Różano-liliowcowy ogród pod dębem cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różano-liliowcowy ogród pod dębem cz. 7

Post »

Wandziu u mnie bukietówki też zaczynają kwitnąć z tych co u Ciebie mam Phantoma.
Mam nadzieję że nic nie przeszkodzi nam w spotkaniu się u Zyty, może coś Ci przywieźć z moich roślinek?
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Należą się Tobie Wandziu pochwały za zagospodarowanie terenu. Umiesz doskonale rozplanować nasadzenia i słusznie, że rezygnujesz z drobnicy, jest ona miła dla oka w okresie wiosennym, kiedy rozwesela szare po zimie rabatki. Wystarczy w pewnych miejscach mieć takie kolorowe plamy.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jolu, będziemy u Zyty. Mamy już zarezerwowaną kwaterę. Zaraz do ciebie biegnę, żeby pooglądać twoje roślinki i przypomnieć sobie, co tam u siebie masz. A ty przejrzyj moje, może też coś ci się spodoba.

Krysiu, drobnica, jeśli już u mnie znajduje miejsce, to tylko taka, która podkresla piękno róż. Na przykład klasyczna LAWENDA :D
Obrazek
Debra
200p
200p
Od: 9 sty 2012, o 15:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No i przetaczniki - ale czy one to jeszcze 'drobnica' :)
Juz ściągnęłam od Ciebie ten pomysł. Lawenda już rośnie, przetaczniki dzisiaj będą rosły, muszę teraz dokupic różanych krzaczków :D
Ale żeby róża z marketu była taka dorodna ;:oj Moja z renomowanego sklepu marna jest i ledwie rośnie. No ale rośnie. Myślę, że to kwestia ręki :lol:
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Wandeczko, a ja dalej będę Cię męczyć pytaniami. Jak z liliami postępować, bo gdzieś przeczytałam, że te sadzone jesienią mogą zimować w gruncie- no logiczne to jest. A co z tymi co sadziłam na wiosnę? mogę je zostawić w gruncie czy lepiej wykopać? Mam co prawda parę sztuk, ale nie chcę ich stracić. Jedna to nawet podwójna mi się trafiła ;:138 , do obejrzenia u mnie :wit
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Ja całkiem przypadkowo posadziłam lawędę przy różach i dobrze wyszło. Róże trzeba okopywać kopczykami z ziemi i to nieco uniemożliwia niektóre zestawienia. Miałam też w różach jednoroczne niezapominajki, jesienią zakwitną w nich póżnoposadzone astry. Ale jakie tam u mnie róże, są bo są i już.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu wielkie brawa za 15 odmian hortensji bukietowych. ;:138
Jak Ty to wszystko mieścisz.
Oglądając swoje bukietówki dzisiaj ubolewam, że mam ich tylko siedem szt, ale więcej nie upchnę.
Na wiosną najadłam się strachu, gdyż młode przyrosty zaczęły więdnąć i zasychać, a to z powodu gradu.
Co miało uschnąć, to przycięłam i teraz są zdrowiutkie, zaczynają kwitnąć, ale najpiękniejsze są, gdy się przebarwiają.
Pozdrawiam Cię serdecznie. ;:196
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

Rzeczywiście Wando koncertowo kwitnie różyczka :D
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Wandziu, róże cudowne ;:167 . Nazwy Twoich hortensji spisałam. Rozpoczynam polowanie :D
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Debro, ja myślę, że to jednak nie kwestia dobrej ręki, tylko dobrej odmiany. Wierz mi, niektóre róże z najlepszych szkółek rosną u mnie kiepsko, a inne kupione, można powiedzieć, byle gdzie, świetnie się zadomowiły i wyglądają pięknie.

Marzka, z liliami to u mnie jest tak, że nidy żadnych nie wykopywałam. Nieważne, czy były to azjatyckie, czy orientalne - wszystkie przeżywały zimę, obojętnie kiedy sadzone. Nawet zeszłej okropnej zimy wymarzło mi tylko kilka. Tak że ja osobiście nigdy się nimi nie przejmowałam.

Krysiu, ja kopczyki robię właściwie z ziemi przynoszonej z innego miejsca, no i z kory. Tak więc te wszystkie roslinki rosnące w sąsiedztwie róż pozostają nienaruszone. Zapomniałam dodać, że szałwia też dobrze wygląda i nalezy do klasycznych towarzyszących.

Tajeczko, upchniesz, upchniesz. Przecież u ciebie dużo miejsca. Najpierw kup, a potem się zastanowisz, gdzie zmieścić. Ja tak zawsze robię i dotychczas wszystko gdzieś znalazło miejsce.

Isia, lubię takie koncertowe róże i robię sobie listę tych najsolidniejszych. Zresztą pamiętasz, że na spotkaniu pytałam każdego o dwie najlepsze różyczki :D

Halu, teraz dobry czas na polowanie na hortensje, bo kwitną i można popatrzeć, jak naprawdę wyglądają :D
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Wandziu, z ciebie to prawdziwa kolekcjonerka! Juz 15 odmian hortensji :shock: Wspaniale u Ciebie :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Kropelko, bardzo spodobały mi się hortensje, więc chciałam zobaczyć u siebie kilka różnych odmian. I muszę powiedzieć, że każda jest inna i zachwycająca. Żałuję, że ich nie miałam wcześniej, bo doskonale rozjaśniają moje ciemne zakątki :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

No wiem coś o tym ... Wspaniałe są takie kolekcje! A w ogóle widoczki u Ciebie śliczne, hosty takie dorodne :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Moje ulubione połączenie lawenda z różą ;:167
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Dziękuję Wandeczko ;:196 , to chyba ja swoje też zostawię, tym bardziej, że miałabym problem z przechowywaniem. mam kilka dalii i już myślę, gdzie ja je będę trzymać przez zimę?
U ciebie ogród piękny z każdej strony, w słońcu, w cieniu, rano, w południe i wieczorem. Zestawienie róż z lawendą już nam i robię. W końcu u mistrzymi podpatrzyłam i jeszcze dopytałam. Taka cwana jestem.
Ilość hortensji iście mistrzowska, i jak Cię tu mistrzynią nie nazywać?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”