thuje tracą igły

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
uookie
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 cze 2012, o 15:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

thuje tracą igły

Post »

witam!

mam problem z thujami. na całej działce wzdłuż ogrodzenia mam ich około 40 sztuk. mają około 15 lat. kiedyś były piękne, ale od paru lat marnieją. stosowany był nawóz dla iglaków, taki sypany na glebę, nie pamiętam jego nazwy.

nie specjalnie znam się na ogrodnictwie, więc jeśli potrzebne są jakieś informacje w celu ustalenia przyczyn ich mizerności, to chętnie je uzupełnię.

thuje po prostu nie generują żadnych młodych liści w dolnych partiach, tylko na samej górze (gdzie zresztą są co roku przycinane). tak wyglądają:

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Re: thuje tracą igły

Post »

Faktycznie nie wyglada to zachwycajaco :(
U mnie tez robi sie troche lyso w dolnej czesci thuji (ok. 1/3 wysokosci) mimo stosowania nawozu, nie mam pojecia dlaczego.
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Post »

uookie pisze:witam!

mam problem z thujami. na całej działce wzdłuż ogrodzenia mam ich około 40 sztuk. mają około 15 lat. kiedyś były piękne, ale od paru lat marnieją. stosowany był nawóz dla iglaków, taki sypany na glebę, nie pamiętam jego nazwy.

nie specjalnie znam się na ogrodnictwie, więc jeśli potrzebne są jakieś informacje w celu ustalenia przyczyn ich mizerności, to chętnie je uzupełnię.

thuje po prostu nie generują żadnych młodych liści w dolnych partiach, tylko na samej górze (gdzie zresztą są co roku przycinane). tak wyglądają:

Obrazek
Obrazek
Ile maja lat(mniej wiecej),kiedy ciete? jaka maja glebę? piach,szlaka,gruz?
Jakie drzewa rosna wokół nich? ile lat maja te drzewa?
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
uookie
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

mają około 15 lat. przycinane są co roku na wysokości około 2 metrów (ostatnio cięte miesiąc temu). gleba to głównie czarnoziem z domieszką kory i ściółki. w pobliżu rośnie orzech oraz wiśnia (są trochę starsze, mają około 20 lat).
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Post »

Czy orzech i wiśnia zacieniają te thuje?
Czarnoziem przywieziony czy był tam od zawsze? wg mnie te drzewa pobierają większość składników.
Przydało by się więcej zdjęć z tymi dużymi drzewami.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
uookie
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

te drzewa są po północnej stronie krzewów. ale są to duże drzewa i faktycznie, mogą zabierać składniki. jutro zrobię zdjęcia w większej perspektywie. czarnoziem był tam od zawsze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”