Chora borówka

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
karcias
100p
100p
Od: 19 mar 2012, o 23:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Chora borówka

Post »

Witajcie :wit

Ostatnio jakieś paskudztwo zaatakowało nasze borówki... :( 3 krzaki są już całe zniszczone, a obawiam się, że zaraził się kolejny... mamy tylko 6 krzaczków i szkoda by nam było gdyby trzeba było 3/4 z nich wyrzucić, więc postanowiłam tutaj wrzucić ich zdjęcia, bo wiem, że często ratujecie takie beznadziejne przypadki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

proszę zerknijcie co to i czy da się coś z tym zrobić. Ten krzak jest chyba w najgorszym stanie. Jak źle widać to dajcie znać to postaram się wrzucić nowe zdjęcia.
pozdrawiam
Karolina
Rasinna
50p
50p
Od: 7 cze 2011, o 08:15

Re: Chora borówka

Post »

Wygląda trochę jak antraknoza, ale nie jestem pewna...
karcias
100p
100p

Post »

poczytałam trochę o tej antraknozie, ale piszą, że u borówki objawia się to chorobą owoców, a w sumie one zaczęły reagować najpóźniej. Część na tych zarażonych krzakach dojrzała i została zjedzona (mam nadzieję że się nie zatrułam :;230 ) Ale tata też podejrzewa jakiegoś grzyba więc spróbuję wykonać test na tych owocach - zobaczę co się pojawi. Da się to w jakiś sposób wyleczyć? Bo tata na razie stosuje brutalną metodę sekatora i niedługo zostaną nam same badyle...
pozdrawiam
Karolina
Rasinna
50p
50p
Od: 7 cze 2011, o 08:15

Post »

Metoda sekatora w połączeniu z fungicydem powinna coś tam zaradzić, bo szarawe plamy na pędach raczej wykluczają chorobę fizjologiczną. Może to też być zgorzel pędów (patogen Godronia cassandrae)?
karcias
100p
100p

Post »

Dzięki Rasinna :) z tego co przeczytałam tutaj: http://piorin.gov.pl/akt/ipborowek2005.pdf to faktycznie prędzej będzie zgorzel lub zamieranie pędów. Liście mają czerwonawe plamy, a na łodygach wokół tych szarych placków widać czerwonawą obwódkę. Jutro postaram się zrobić lepsze zdjęcia. Rasinna a czy wiesz może jakim fungicydem najlepiej je potraktować?

Test na owocach dalej zostawię w spokoju - może coś się na nim ciekawego pojawi.
pozdrawiam
Karolina
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”