Mam różne kwadraciaki, ale standardowy rozmiar u mnie to 8x8 cm. Mogę podać namiary na sprzedawcę, jeżeli Ci się podobają
Tam gdzie rosną kaktusy... i nie tylko- Paula
- theoria_
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Tam gdzie rosną kaktusy... i nie tylko- Paula
Dzięki Zuza, to najpiękniejszy komplement
Mam różne kwadraciaki, ale standardowy rozmiar u mnie to 8x8 cm. Mogę podać namiary na sprzedawcę, jeżeli Ci się podobają
- theoria_

- Kontakt:
Muszę jeszcze poćwiczyć moją "silną wolę"
Mammillaria uncinata - kolejny punkt na liście odhaczony

Mammillaria uncinata - kolejny punkt na liście odhaczony

- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Odhaczony bo to mammillaria ze ślicznymi haczykami.
Bardzo ją lubiłem jak była u mnie w kolekcji - w naturze jest ładniejsza jak na zdjęciach.
Bardzo ją lubiłem jak była u mnie w kolekcji - w naturze jest ładniejsza jak na zdjęciach.
- theoria_

- Kontakt:
Masz rację, w rzeczywistości wygląda dużo korzystniej, byłam bardzo mile zaskoczona. Będzie jeszcze piękniejsza jak postoi w inspekcie i wzmocnią jej się ciernie (marzy mi się coś takiego o ile to możliwe). Przesuszenie również nie zaszkodzi, bo sprzedawca podlał ją przed wysłaniem i wygląda teraz jak piłka plażowa 
- fera64
- 500p

- Od: 5 sty 2011, o 08:15
theoria_ pisze:Dzięki Zuza, to najpiękniejszy komplement![]()
Mi się podobają. Poprosze namiary
Substrat bardzo podobny do mojego, dodajemy ten sam żwirek:)
Fanka Mammillarii
Pozdrawiam Kasia.
- theoria_

- Kontakt:
Oddam lub wymienię na siewkę mamilarii Parodia caparaniana ~ 2,5 cm średnicy. Kontakt przez pw.
- _LeNa_
- 500p

- Od: 24 maja 2012, o 19:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj
Paulo przejrzałam cały Twój wątek i cóż mogę powiedzieć.. Kolekcja Mammillarek piękna i różnorodna. Mam nadzieję, że będzie się sukcesywnie rozrastać, bo naprawdę jest na co popatrzeć
Poza tym urzekły mnie Twoje Titanopsisy. Mają, jak dla mnie, bardzo ciekawy wygląd
Muszę się za takimi cudeńkami rozejrzeć 
Ps. Paulo jak często je podlewasz?
Paulo przejrzałam cały Twój wątek i cóż mogę powiedzieć.. Kolekcja Mammillarek piękna i różnorodna. Mam nadzieję, że będzie się sukcesywnie rozrastać, bo naprawdę jest na co popatrzeć
Ps. Paulo jak często je podlewasz?
- theoria_

- Kontakt:
Dzięki Lenko za przemiły wpis i odwiedziny
Kolekcja cały czas się rozrasta, ale niestety wciąż niezbyt wiele osób docenia urodę i zmienność w obrębie rodzaju Mammillaria. Chciało by się mieć je wszystkie, ale na razie chyba zadowolę się skompletowaniem mamilarii na każdą literę alfabetu
Wstyd się przyznać, ale nie wiem jak często je podlewam
Normalnie podlewam co 2 tygodnie wszystkie liściaste, ale odkąd stoją w inspekcie mniej pilnuję terminów a bardziej sugeruję się kondycją roślin. Jak Adromischus cooperi za mocno się odwadnia, podlewam i pozostałe. Innymi się nie sugeruję, bo klimat inspektu im nie służy - są strasznie odwodnione - a nie będę ich przecież codziennie podlewała
Kaktusy natomiast podlewam raz w miesiącu. Ponadto podczas długo trwających upałów zraszam pod wieczór całość kolekcji wodą.
Wstyd się przyznać, ale nie wiem jak często je podlewam
- raflezja

- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Paula! Ja doceniam mammillarie! Uwielbiam ten rodzaj, mam też kilka jego przedstawicielek w kolekcji. Z przyjemnością zobaczę Twoje. Nawet po raz kolejny. 
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- _LeNa_
- 500p

- Od: 24 maja 2012, o 19:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Paulo, dziękuję za odpowiedź. Pochwaliłam Mammillarki, Titanopsisy również, muszę więc jeszcze pochwalić inspekt. Bardzo fajne wykonanie
Może coś odgapię, bo po remoncie u mojej Babci sporo okien wylądowało u mnie.. Leżą tak sobie odłogiem i żal byłoby ich nie wykorzystać
A Mammillarki zbieraj, zbieraj.. Będziemy miały co oglądać
Pozdrawiam
A Mammillarki zbieraj, zbieraj.. Będziemy miały co oglądać
Pozdrawiam
- theoria_

- Kontakt:
Dzięki dziewczyny, ale miałam na myśli, że niewiele osób specjalizuje się w mamilariach. Sporo osób traktuje je raczej jako dodatek do kolekcji a nie jej trzon. U Ciebie Iwonko jest to absolutnie obłędny dodatek, bo mamilarie masz z wyższej półki
Lenka chyba nie ma łatwiejszego w wykonaniu inspektu. Należy tylko pamiętać o osłonięciu szczeliny na grzbiecie przed deszczem. Taki klimat odpowiada kaktusom, ale niestety liściaste zbyt szybko wysychają. Wczoraj przeniosłam je do domu po remoncie i od razu solidnie podlałam, mam nadzieję, że wrócą do siebie.
Ostatnio rozwijam dział na literę s jak species
Nie widać tego zbyt dobrze na zdjęciu, ale w rzeczywistości ma pięknie wybarwione ciernie środkowe (od pomarańczu do ciemnej czerwieni)

Jednak aby roślina przypadła mi do gustu musi mieć charakterystyczny wygląd. Uwielbiam kolorowe ciernie, tą mnogość odcieni naskórka i kształtów brodawek
Przy tym wszystkim kwiaty wciąż schodzą na dalszy plan, ale różnorodność jest jak najbardziej wskazana.
Lenka chyba nie ma łatwiejszego w wykonaniu inspektu. Należy tylko pamiętać o osłonięciu szczeliny na grzbiecie przed deszczem. Taki klimat odpowiada kaktusom, ale niestety liściaste zbyt szybko wysychają. Wczoraj przeniosłam je do domu po remoncie i od razu solidnie podlałam, mam nadzieję, że wrócą do siebie.
Ostatnio rozwijam dział na literę s jak species

Jednak aby roślina przypadła mi do gustu musi mieć charakterystyczny wygląd. Uwielbiam kolorowe ciernie, tą mnogość odcieni naskórka i kształtów brodawek
- fera64
- 500p

Fanka Mammillarii
Pozdrawiam Kasia.
- theoria_

- Kontakt:
Było by fajnie (żółtych kwiatów nigdy za wiele), ale skoro Żurawińscy sprzedali ją bez nazwy a i cena nie była wygórowana, więc musi być coś na rzeczy. Jest już spora a nie znalazłam śladów kwitnienia, więc na razie trudno potwierdzić lub zaprzeczyć.
- ejacek

- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Bo jak ktoś chce kompletować mamilarie to najlepiej zbierać nie wszystkie (dlatego że jest ich mnóstwo) tylko wybierać wg jakiegoś założenia np białe albo wielkokwiatowe , albo kompletować tylko wybrane grupy.theoria_ pisze:Dzięki dziewczyny, ale miałam na myśli, że niewiele osób specjalizuje się w mamilariach. Sporo osób traktuje je raczej jako dodatek do kolekcji a nie jej trzon.
- fera64
- 500p

Sama zbieram mammillarie, kieruję się kwiatami, cierniami i pokrojem rośliny.
Te które mi się podobają, lądują u mnie w inspekcie 
Fanka Mammillarii
Pozdrawiam Kasia.