Sagowiec(Cycas revoluta )-spostrzeżenia,uwagi,zalecenia cz.1(2006-2014)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sagowiec - czy ktoś go hoduje?

Post »

Farel, dobrze zrobiłeś osuszając korzenie.

Większość cycasów revoluta jest zabiedzona.
Twój powinien już rosnąć wszerz przy takiej wysokości kłodziny.
Niemniej jest ładny i wypuszczeniu nowych liści na pewno będzie dobrze się prezentował.
Awatar użytkownika
araukar
100p
100p
Od: 19 cze 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj
Odnośnie południowego balkonu to jak najbardziej , z tym ,że na południowym balkonie słońce raczej nie praży od świtu :D . Miejsce jak najbardziej odpowiednie tylko jeżeli roślinę wystawiłeś to niech tam stoi . Niepotrzebnie ją przenosisz . Patrząc na fotki, natychmiast przesadziłbym roślinę do większej donicy . Ta roślinka z boku to nie jest cykas , tylko najprawdopodobniej mała kukurydza , wyrwij to czym prędzej .
Awatar użytkownika
araukar
100p
100p

Post »

Ta podawana w różnych źródłach wielkość donicy w stosunku do wielkości kłodziny ni w ząb nie pasuje do racjonalnego podejścia chociażby w kwestii podlewania. Przecież przy takiej przyciasnawej donicy musiałbyć praktycznie stać z koneweczką . Ryzyko przesuszenia bryły korzeniowej byłoby stokroć większe aniżeli w donicy dużo większej. Drugą sprawą przemawiającą za większą donicą jest to ,że w większej ilości podłoża masz zawsze więcej składników pokarmowych. które roślina sobie dowolnie będzie pobierać . Teraz w samej kwestii przesadzania : uważam że nie powinno być żadnych problemów pod warunkiem że zrobisz to w miarę delikatnie , a na nowe piętro liści ,które teraz wyrasta nie powinno to mieć znaczącego wpływu.
Awatar użytkownika
cindirella85
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 wrz 2010, o 16:25
Kontakt:

Post »

Mój niestety nic :( Pisałam dokładnie prawie rok temu o moim sagowcu, rok temu po zastosowaniu sie do wskazówek zaczerpniętych na forum, puścił jednego listka.
I ok. miesiaca temu jedyne dwa listki zaczęły żółknąc od wewnątrz :/

I teraz sterczy znowu na polu....nie mam siły do niego.
Awatar użytkownika
araukar
100p
100p

Post »

I niech sterczy na tym Twoim polu . Poczekaj bądź cierpliwa i sama zobaczysz. Przepis na szybko duża donica , dobra ziemia substral, donica z drenażem i odpływem nadmiaru wody i odżywki, ciepełko i słońce .Jeżeli te warunki zostaną spełnione to na bank cykas nie zawiedzie
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Moje stoją zadołowane z doniczkami w ogródku i wilgoć ciągną z podłoża co 2 dni podleje z nawozem do roślin zielonych i mają sie świetnie cały dzień słoneczko ;:3
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
cindirella85
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 wrz 2010, o 16:25
Kontakt:

Post »

wszystko jest- dobra ziemia, dobry dren, duża donica,dobry odpływ wody,stoi na polu ma ciepło i wilgotno - sami wiecie jaka ostatnio pogoda :)Przynajmniej na południowym wschodzie:)

Kurcze, boli mnie to ze do polowy kwietnia miał te 2 listki zieloniutkie i nagle coś mu odwaliło i zaczęły żółknąć....to było wtedy jak długo słońca nie było, ale może to tylko zbieg okoliczności? Nie może być aż tak wrażliwy :D
gracia1
50p
50p
Od: 24 lis 2010, o 12:29

Post »

Piotr napisz cos o tym zadolowaniu w ogrodku, czy ma to jakies znaczenie dla cycasa, moj stoi jak zaklety, ale u mnie sloncem jest problem temp od 10 do 20 stopni i malo slonecznych dni zasilam go, ale nie podlewam, bo on wilgoci ma od groma i ciut, ciut.
Joanna
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem mój jeden po zadołowaniu 5 liści puścił drugi najmniejszy zrzuca i pewnie puści i najstarszy nie był dołowany ale przymierza sie do nowych liści zadołowałem bo wilgoć ciągną z podłoża i są z strony południowej. Ten co puścił nowe liście to zrzucił liście w grudniu i teraz nowe puścił, najmniejszy te liście ma z ubiegłej zimy a ten najstarszy to stała sama kłodzina ze 2 lata i potem dopiero liście puścił te liście górne ma z grudnia ubiegłego roku i teraz gdzieś puści pewnie nowe.
Obrazek Obrazek Obrazek
Spis tematów
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06

Post »

Mój kupiony pod koniec lata ub.roku stoi na zewnątrz,przesadzony, w ciepełku i zauważyłam,że właśnie coś zielonego się kluje.
Ciekawe, czy liść będzie taki jak te z którymi kupiłam.
Cyknę jak będzie lepiej widać.
Wiecie jaka paskudna była zima, a on siedział w chłodzie, nieogrzewanej sieni, praktycznie nie podlewany.No i spokojnie przetrwał.
gracia1
50p
50p

Post »

Wszyscy, ktorzy przychodzili do mnie mazyli o sagowcu jak mowilam jak uprawiac, to i tak robili po swojemu i rosliny umieraly, wiele razy sagowce widzialam wystawione na smietnik, wiec jak tu kogos obdarowac taka roslinka a pozniej patrzec jak umiera. Po za tym nie chce mlodych kosztem starej rosliny, ale moze ma za malo nawozu bo maluchow jest chyba 5 czy 6, wiec one pewnie tez ciagna z rosliny macierzystej. To wszystko wina mojej mamy, kilka lat temu jak moj synek byl maly dalam swojego sagowca do mamy na przezimowanie, a ta co, od razu go przesadzila, nawozila przez cala zime i jeszcze przysypala mu klodzine, wiec zwariowala roslina i wypuscila mlode.
Joanna
klwsz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 gru 2011, o 08:36

Post »

Cześć,
Dzisiaj upolowałem na giełdzie kwiatowej wymarzonego Cycasa. Kłodzina tego egzemplarza jest całkiem okazała, natomiast liście wydają się dość krótkie (ok. 35cm) - czy to oznacza że czegoś mu brakuje?
Kłodzina Cycasa już dość szczelnie wypełnia doniczkę (śr. 19cm, wys. 18cm) - do jakiej donicy powinienem go przesadzić?
I już nieśmiało na koniec podpytam, jak stary może być kupiony przeze mnie Sagowiec?
Obrazek

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
araukar
100p
100p

Post »

Witaj
Krótkie liście to symptom tego ,że roślina wypuszczała je w optymalnych warunkach świetlnych , czyli pochodzi z plantacji południowo europejskich lub z rejonów Azji połudnowo wschodniej. Jej wiek to na moje oko 10 lat lub lepiej . Możesz ją przesadzić do donicy większej np 30 cm średnicy . W tym sezonie może już nie wypuścić kolejnego piętra liści , ale to nie jest reguła. W zimie zrób jej odpoczynek , czyli mimimalne podlewanie i w miarę chłodne pomieszczenie w granicach 5 do 10 stopni Celsjusza. Natomiast jeżeli roślina będzie miała za ciepło , to w lutym albo marcu wypuści nowe pietro liści , które z braku odpowiednich warunków świetlnych będzie wybiegnięte (nienaturalnie długie).
gracia1
50p
50p

Post »

Postanowilam towarzystwo wiecej dokarmic, raz w tygodniu daje nawoz, zobaczymy co z tego bedzie.
Joanna
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja swoje nawoz 2 razy w tygodniu małymi dawkami :D
Spis tematów
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”