Oberżyna /bakłażan,psianka podłużna (Solanum melongena) - uprawy z rozsady cz.1
- lobuzka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady
Rodzina psiankowatych (Solanaceae) należy do roślin okrytonasiennych, u oberżyny jeden słupek i 5 pręcików.
Śpośród przyczyn niewystarczającej ilości pyłku w kwiatach można wymienić:
- duża różnica temperatur między dniem a nocą (co miało miejsce w ciągu kilku ostatnich dni),
- zbyt niska lub zbyt wysoka wilgotność,
- poniżej 15*C i powyżej 30*C pyłek nie kiełkuje,
- nadmiar azotu, przy niewystarczającej ilości fosforu.
Śpośród przyczyn niewystarczającej ilości pyłku w kwiatach można wymienić:
- duża różnica temperatur między dniem a nocą (co miało miejsce w ciągu kilku ostatnich dni),
- zbyt niska lub zbyt wysoka wilgotność,
- poniżej 15*C i powyżej 30*C pyłek nie kiełkuje,
- nadmiar azotu, przy niewystarczającej ilości fosforu.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- grosik
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zuziu czy to na pewno jest Golden eggs? wydaje mi się że goldeny są żółte... ale i tak piękne....moje kwitną ale owoców nie widzę
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 kwie 2012, o 01:13
Alembik ja też mam BB i od zakwitnięcia kwiatu do zawiązka minęło.. z 5-6dni, pyłku jakoś nie przyuważyłem żeby się sypał, natomiast kwiat marnieje kiedy już jest zawiązek, a przez te kilka dni wyglądały tak samo. pzdr
5-6 dni. To dobra wiadomość. Bałem się, że kwiaty podpadają niezapylone.
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
przepraszam..przyznam nie czytałam..
Ale licze na łaskawość wasza
Oberżyna ma u mnie kwiatki już fioletowe..nie wiem czy się barziej rozwiną czy nie..
Ale nie o to chciałam spytać..
wystarszy jakiś fruwaniec..albo potrząsanie czy trzeba im zaglądać i rozrużniać kwiaty i samemu zapylać..?
Ale licze na łaskawość wasza

Oberżyna ma u mnie kwiatki już fioletowe..nie wiem czy się barziej rozwiną czy nie..
Ale nie o to chciałam spytać..
wystarszy jakiś fruwaniec..albo potrząsanie czy trzeba im zaglądać i rozrużniać kwiaty i samemu zapylać..?
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Oberżynę sadzę pierwszy rok, tak miałam podpisane nasionka z akcji...ale jaka będzie to się będę cieszyła,że w ogóle coś urosło,bo jak się naczytałam o trudnościach z zawiazywaniem owoców,to myślałam,że mi nie wyjdzie.grosik pisze:Zuziu czy to na pewno jest Golden eggs? wydaje mi się że goldeny są żółte... ale i tak piękne....moje kwitną ale owoców nie widzę
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Dopatrzyłam się ,że napis Golden E jest na drugim krzaczku co jeszcze nie ma "jajek" 

- grosik
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
Zuzia zgadza się, też to zauważyłam....ale ja ślepa jestem .... piękny owocek....ja czekam na pierwszą swoją oberżynkę 

Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Moje oberżyny w szklarni strasznie zwiędły
to znaczy, dolna część liści leży oklapnięte na ziemi a górna część podniosłą się, jak rakieta do startu
dziwnie to wygląda, ale mam cichą nadzieje, ze to tylko z upałów. Oby...bo nadal coś im liście podgryza, ech...mi te bakłażany więcej nerwów zjedzą od pomidorów
A kwiatki takieee pięeeknee

A kwiatki takieee pięeeknee

- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Jak tam Wasze oberżynki? Bo moje coś nie za ciekawie, liście żółkną, jeden po drugim, obrywam je, niektóre są prawie łyse już, sam pęd i kwiatki
Dzisiaj kiziałam kwiaty piórkiem ale nie wiem co z tego wyjdzie. Echh...chyba i w tym roku nie pojem swoich bakłażanów, będę musiała poprosić kogoś, żeby przemycił mi z Ukrainy ...tak, ze trzy wiaderka, przynajmniej 

jeśli rosną w polu zacieniuj firanką, jeśli rosną w tunelu to niestety nic nie można zrobić. Tunel jest dla nich za gorący
-
- 100p
- Od: 9 cze 2012, o 08:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam,
do tej pory bakłażany rosły sobie bezproblemowo. Natomiast ostatnio pojawiło mi się coś takiego na dolnych liściach.

Gdyby to był pomidor to powiedziałbym że to alternarioza. Czy to w ogóle atakuje oberżynę? Jeżeli tak, to czym to zwalczyć. Dla pomidorów stosuję Mildex i Ridomil. W każdym bądź razie prosiłbym o pomoc w tej sprawie.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
do tej pory bakłażany rosły sobie bezproblemowo. Natomiast ostatnio pojawiło mi się coś takiego na dolnych liściach.

Gdyby to był pomidor to powiedziałbym że to alternarioza. Czy to w ogóle atakuje oberżynę? Jeżeli tak, to czym to zwalczyć. Dla pomidorów stosuję Mildex i Ridomil. W każdym bądź razie prosiłbym o pomoc w tej sprawie.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Marcin
To pewnie alternarioza. Pomidor i oberżyna to jedna rodzina. Urwij te chore liście i pryśnij czymś na alternariozę i zarazę ziemniaczaną.
-
- 100p
- Od: 9 cze 2012, o 08:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Właśnie dzisiaj pryskałem pomidory mildexem. Mogłem też machnąć oberżynę i paprykę, ale wolę się najpierw upewnić co do choroby. U mnie rośliny rosną w tunelu więc jest to dość rzadka sprawa. Pryskać można wszystkim, tylko ważne żeby pomogło. Właśnie znalazłem informację że zarówno oberżyna jak i papryka też zapadają na tę chorobę.
http://www.agropogoda.pl/13914/info/Alt ... 21-06-2012
Pozdrawiam
http://www.agropogoda.pl/13914/info/Alt ... 21-06-2012
Pozdrawiam
Marcin