Floksy,płomyk( Phlox)- uprawa

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Floksy - uprawa

Post »

U mnie szybko się starzeje biały. Po kilku sezonach jest tak, jak opisałaś: suchy środek i coś zielonego po bokach.
Wtedy te zielone odsadzam i odnawiam kępę.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

selli7 pisze: Takich kęp z które słabo odbijają nie warto trzymać, nie będzie z tego efektownych kwiatów.
Chyba, że zależy nam na konkretnej odmianie. Ta kępa która mi podmarzła jest jedyną tej odmiany jaką mam, więc poczekam aż troszkę"ożyje" a potem ją porozsadzam ;)
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

No tak, tylko jak to robisz? U mnie tak jak wspomina Oliwka, najszybciej starzeje się biały. Niektóre odmiany wypuszczają po bokach żywotniejsze pędy (teraz mają ok.10 cm, ale ta sama kępa ma wśrodku takie bardziej skarlałe, dużo mniejsze.Nawet jak wykopię kępę to uda mi się oddzielić tylko te boczne (ale jest to często zaledwie kilka pędów).Często jednak nie udaje się tego oderwać z korzeniami, bo wyrasta ze zdrewniałej karpy.Te pędy ze środka nie mają żywotnych korzeni, ale stare zdrewniałe części karpy.Czy to puszcza z czasem korzenie :roll:

No i zauważyłam jeszcze, że te słabsze pędy potem robią się jeszcze słabsze, bo coś je atakuje i wierzchołki zaczynają sie skręcać.Kiedyś czytałam, że to nicienie wnikają przez korzenie i może właśnie taka osłabiona, zdrewniała karpa jest do wyrzucenia, zamiast dzielenia :roll:
Najpiękniej i zdrowo rosną mi młode rośliny wyrosłe z nasion, ale ich dobra kondycja trwa 2- 3 sezony.Może z odmianami jest inaczej?
Pytam, bo właśnie floksy sprawiają mi najwięcej kłopotu, co roku któreś kopię, odnawiam, a to i tak niewiele daje, a robią wrażenie jako szerokie kępy.O chorobach, mączniaku, nicieniach już nawet nie wspomnę... :?
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p

Post »

Selli7 - Jeśli karpa jest zdrewniała, oddziela się jak najbardziej pojedyncze roślinki. Ja wiem, że to trudne bo to twarda sztuka (dosłownie i w przenośni), dzielenie może wymagać łopaty, siekiery (nie żartuję), noża i tym podobnych brutalnych narzędzi. Ale gdy już uda się oddzielić pojedynczą roślinkę z choćby jednym korzonkiem to już jest nowa sadzonka :)
Awatar użytkownika
Agrokasia
200p
200p
Od: 14 kwie 2010, o 15:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam floksa - odmianę Sherbet Blend. Właśnie ukorzeniam ją w doniczce, i tu pojawiają się problemy -powoli zamiera. Co to może być?
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Wiem tyle, ze popiół drzewny jest dość mocno zasadowy. Może więc to jest przyczyną?
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

Znalazłam w ubiegłym roku na mojej działce floksa szydlastego miał dwa kwiaty i przez poprzednich właścicieli był posadzony przy wc :;230
U sąsiadek w grupie te kwiaty wyglądają przepięknie (szczególnie w kolorach ciemnego fioletu :D) więc przesadziłam w bardziej słoneczne miejsce i mam już sporą kępkę, kwiaty są koloru jasnoróżowego, mojej mamie zapach przypomina dzieciństwo na wsi :D dokupiłam w tym roku kilka kłączy floksa specjalnie dla mamy myślicie, że zakwitną w tym roku? mają już ok 30cm.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
AnnaBlue
50p
50p
Od: 6 lip 2011, o 14:21

Post »

Obrazek
Tak kwitnie moja ubiegłoroczna malutka kępka floksa szydlastego. :heja Kwiatki ma tak gęsto, że nawet listków nie widać. Po zimie, zmarniałego przycięłam akumulatorowymi nożycami do trawy. Wyglądał rozpaczliwie i uznałam, że skoro i tak pewnie trup to nie warto się z nim cackać. Rośnie na marnej, piaszczystej ziemi i niczym go nie zasilałam. Sama jestem zdziwiona, że jest tak piękny. Po przekwitnięciu mam zamiar go rozmnożyć, a już i tak dokupiłam biały i różowo biały, to śliczne i bardzo wdzięczne roślinki. :D
Nadzieja jest rośliną trudną do wyplenienia. Można nie wiem ile odrąbać gałęzi i zniszczyć, a zawsze będzie wypuszczać nowe pędy.
Isadora Duncan.
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p

Post »

kasia82 - Jeśli to floks wiechowaty, to tak, zakwitnie w tym roku :)
Beata1971
50p
50p
Od: 6 cze 2011, o 14:54

Post »

Śliczne Wasze floksy, ja na 3 z 6 nowo posadzonych floksów mam mączniaka ( liście od spodu całe w białym nalocie ) pryskałam ale jak na razie prawie nie pomogło ;:174
Pozdrawiam z Tarnowskich Gór
Awatar użytkownika
monimg
500p
500p
Od: 13 lut 2012, o 13:16

Post »

Co do czerwonego floksa to okazał się być fioletowym ;:oj . Trudno, będzie i taki.
Czy jak przekwitł to mogę go obciachać i czy jest szansa na ponowne zakwitnięcie. Jak obciąć, to czy cały pęd czy tylko kwiatostan.
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Ciachać, ciachać zaraz za kwiatostanem ;:108

Obrazek
Bociek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 lip 2012, o 20:56

Post »

Mam niebieskiego floksa. W sumie nie ma on czystego odcienia niebieskości tylko raczej zachodzi w fiolet. Są dni że jego kolor zmienia się na bardziej niebieski, a zaraz potem kwiat ma zdecydowanie fioletowy.
Awatar użytkownika
Fafka
500p
500p
Od: 3 cze 2010, o 11:21

Post »

Mam pytanie do znawców floksów. Czy istnieją niskie odmiany Phlox'a paniculata? U mnie dziś na rynku oferowano takie niskie może 25 cm floksy obok normalnie wysokich i pan zapewniał, że to niska odmiana. A ja zastanawiam się, czy one nie wyrosną jednak wysoko? Teraz jest tyle sposobów na przygotowanie roślin do handlu, żeby wyglądały atrakcyjniej, a potem jak się zadomowią, to wracają do formy podstawowej.
Pozdrawiam. Jola.
Yoannak
500p
500p
Od: 2 kwie 2011, o 22:23

Post »

Fafka ja u siebie mam niskie takie do 40 cm i wysokie około 100 cm. Te niskie są takie kolejny sezon, na innych działkach też widziałam dość niskie ale duże kępy, więc być może Pan mówił Ci prawdę, że i jego będą niskie :wit .
Joasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”