Cos wycina warzywa i kwiaty
Cos wycina warzywa i kwiaty
Kochani, jestem nowa na forum i bardzo zdesperowana i oczywiscie potrzebuje pomocy. Od dwoch sezonow moj ogrodek jest pustoszony!! Nie wiem kto lub co jest tego przyczyna. Wiekszosc warzyw jest podcieta przez jakiegos szkodnika, przypuszczam ze to gryzon?! Ofiara padla dzis fasola....wszystko lezy, zostalo tak jakby z podcietymi korzeniam...poszkodowane zostaly tez buraki, marchew, pietruszka, seler, por a takze aksamitki!!! Nie wiem co to jest ;( nie jest zainteresowane ziemniakami, ale truskawki i owszem...;( obeszlam caly ogrod i nie widze zadnych norek ani tunelow ;( nie nam pojecia co to i jak z tym walczyc....jestem zalamana, bo spedzilam duzo czasu pielegnujac ogrod, a teraz wszysko zostalo zniszczone! To juz drugi sezon ;( Zdaje sobie sprawe, ze ciezko zdiagnozowac na podstawie moich obserwacji, ale nic wiecej niestety nie udalo mi sie zauwazyc ;( Bardzo prosze o sugestie co to moze byc i jak z tym walczyc
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Cos wycina warzywa i kwiaty
OOOO to może być turkuć podjadek.
Przejrzyj te tematy http://forumogrodnicze.info/search.php? ... mit=Szukaj
Przejrzyj te tematy http://forumogrodnicze.info/search.php? ... mit=Szukaj
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rozumiem- podcięte pod ziemią? Wyrwij i wrzuć fotkę- różne szkodniki mają swoje metody "gryzienia".
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Coś nie chce mi się wierzyć,żeby takie spustoszenie robił turkuć. O ile mi wiadomo turkuć owszem podgryza rozkopuje młode rozsady , siewki, ale podrośnięte rośliny???. Ja stawiam na karczownika lub nornice.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras