Gnojówki "zakwaszające"

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Gnojówki "zakwaszające"

Post »

Znacie może jakieś? Kiedyś słyszałam, że gnojówka ze zwykłej trawy ( np. po koszeniu) zakwasza podłoże. Albo z chleba ( ale bez przesady :roll: ). Wylewanie fusów z kawy ponoć również działa podobnie.A co myślicie o sporządzeniu gnojówki np ze szczawiu? Sporo go u mnie rosnącego dziko( co już świadczy o kwaśnym odczynie gleby :lol: ) i myślałam, żeby go spożytkować do czegoś innego niż tylko zupa od czasu do czasu:). Słyszeliście coś?
Ginia
100p
100p
Od: 19 lut 2010, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Gnojówki "zakwaszające"

Post »

podobno gnojówka z liści rabarbaru ma działanie zakwaszające. Właśnie ją nastawiłam, tylko ze względu na niskie temperatury jakoś wolno zachodzi proces fermentacji
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A wiecie czego ja sie wczoraj dowiedziałam. Dostałam roślinkę, która lubi kwaśne podłoże. I mówię osobie, która mi ją dała, że wsadzę ja jutro jak kupie odpowiednią ziemię. A ta, że wcale nie trzeba bo wystarczy przed wsadzeniem wlać pod roślinę i potem ją podlać - mlekiem, które się skwasi ;:oj . Słyszeliście coś? Jednak kupiłam ziemię i wsadziłam tradycyjnie mój pieris:). Ale podobno to stary sposób:)
x-c-9
---
Od: 9 paź 2011, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nauczycielka matematyki w mojej szkole podlewała mlekiem paprocie. Nie wiem, czy zakwasza glebę, ale wiem, że rośliny lepiej po nim rosną. ;:oj
Awatar użytkownika
Brysiak
100p
100p
Od: 30 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Podbijam - co wiecie na temat zakwaszania ziemi mlekiem ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”