Płyta fundamentowa ... czy coś innego??

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marla54
100p
100p
Od: 3 mar 2012, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Płyta fundamentowa ... czy coś innego??

Post »

Witam i potrzebuje waszej pomocy. Planuję postawić w ogrodzie altankę drewnianą o wymiarze 4x3m z kantówek 9x9cm .. z częściowo ażurowymi, drewnianymi ścianami, a częściowo zabudowaną drewnem . Dach będzie jednospadowy z poliwęglanu komorowego 10mm. Podłoga na gruncie, pokryta płytkami z terakoty. I teraz myślę, żeby zrobić płytę fundamentową, powiedzmy 10cm w ziemi i 10cm ponad ziemią, dodać lekkie uzbrojenie (takie gotowe kratki z drutu). Pewnie będę musiała zdjąć humus, i podsypać żwirem. Czy taka opcja będzie OK?
Don't be sorry .. just don't do it!! - Maryla
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
Awatar użytkownika
lukas_ana
100p
100p
Od: 14 cze 2012, o 10:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Płyta fundamentowa ... czy coś innego??

Post »

witaj, wydaje mi się że to nawet trochę za OK - bo w sumie chcesz wylać płytę grubości 20cm - na pewno będzie to dobre ale jak na to mają iść płytki to powiem że z czasem [ zimy] mogą one odpadać - na balkonach taras to częste a przy takiej płycie na gruncie [ altana niezabudowana w pełni ] to środowisko swoje zrobi - jeżeli odpowiednio się tego nie zrobi. Zwłaszcza wykończenie krawędzi.
Nie lepiej było by ułożyć na podsypce płyty betonowe / kostkę czy coś w tym stylu? może dać lepszy efekt, szybsze wykonanie i wg mnie bardziej praktyczne niż płytki. [ które też potrafią być śliskie jak złapią trochę wody - zwłaszcza zimą ] A drewniana altana i np kostka to już jest klimat:) Bezpośrednio na beton nie kleił bym płytek na zewnątrz [ mało praktyczne ]

Na youtubie jest dużo filmików dotyczących różnych tarasów [ głównie reklamowe różnych producentów ] ale myślę że pokażą ci zakres prac i kilka metod bo to też kwestia kosztów.

lukas
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=57083" onclick="window.open(this.href);return false; - nasz mały ROD - zapraszamy na spacer:)
Lukas & Ana
Awatar użytkownika
Marla54
100p
100p

Post »

lukas_ana .. płyt nie brałam pod uwagę, ale może i masz racje. Kostkę w ogrodzie już mam (jest stara, kilkunastoletnia), i dobranie takiej samej jest nie możliwe - próbowałam już wcześniej. Ale płyty .. hmmm nie kolidowały by z położoną już kostką. A jakieś linki do youtuba masz?.
Co do płyt, to masz chyba na myśli takie chodnikowe? tak? właśnie googluje, ale ja nie chce szarych, tylko terrakota beż lub brąz.
Powiedz mi jeszcze, ile ziemi należy usunąć i ile podsypki. Dzięki.
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14

Post »

płyta betonową jeśli chcesz wylać to już 5cm spokojnie wytrzyma jakieś ławki stolik itp. Co do zbrojenia to przy takiej wylewce nie ma potrzeby.
Awatar użytkownika
Marla54
100p
100p

Post »

eleanor ... masz na myśli 5cm w ziemi? Tak?. Chciałabym, żeby płyta nie była równo z ziemią ... tylko tak 10cm ponad.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

*według mnie lukas ma rację jeśli chodzi o płyty chodnikowe , dostępna są w różnych kolorach w zależności od producenta .
np tutaj
*nie rób wylewki - to strata kasy - to prawie 2,5 kubika batonu + zbrojenie które musisz mieć --nie wiem co eleanor miał na myśli ;:14
*taki kawał betonu waży swoje , jeśli dostanie się pod spód woda lub podłoże nie będzie stabilne po jakimś czasie płyta osiądzie , może być krzywa , popękać itp ....
Awatar użytkownika
lukas_ana
100p
100p
Od: 14 cze 2012, o 10:25

Post »

jezeli płyty betonowe to wg sztuki powinna byc podsypka żwirowa i potem piasek albo chudziak w zależnosci od szkoly/ metody fugi itp

układanie kostki betonowej
przykład z leroy merl...
http://www.youtube.com/watch?v=qY-OEhPlIjE

układanie kostki brukowej
http://www.youtube.com/watch?v=65ctjHHW ... re=related

jak chcesz coś z beżach to jest mieszanka kostki brukowej właśnie z podobnych barw z mieszanki granitowej rudej [ żółte, złote itp odcienie na kostce, zasypane piaskiem bardzo ładnie wyglądają.

a kostki betonowe to juz we wszystkich odcieniach.
W zależności od finansów znajdziesz też płyty imitujące kamień itp np z semmerlock-a albo libetu ale to już są koszta.
Ja osobiście teraz mam wyłożony prowizoryczny tarasik z płyt betonowych z odzysku - właśnie na podwyższeniu względem gruntu - usypany wzgórek z ziemi i na to płyty ale to prowizorka bez podsypki itd - tymczasowo żeby ogólny porządek był a potem będę poprawiał jak resztę ogarnę. mimo to się trzyma. ale wydaje mi się że najlepiej na youtubie poszukać jakiś filmików z tarasów zewnętrznych itp

np http://www.youtube.com/watch?v=lDQxkLB6SJA jest tego dużo poszukaj a na pewno coś znajdziesz;)
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=57083" onclick="window.open(this.href);return false; - nasz mały ROD - zapraszamy na spacer:)
Lukas & Ana
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”