Perukowiec (Cotinus ) wymagania,cięcie,przesadzanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
warsawyak
200p
200p
Od: 4 wrz 2006, o 11:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

hanka55 pisze:Perukowiec podolski pochodzi z cieplejszego niż nasz klimatu, i ostre zimy nie są mu znane.
Nie jest do nich przygotowany fizjologicznie, dlatego często połowa rocznych pędów, przyrostów - czernieje .
Nie mogę się z tym zgodzić. Perukowiec występuje w stanie naturalnym tuż za naszą granicą, na Słowacji. W ukraińskich Karpatach zimy są mroźniejsze niż na obszarze Niżu Polskiego.

W ogrodach jest jednak sadzony w zbyt żyznej glebie (lubi ubogie, o odczynie zasadowym) - z tego względu pędy nie drewnieją właściwie i ich młode końcówki przemarzają (czernieją).

Oprysk nic tu nie pomoże.

Odmiana 'Royal Purple' jest wrażliwsza na mróz od innych.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A ja swój mocno przycięłam w marcu ,przycięłam bo musiałam bo mam mały ogród i posadziłam go w miejscu niezbyt fortunnym pod oknem :shock: .
Słuchajcie jest piękny cały upszczony pąkami liściowymi ,od ziemi po czubki uciętych pędów.
Właśnie zrobiłam zdjęcie ,byłam tak tym podekscytowana, ale potrzebuję czasu muszę wgrać itp.... dopiero weszłam do domu ...
Ale kiedyś,dawniej tez straciłam 3 perukowce zielonolistny,złoty i bordowolistny,nie wiedziałam wówczas w czym rzecz...,wiosną dawałam nawozu jak innym krzewom :? ,temu podsypuję wiosną piaseczku by ładnie komponował się ....
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę Karo, że mamy ten sam problem z perukowcem. Ja swojego też w tym roku skróciłam (z 3 m do około 0,5 m). Pod koniec marca wyglądał tak:
Obrazek

a miesiąc później już tak:
Obrazek

Niestety, mimo że mam go od wielu lat i rośnie wybornie nigdy nie kwitł - tzn kwitł, ale miał zawsze kilka pojedynczych kwiatów i nie tworzy peruczek. :cry:
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja mam pytanie odnośnie przekwitłego perukowca:).Zakwitł pierwszy raz w tym roku bardzo obficie.I chciałabym się dowiedzieć czy przekwitłe kwiatostany się obcina, czy nic się z nimi nie robi?
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30

Post »

Nie obcinaj, pozbawisz go całej ozdoby - 'peruki'.

http://www.krzewy.pl/Perukowiec/perukowiec.htm
Pozdrawiam, Jagoda
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

nemezja pisze:A ja mam pytanie odnośnie przekwitłego perukowca:).Zakwitł pierwszy raz w tym roku bardzo obficie.I chciałabym się dowiedzieć czy przekwitłe kwiatostany się obcina, czy nic się z nimi nie robi?
Czy Ty się pytasz na "zapas" - czy już masz całkiem przekwitłe kwiatostany?

To jest zdjęcie mojego perukowca z przed 4 dni - kwiaty w zasadzie jeszcze w pąkach.

Obrazek

Ja nigdy nie obcinam kwiatostanów - są ozdobą jeszcze przez długi czas
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Przycinane perukowce nie tworzą peruczek :wink: , ale jakie maja piękne duze liście i jak ubarwione.
Pozdrawiam
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Ja przycięłam w tym roku na wysokość ok 50 cm od ziemi i zakwitł i kwitnie nadal .
Czy nie będzie peruczek z tych kwiatów? :(
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

KaRo pisze:Ja przycięłam w tym roku na wysokość ok 50 cm od ziemi i zakwitł i kwitnie nadal .
Czy nie będzie peruczek z tych kwiatów? :(
Tak sobie myślę (chyba ,że się mylę :roll: ),że jak są kwiaty to muszą być i peruczki 8)
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Krysiu - jak są kwiaty to i będą z nich peruczki. :D
Kwiatów jak pisałem nigdy nie przycinam, ale samą roślinę właściwie co roku - gdyż teraz urósł by zbyt wielki.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Dziękuje Wam :D :D :D
Tak niewłaściwie odebrałam wypowiedź Catleya ,cięty to cięty.
Cieszę sie super!!
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Krysiu chyba dobrze odebrałaś odpowiedź Catleya - jednak nie wiem skąd u niektórych osób to przekonanie, że jak cięty to nie zakwitnie - perukowiec kwitnie na pędach jednorocznych. :wink:
Chyba, że termin przycinania jest tak wybrany, że właśnie te jednoroczne zanim zakwitną są wycinane. :?
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57

Post »

Mój perukowiec ma zaledwie 40 cm, posadzony został w zeszłym roku wiosną. Raczej kiepsko rośnie, prawda? :cry: Pociechą jast to, że nic mu nie dolega, i ma cudnie wybarwione liście, dosłownie fioletowe.
Kiedy mogę sie spodziewać, że mi zakwitnie?

I pytanie nr dwa: kupiłam perukowca złotego, czy jak wsadzę go niedaleko tego fioletowego, nie zbiesi sie i nie zmieni koloru?
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

paco pisze:Krysiu chyba dobrze odebrałaś odpowiedź Catleya - jednak nie wiem skąd u niektórych osób to przekonanie, że jak cięty to nie zakwitnie - perukowiec kwitnie na pędach jednorocznych. :wink:
Chyba, że termin przycinania jest tak wybrany, że właśnie te jednoroczne zanim zakwitną są wycinane. :?
Dla mnie cięty to przycinany nie tylko raz w sezonie. Prowadzilam kiedyś u klienta tak wlasnie perukowca. Ale to prawda ze kwitną na pędach jednorocznych jeśli ich sie nie przycina :D
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Ok ---pełne zrozumienie :D :D :D
Catleyo jesteś ogrodnikiem? :shock: :D :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”