Witam
Mam problem gdyż zebrana w maju turówka wonna po kilku dniach suszenia straciła zapach .
Teraz to już nawet nie ma zapachu siana ! Może ktoś ma jakiś patent jak suszyć turówkę żeby zachowała zapach na kilka miesięcy ?
Mam pytanie do Mariusza odnośnie rozplenicy japońskiej.Podoba mi się ta trawa bardzo.Pierwsza posadzona nie przeżyła zimy,podobnie było z drugą sadzonką.Co może być tego przyczyną?
Rozplenica nie znosi ani zbyt wilgotnego, ani zbyt suchego stanowiska.Powinno się ją sadzić wiosną/latem by do zimy się ukorzeniła.Sprzedawane jesienią już żółknące trawy w małych i ciasnych doniczkach mogą mieć problem z ukorzenieniem.Młodej trawce okryć na zimę wokół podstawę gałęziami iglaków lub korą zostawiając górę otwartą.
Jeżeli masz ciężką gliniastą to rozluźnij ja trochę piaskiem i dodaj torfiastej z worka.Może zmień koncepcję i posadź w innym miejscu.Może coś im nie pasuje w miejscu gdzie tamte wypadły.
Proszę o dwie informację:
1. Czy wydmuchrzycę piaskową (wydmową) ścina się na wiosnę? Jest luty, cała jest żółta, niezbyt ładnie wygląda.
2. Czy ową wydmuchrzyce wydmową można sadzić w pojemnikach? Wydaje mi się, że chwilowe przesuszenie donicy jej nie zniszczy gdybym zapomniała podlać... Co o tym sądzicie?
Oczywiście, że wydmuchrzycę piaskowa ścina si ę na wiosnę, ja tak robię ze wszystkimi trawami.
Rozplenicy nie szkodzi gliniaste podłoże- ja mam takie i ma się bobrze