Mnożarka, szklarenka
-
- 100p
- Od: 24 sie 2009, o 16:05
Mnożarka, szklarenka
Cześć wszystkim
Mam kilka pytań dotyczących użytkowania mnożarki. Właściwie problemem jest odpowiednia intensywność światła, w jaki sposób w mnożarce lub szklarence uzyskuje się optymalną ilość świata - nie mogę np wystawiać na pełne słońce bo pod szkłem lub folią sadzonki zaparzają się i więdną, pamiętam że nawet jeśli stały mi w półcieniu podczas upału to i tak rozgrzane powietrze zrobiło swoje i sadzonki też więdły. W jaki sposób można uzyskać optymalną ilość rozproszonego światła i zapobiec nagrzewaniu się mnożarki w upalne dni? Czy sposobem na to jest zastosowanie agrowłókniny? Próbowałem wystawiać mój niewielki tunel foliowy na pełne słońce i przykrywając go firanką aby uzyskać rozproszone optymalne światło ale po jakimś czasie jednak wnętrze i tak się nagrzało. Jak sadzonkowanie wygląda w praktyce pod szkłem lub folią na otwartym powietrzu? Na jednych stronach wyczytałem że własnie w upalne dni się cieniuje ale czy samo cieniowanie nie zapobiegnie podniesieniu temperatury w mnożarce,szklarni,tunelu? Na tej samej stronie bodajże wyczytałem również, że w dni upalne mnożarkę się lekko uchyla.
Co wy sądzicie na ten temat, proszę o porady bo chciałbym naprawdę profesjonalnie umieć ukorzeniać rośliny i to jak w najszybszym czasie
Pozdrawiam
Mam kilka pytań dotyczących użytkowania mnożarki. Właściwie problemem jest odpowiednia intensywność światła, w jaki sposób w mnożarce lub szklarence uzyskuje się optymalną ilość świata - nie mogę np wystawiać na pełne słońce bo pod szkłem lub folią sadzonki zaparzają się i więdną, pamiętam że nawet jeśli stały mi w półcieniu podczas upału to i tak rozgrzane powietrze zrobiło swoje i sadzonki też więdły. W jaki sposób można uzyskać optymalną ilość rozproszonego światła i zapobiec nagrzewaniu się mnożarki w upalne dni? Czy sposobem na to jest zastosowanie agrowłókniny? Próbowałem wystawiać mój niewielki tunel foliowy na pełne słońce i przykrywając go firanką aby uzyskać rozproszone optymalne światło ale po jakimś czasie jednak wnętrze i tak się nagrzało. Jak sadzonkowanie wygląda w praktyce pod szkłem lub folią na otwartym powietrzu? Na jednych stronach wyczytałem że własnie w upalne dni się cieniuje ale czy samo cieniowanie nie zapobiegnie podniesieniu temperatury w mnożarce,szklarni,tunelu? Na tej samej stronie bodajże wyczytałem również, że w dni upalne mnożarkę się lekko uchyla.
Co wy sądzicie na ten temat, proszę o porady bo chciałbym naprawdę profesjonalnie umieć ukorzeniać rośliny i to jak w najszybszym czasie
Pozdrawiam
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Mnożarka, szklarenka lub tunel foliowy do ukorzeniania rośli
Ja mam folię 1,5 x 2 m no i otwieram raczej zabieram drzwi i tak przez całe lato stoi otwarta folia, sadzonki natomiast te które się ukorzeniają przykrywam jedną warstwą siatki cieniującej lecz za rok kupie sobie dwie.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
Opryskaj namiot farbą emulsyjną.Temperatura spadnie.Jak się naświetlenie zmniejszy
to i farba zejdzie.
to i farba zejdzie.
-
- 100p
Ale jak to ma się w przypadku bardzo małych tunelików zrobionych amatorsko np. z blachy o pieczenia? Chodzi mi generalnie żeby temperatura w upały nie podniosła się wyżej niż 25-26 stopni Celsjusza.
Jak są upały,postaw skrzynkę w cieniu.
-
- 100p
No tak ale jak jestem w pracy albo coś a zależy mi żeby sadzonki miały odpowiednią optymalną ilość światła przez cały czas.
Masz dwa wyjścia:
1. Skrzynkę z sadzonkami zabierać do pracy i tam ją pielęgnować.
2. Pracę zabierać do domu,pracować w ogrodzie i zerkać często na skrzynkę.
Robiłem sadzonki pracując w kopalni,a z tamtąd nie da się wyskoczyć i podlać rośliny.
1. Skrzynkę z sadzonkami zabierać do pracy i tam ją pielęgnować.
2. Pracę zabierać do domu,pracować w ogrodzie i zerkać często na skrzynkę.
Robiłem sadzonki pracując w kopalni,a z tamtąd nie da się wyskoczyć i podlać rośliny.