Wrzosowisko

Różaneczniki (rhododendrony), azalie, wrzosy i inne kwaśnolubne
ODPOWIEDZ
Lawendowa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 kwie 2012, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wrzosowisko

Post »

Hej, jestem zauroczona wrzosami, w tym roku chciałam założyć mini wrzosowisko, ale mam pewien problem.. W zeszłym roku kupiłam 6 wrzosów, posadziłam do dużych donic, na zimę dobrze zabezpieczyłam i na szczęście nie przemarzły;]. Zabrałam się za ich przycięcie w II połowie marca i po jakimś czasie moje wrzosy zbrązowiały i nie wiem czy coś zrobiłam źle, czy to po prostu nadszedł ich czas spoczynku. Chciałam je wkopać do gruntu obok wrzośców, ale nie wiem czy teraz ma to sens, boję się, że już nie odbiją :( Będę wdzięczna za jakiekolwiek porady i sugestie, Pozdrawiam ;]
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Odbiją , większość wrzosów tak reaguje , chyba że przesyszyłaś im korzenie :wink:
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 15:39
Kontakt:

Post »

Witam,

przebrnęłam przez całe 43 strony :) Warto było. Wasze wrzosowiska są piękne. Zamierzam założyć podobne u siebie na działce. Dowiedziałam się dzięki Wam, że miejsce ma być słoneczne, gleba kwaśna a odstępy między wrzosami około 30 cm. Ponadto wiem także, że wrzosy najlepiej prezentują się w grupach, po kilka jednej odmiany, dzielone kolorystyką. No i to by było na tyle mojej wiedzy. Wszystko pięknie wygląda gdy się czyta ale gdy czas się zabierać do pracy to powstaje szereg wątpliwości - niestety.

Ale do rzeczy. Proszę o wszelkie sugestie i porady :)

Moje wrzosowisko będzie niewielkie - teren pod nie wyznaczony ma 2,5m x 2,5m. W tym miejscu rosła trawa i na nieprzekopaną mąż rozgarnął kompostownik :roll: ( Pokażę zaraz fotki ). Zamierzamy nawieźć ziemi torfowej. No i teraz co z tym dalej zrobić? Przekopać tę trawę z kompostownikiem i dopiero nawieźć świeżej ziemi czy jak?

Kolejny dylemat to układ roślin. Jak to rozplanować w terenie i czy to mało czy dużo kwiatów na taki obszar ziemi ;:219 Napiszę jaki zestaw roślin posiadam do dyspozycji: cyprysik tępołuskowy - karłowaty 2 szt, thuje Hoserii kuli karłowate 2szt, trawy - rozplenica japońska, Veriegatus i dwie kępki kostrzewy. Poza tym już tylko wrzosy i wrzośce ( Radnor, Kir Royal, Velvet, Easter, Golden Scarlet, Whisky). W sumie jest 20 wrzosów ( 4x5szt) i 12 wrzośćów ( 3x4szt).

Jak sądzicie, czy to wystarczy? Czy same trawki i iglaki z wrzosami to dobra kompozycja? A może dokupić jeszcze jakieś Krokusiki, Azalie czy Pierisy?

A oto miejsce gdzie zamierzam utworzyć w połowie maja wrzosowisko :)

Obrazek
Moje początki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55280" onclick="window.open(this.href);return false;
Lawendowa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 kwie 2012, o 22:39

Post »

dziękuje za odpowiedź ;) wrzosy już wkopane, teraz tylko czekam aż się zaczną zielenić;] Pozdrawiam :)
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne te wasze wrzosowiska ;:oj też sobie takie zafunduję :tan
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Moje wrzosy nawet ładnie przezimowały..

Obrazek
luizek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 kwie 2012, o 19:27

Post »

Witam wszystkich,

co robicie z wrzosami na zimę , ja ich nigdy nie przykrywałam i chyba mi tej zimy wymarzły. Nie usuwałam suchych sadzonek bo myślałam ze może odbija ale nic z tego. Były takie śliczne , chyba zacznę od nowa
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Ja przykrywam, nagarniam trochę kory i przykrywam jedliną. Ale mimo to, w tym roku zmarzł mi jeden krzaczek wrzosu i 3 wrzośćce :(
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15

Post »

Dawidku, podłoże na Twoich rabatach jest przecudowne, taaaakie naturalne. Jak w lesie. Brawo.
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Moje wrzosy ;:65

Obrazek
Awatar użytkownika
ONA-NINA
200p
200p
Od: 10 lip 2012, o 22:09

Post »

Witam
Pod koniec tygodnia spodziewam się swoich pierwszych 16 wrzosów.Nie chcę ryzykować większą ilością na początek,bo nie mam pojęcia czy im się u mnie spodoba.
Przeczytałam u Pana Wolskiego,że przed wsadzeniem sadzonki do ziemi należy ją namoczyć do 2 godzin w pojemniku z wodą,robicie tak zanim je włożycie do ziemi?bo nie wiem co o tym myśleć ;:131
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Kontakt:

Post »

ja tak robię w przypadku sadzonek o przesuszonych korzonkach natomiast gdy korzonki są ładnie nawilżone i nie widać żeby potrzebowały wody to wtedy sadzę bez namaczania.
Moje początki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55280" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ONA-NINA
200p
200p

Post »

tak samo zrobię,dzięki :)
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Kontakt:

Post »

życzę powodzenia!!! Moje wrzosy, sadzone wiosną, pięknie kwitną :)
Awatar użytkownika
ONA-NINA
200p
200p

Post »

w tym przypadku nie dziękuję :wink:

a myślisz,że nie jest za pózno na sadzenie wrzosów?tak mnie od wczoraj męczy to,że powinnam pomysleć o tym wcześniej.

jeju jak mi się marzy,żeby wrzosy u mnie pięknie rosły :roll: wtedy dosadzę więcej sztuk i dla towarzystwa dostaną azalię i rh...marzenie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rhododendrony i azalie”