Ogródek to moje drugie życie
- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek to moje drugie życie
Tak Remi,to juka,mam ja juz parę ładnych lat ale kwitnie pierwszy raz , co do żurawek to moze dobrze że nie możesz się przekonac do żurawek, ja zaczęłam kolekcjonować to już nosi znamiona choroby-ale wierz mi jak masz jedną,druga to chcesz kolejne , a rosną wszędzie-nie trzeba specjalnie szykować dla nich miejsca , jak mam nawet pod thujami , w pełnym cieniu ,mam też masę w półcieniu ale również w słońcu
- imer
- 1000p
- Od: 29 lip 2011, o 15:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
No właśnie widzę że choroba żurawkowa bardzo szybko się rozprzestrzenia, dlatego na razie staram się nie zarazić (póki co hihihi), ja tak miałem z klematisem w tym roku (koniecznie muszę mieć - wyszło średnio), natomiast strasznie zaraziłem się liliami, po raz pierwszy w tym roku posadziłem 10 sztuk, juz wiem ze w następnym będzie dużo więcej.
A juka pięknie zakwitła, sąsiadka ma taką właśnie olbrzymia i w tym roku dostałem od niej 2 sadzonki (gdzieś tam w moim wątku nawet zdjęcia). Mam nadzieję, że zime przetrzymają (okrywasz ja jakoś, czy nie trzeba?) i za jakiś czas tez wyrośnie i zakwitnie.
A juka pięknie zakwitła, sąsiadka ma taką właśnie olbrzymia i w tym roku dostałem od niej 2 sadzonki (gdzieś tam w moim wątku nawet zdjęcia). Mam nadzieję, że zime przetrzymają (okrywasz ja jakoś, czy nie trzeba?) i za jakiś czas tez wyrośnie i zakwitnie.
- dorcia7
Mój błąd na poczatku polegał na tym,że jak dostałam młodą sadzonkę to posadziłam ją w cieniu bo tam mi pasowała , rosła bardzo kiepsko,co jeden liśc wypuściła to inny marniał,gdzieś się doczytałam że juka raczej woli słonko,więc zmieniła miejsce zamieszkania i zaczęła rosnąć jak szalona, staram się na zimę wiązać sznurkiem liście aby śnieg nie połamał liści ,myslę że takie zawiązanie ma też swoje dobre strony bo jak liście są zebrane to chyba im cieplej

- imer
- 1000p
- Kontakt:
U mnie obie na pełnym słoneczku, chociaż mogą ja odrobine inne rośliny przysłaniać, ale nie dużo. tylko na razie to u mnie 3-4 listki, zobaczymy. Na jesień będe się pytał, co z nia robisz i dziękuję za rozpoznanie liatry

- dorcia7
Polecam się na przyszłośc 

- maliola
- Od: 26 cze 2012, o 16:01
- dorcia7
Len ozdobny chyba nie bo kiedyś go miałam -faktycznie ma jasno niebieskie kwiatki i pokrój całej rośliny był inny , tak więc myślę ,że nadal pozostaje NN
- bina12
- 1000p
- Od: 17 mar 2011, o 13:15

- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
- dorcia7
U mnie zurawki są wkomponowane w trzech miejscach , te nowe już posadzone,zrobię przy okazji zdjęcie , co do juki ? to ona naprawdę nie wymaga zachodu ,sama sobie rosnie 

Czy robisz coś żeby juka kwitła? U mnie od 5 lat rosną w pełnym słońcu i żadna zaraza jeszcze nie zakwitła. Chyba im lokum wymówię, skoro takie niewspółpracujące.
- dorcia7
Nic nie robię , też nie kwitła u mnie przez kilka lat-ten rok to debiutasia2 pisze:Czy robisz coś żeby juka kwitła? U mnie od 5 lat rosną w pełnym słońcu i żadna zaraza jeszcze nie zakwitła. Chyba im lokum wymówię, skoro takie niewspółpracujące.

- imer
- 1000p
- Kontakt:
Widać dobry rok dla juk, po sąsiedzku, na działce obok też w tym roku zakwitła.
- jacekopole71
- Od: 25 maja 2012, o 17:28
Dorotko kłaniam sie z rewizytą
Zauważyłem,że też lubisz żuraweczki;)Świetne rośliny o bogatej gamie barw i kształtów liści.Mi tej zimy także wymarzło kilka żurawek i tiarelli.Na szczęście laboratoria nie próżnują i co roku są nowe odmiany:)więcjest co sadzić w miejsce poprzedniczek;)
Dorotko,masz przepiękną różę (na przedostatniej stronie)wygląda jak sztuczna,naprawdę przeurocza.

Dorotko,masz przepiękną różę (na przedostatniej stronie)wygląda jak sztuczna,naprawdę przeurocza.
- dorcia7
Podziękowania !! tak ,żurawki bardzo lubię ,zresztą to widać na moich zdjęciachjacekopole71 pisze:Dorotko kłaniam sie z rewizytąZauważyłem,że też lubisz żuraweczki;)Świetne rośliny o bogatej gamie barw i kształtów liści.Mi tej zimy także wymarzło kilka żurawek i tiarelli.Na szczęście laboratoria nie próżnują i co roku są nowe odmiany:)więcjest co sadzić w miejsce poprzedniczek;)

- misiaczekm
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Żurawki cudne, jednak najbardziej w pamięci utkwiła mi ta róża... Jakby zrobiona z tuzina serwetek!!
Przepiękna!!

Przepiękna!!