Było podejrzenie, ze to oliwnik. Teraz mi kwitnie, więc wracam do pytania. Wydaje mi się, że Ania postawiła dobrą diagnozę ale gdybyście mogli jeszcze potwierdzić, byłabym wdzięczna bo dziś przyszła do mnie sąsiadka i powiedziała, ze to drzewo Mojżesza (które się zapaliło) hmmm zawsze myślałam, ze to dyptam się zapalił...
liska - to drzewko kwitnące to według mnie Oliwnik -ja też mam u siebie takie, ale mój tylko kwitnie ,a owoców nie było jeszcze na nim :roll:Kwiaty Oliwnika mają bardzo intensywny zapach
Oliwnik srebrzysty - Elaeagnus commutatus. Mam go u siebie w ogrodzie. Potwierdzam - pachnie bardzo przyjemnie, a odrosty nie są takie straszne, wystarczy kosić trawnik.
No właśnie, jaki?
Zimę przeżył i 'jak się znam na geografii', to będzie zwykły- wąskolistny. Sęk w tym, że miał być wielokwiatowy - E. multiflora.
Co sądzicie?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Według mnie ,oliwnik wąskolistny. Oliwnik wielokwiatowy ma owalne liście. Wąskolistny dobrze znosi cięcie i formowanie ,więc nie trzeba się za bardzo obawiać ,że tu będzie drzewo, a e.multifora to krzew.
Pozdrawiam,Piotr