Alek, mam chwilowe kłopoty z pozyskaniem pyłku z jakiejkolwiek hybrydy. Wczoraj kwitła poniższa hybryda jednak co dziwne, pylniki były pozbawione pyłku lub był w znikomych ilościach. Z tego co pamiętam to w ubiegłym roku też było skromnie z pyłkiem u tej rośliny:
Echinopsis hybrid Consolation x Roth 92 "VK163"

Podobnie sprawa wygląda w przypadku Echinopsis hybr. SPI 314 'Paita' x A20 'Prometheus'
 Co prawda pędzel poszedł w ruch ale nie wiem czy dojdzie do zapylenia bo przy tak nie wielkiej ilości pyłku szansa na powodzenie spada. Mam jeszcze jednego echinopsisa - problem w tym, że tej nocy nie rozkwitł pomimo pokaźnych rozmiarów pąka co jest trochę podejrzane - w końcu to nocny kwiat. Pewnie rozkwitnie dzisiaj. Na razie grzeje się na balkonie.
 Co prawda pędzel poszedł w ruch ale nie wiem czy dojdzie do zapylenia bo przy tak nie wielkiej ilości pyłku szansa na powodzenie spada. Mam jeszcze jednego echinopsisa - problem w tym, że tej nocy nie rozkwitł pomimo pokaźnych rozmiarów pąka co jest trochę podejrzane - w końcu to nocny kwiat. Pewnie rozkwitnie dzisiaj. Na razie grzeje się na balkonie.

Pozdrawiam Kasia.
 Pozdrawiam Kasia.

Muszę do Ciebie częściej zaglądać
  Muszę do Ciebie częściej zaglądać  

. 'Kwitnącej echinopsis' jak już :P.
 . 'Kwitnącej echinopsis' jak już :P.