam gdzieś że one zrastają się po jakimś czasie tworząc jeden pień.
Będę wdzięczna za odpowiedź.

Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”