Likwidacja grządki

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
figa_
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lip 2012, o 10:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Likwidacja grządki

Post »

:wit witam serdecznie jestem nową forumowiczką,
mam pytanie dotyczące likwidacji grządki z kwiatami. Kupując działkę zauważyłam że grządka jest strasznie zaniedbana i po przemyśeniu wielu za i przeciw chce ją usunąć. Pytanie moje brzmi(tylko mnie nie wyśmiejcie bo jestem początkującą ogrodniczką) czy jak ją poleję randapem to wszystko uschnie a potem wystarczy przekopać i posadzić trawę czy jak to mam zrobić...?będę wdzięczna za propozycję
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Likwidacja grządki

Post »

Zginie tylko to co ma zielone liście nad ziemią.
Jeśli są tam jakieś nasiona kwiatów lub chwastów to wykiełkują mimo oprysku.
Awatar użytkownika
lukas_ana
100p
100p
Od: 14 cze 2012, o 10:25

Post »

po oprysku dobrze wszystko przekopać i w trakcie tego oczyścić też z resztek korzeni itp. dobrze to samej ziemi też zrobi. Sam randap wyłącza ci grządkę na 3 tyg!
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=57083" onclick="window.open(this.href);return false; - nasz mały ROD - zapraszamy na spacer:)
Lukas & Ana
karthyer
100p
100p
Od: 19 cze 2012, o 11:02

Post »

W zasadzie ten sposób się powinien sprawdzić, ale ja się brzydzę Rondoupem i zrobiłbym to inaczej.

Proponuję przekopać grządkę widłami i dokładnie usunąć wszelkie korzenie i cebulki (nie śmiać się, wiem, że to trochę żart). Potem założyć trawnik. Czego trawa nie zadusi (z tego co wyrośnie po dokładnym usuwaniu), to zabije kosiarka albo sukcesywnie wyplewisz.
I tak w przyszłości większe problemy będziesz miała z samosiejami mlecza i innych chwastów trawnikowych, niż z pozostałościami po roślinach "pożytecznych". To po co lać tym syfem?
Awatar użytkownika
figa_
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

no właśnie chyba zostaje mi porządnie przekopać i wykopać wszystkie korzenie...dziękuję serdecznie za rady. Ale teraz czeka mnie ciężka praca sztychówką za to trochę kalorii zgubię :tan
pozdrawiam i dziękuję za szybkie odpowiedzi ;:333
karthyer
100p
100p

Post »

Widłami. Sztychówka nie nadaje się do tej roboty. Zamęczysz się.
Awatar użytkownika
lukas_ana
100p
100p

Post »

zdecydowanie widłami "amerykańskimi" te z płaskimi "żębami"

Chociaż ja przyznam że w tych najbardziej zakorzenionych miejscach lepiej szpadlem sobie radziłem - po prostu przecinał te korzenie i łatwiej było całość wybrać.

Jak idzie ciężko to dobrze się kopie jak ziemia jest mokra np po deszczu.

powodzenia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=57083" onclick="window.open(this.href);return false; - nasz mały ROD - zapraszamy na spacer:)
Lukas & Ana
Awatar użytkownika
figa_
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

ok spróbuję widłami o ile je mam ale chyba tak. Jeszcze nawet ich nie używałam nigdy. Dzięki już kawałek przekopałam ale po 30 minutach padłam ;:219 zobaczymy jak będzie mi szło dalej. Ale trzeba przyznać że to męcząca praca...uff
karthyer
100p
100p

Post »

Jak nie masz wideł, to sobie kup. Bo wbrew pozorom, właśnie widły to jest narzędzie ogrodnika a sztychówka to sprzęt do kopania rowów pod kable:)
I kasy nie żałuj. Widły kupujesz na całe życie:)
Awatar użytkownika
lukas_ana
100p
100p

Post »

to prawda. Zaczynając przygodę z działką sądziłem że grabie i łopata to maks jaki mi będzie potrzebny, poza innymi rzeczami widły mają zdecydowanie najwyższe miejsca w rankingu:p
Lukas & Ana
karthyer
100p
100p

Post »

Masz chyba na myśli szpadel. Bo łopata, to wcale na działce nie jest potrzebna.
Awatar użytkownika
lukas_ana
100p
100p

Post »

tak miałem na myśli szpadel:p ale łopata też się przydaje - w zależności co się robi, to w końcu podobne rzeczy ale jednak inne funkcje pełnią, szpadlem ziemi nie poprzenosisz nie załadujesz np na taczkę tak łatwo jak łopatą:p więc i z czasem ją nabyłem bo mi sie przydaje:)
Lukas & Ana
Awatar użytkownika
figa_
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

;:145 jejku wykopałam 2 wiadra cebulek i ich jest tam tyle że jeszcze do końca roku bym musiała kopać w ziemi...im głębiej tym ich wiećej...koszmar ;:185 widły okazało się że mam gdzieś w samym tyle...nawet nie wiedziałam ale te cebulki too mi sen z oczu zmywają ;:218
Awatar użytkownika
lukas_ana
100p
100p

Post »

wytrwałości i cierpliwości życzę:)
Lukas & Ana
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”