Kompost,kompostownik,pryzma,preparaty itd.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kompost - 2cz.

Post »

Marto jak najbardziej Twój kompost jest dobry. Tyle, że pewnie właśnie bardziej torfowy i szybciej będzie ziemia przesychała. Jeśli z szyszek, liści i gałązek - to jest kwaśniejszy, jak w lesie się rozkładają gałęzie liście i szyszki to właśnie takie coś powstaje :) Powiem, Ci że mój nie jest idealny bo gdzieniegdzie za duże warstwy liści, gdzieniegdzie darń była z białym piaskiem i też warstwy nie są ładne i czarne, ale na pewno swój własnej produkcji poprawiacz gleby ma wielką wartość w porównaniu do kupnych nawozów :)
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich ciepło, dzisiaj przekopywałam trawnik pod grządki i chciałam tam nawieź kilka taczek gnoju. Pojechaliśmny po niego taczkami i z samego dna wygrzebałam gnój już skompostowany (albo jakimś cudem wymieszany z gliną) nie śmierdzący i przyjemnie wilgotny. Czy to możliwe aby z samego gnoju zrobił się kompost???
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

Tak, a konkretnie ziemia gnojowa, żyzna i dość ciężka, dobra dla roślin o dużych wymaganiach pokarmowych. Albo na piachy.
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wczoraj była "sobota pracująca"... Zagoniłam do pomocy mojego M. , bo samej trudno mi czasem. Tym razem po raz kolejny opróżniliśmy kompostownik.

Mąż wybrał cenną zawartość, która została przesiana (za radą jednego z forumowiczów używam plastikowej skrzynki po owocach - świetnie się sprawdza !)

Widoczny po lewej śliczny kompościk posłuży moim roślinom, a nie przerobione jeszcze resztki wylądowały na powrót w kompostowniku.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Mlody_Ogrodnik
100p
100p
Od: 17 wrz 2011, o 19:19

Post »

Czy można podlewać rośliny rozcieńczonym kompostem z wodą warzywa ? Jeśli tak to w jakich proporcjach i jak często ? 1-rocznego kompostu mam pod dostatkiem .
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
Awatar użytkownika
x_M-l
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 lip 2010, o 15:35

Post »

Można tak podlewać to bardzo dobre nawożenie. Stężenie to po prostu łopata kompostu na wiadro wody i wymieszać porządnie.
Kompostem ogólnie nie możesz przenawozić więc podlewaj jak ci pasuje, oczywiście nie podlewaj jak ciągle pada bo zalejesz rośliny.

Rozszerzeniem tej metody jest po prostu obsypanie roślin kompostem wokół, wtedy przy każdym deszczu składniki pokarmowe się wypłukują do ziemi.
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Podaję kilka przyspieszających kompostowanie i zawierających wiele cennych składników roślin

Pokrzywa - jest bogata w żelazo,potas,azot,fosfor i wiele innych minerałów.
krwawnik - min miedź,potas,fosfor i wyjątkowo bardzo przyspiesza rozkład.
żywokost - bardzo dużo różnych minerałów i według wielu źródeł jest najbardziej wzbogacająca kompost rośliną.
rumian - przyspiesza kompostowanie i stabilizuje poziom azotu oraz wprowadza pożyteczną mikroflorę.
Wrotycz pospolity - zawiera bardzo dużo potasu.
Awatar użytkownika
Mlody_Ogrodnik
100p
100p
Od: 17 wrz 2011, o 19:19

Post »

Ja robię gnojówkę z różnych chwastów i mieszam w proporcji 1:2 . Leje tym gdy kompost obeschnie .
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
FCAM
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lip 2012, o 14:26

Post »

A co z kompostem ogrodniczym kupionym w sklepie ? wersja dla leniuchów /aby nie reklamować firmy można wpisać w google torf-mix /, próbował ktoś / proszę tego nie traktować dosłownie /. Poniżej podaję właściwości z opakowania.

Właściwości:
Odczyn w H2O ? 7,4-7,8
Azot ? mg/l:200-300
Fosfor ?mg/l: 150-250
Potas ? mg/l: 300-500
Zasolenie w g KCI 2,0-3,5
Marek Podlaskie
200p
200p
Od: 26 sie 2012, o 14:12

Post »

Witam.Ja mam pytanie o gałązki wierzby. Ścinałem kilka wierzb i zostało sporo młodych gałązek.Czy można to wrzucić na kompostownik?I chyba jednak błędy w organizacji kompostownika.Bo ułożyłem gałęzie na spód ,a głównym składnikiem jest facelia ,skoszona.Facelia sama wytwarza sporo wilgoci,wić może coś z tego będzie.Tyle ,że przysypywałem warstwy facelii ziemią.I trochę ubijałem.I czy ewentualnie ścięte pędy marcinków nadają się na kompostownik,bo mogą być prażone mączniakiem.Przygotowałem sporo przegniłych jabłek ,ale teraz po opadach śniegu chyba nic z tego.I czy należy nakryć kompostownik?Jeśli tak to czym np.folią?Pozdrowionka
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p

Post »

Marek Podlasie Marku, jak najbardziej wrzucaj te jabłka, cały rok można wrzucać liście, trawę, chwasty, odpady z warzyw, owoców, skorupki jajek, drobne gałązki, posypać popiołem z drzewa. Bardzo długo rozkładają się gałązki z iglaków. A gałązki z wierzby super ale lepiej je dobrze poprzykrywać, żeby nie poukorzeniały Ci się i nie wylazły z nich kolejne drzewa wierzb :) Szybko się ukorzenia też malina itp. ja staram się takie gałązki wrzucać w środek żeby nie miały szans na ukorzenienie się. Kompostu niczym nie przykrywam. Owszem te plastikowe kompostowniki mają przykrywę, ale mój z desek niczym nie nakrywam. A pędy marcinków pewnie nie są chore, one tak na jesieni jak przekwitną są szare bure i po jesiennych mgłach mogą wyglądać jak porażone ale myślę że już przekwitły. Aha ja co jakiś czas przesypuję kompostownik ziemią, lub piachem, co tam mam, żeby szybciej się z ziemią rozkładały inne odpady roslinne, najczęściej jest to zdzierana pod rabaty darnina i zawsze korzenie trawy maja w sobie trochę ziemi. Na wiosnę przerzucam, staram się przemieszać kompost. Poszerzyłam kompostownik i z jednej wrzucam wszystko, na wiosnę lub na jesieni - to zależy kiedy mam więcej kompostu uzbieranego - przerzucam na wolną stronę kompostownika i przeważnie kompost jest w większości gotowy do użycia, a na wolnej stronie od nowa tworzę kompost, a ten gotowy rozwożę gdzie się tylko da :) a nieprzerobione resztki znów idą na kompost. Ah się opisałam :) Już się nie mogę doczekać wiosny i zapachu świeżej ziemi kompostowej :) A często w kompoście lubią żyć sobie myszki bo jest ciepły. Mój tata od dołu kompostownika, też ma drewniany kładzie warstwy włókniny lub folii.
Marek Podlaskie
200p
200p

Post »

sylwana85 wielkie dzięki ;:180 :;230 .Sadzę ,że otrzymałem wiadomości ,przydatne do dalszych zabiegów przy kompostowniku.na razie mój kompostownik ,to ok 40 cm,bo śnieg za wcześnie spadł.Ale już początki są.Na wiosnę będę działał.Myślę ,że facelia jest dobra rośliną na kompost.Wydziela dużo wilgoci.Jak zrobię na wiosnę ścianki ,to tez podzielę ,lub zrobię drugi kompostownik.Ja również wydzieram darń ,pod inne roślinki.Może głupie pytanie ,ale czy należy co jakiś czas nasypać warstwę ziemi?Gdzieś czytałem o dolomicie ,oraz mam trochę kurzego obornika.Myślę,że to można zastosować. ;:138 Raz jeszcze dzięki i pozdrowionka :D
P.s Sylwana ,czy w ciągu roku można uzyskać kompost bez dodatków?
Marek Podlaskie
200p
200p

Post »

Dziś oglądałem program w Tv i była mowa o kompoście.Co prawda złapałem trochę programu ,gdzie była mowa o liściach na kompost.Ponoć bardzo dobrymi są liście brzozy oraz buka/u? :;230 .Ja mam w okolicy pasieki sporo brzozy ,więc na wiosnę z woreczkiem śmignę po okolicy i uzupełnię liścmi kompostownik.A czy np przesypywać warstwę liści ,ziemią ?I jak grubą warstwę ;:180 .Pozdrowionka
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p

Post »

Marku powiem tak ja robię tak na oko ;) ja daję wszystkie liście, oczywiście zdrowe. Najdłużej rozkładają się liście dębowe. Brzozowe szybko na ścieżkach w lesie szybko zamieniają sie w czarny wierzch. Mój tata wapnuje kompost, żeby nie był za kwaśny. Wszelkie oborniki wskazane ;) aby przyspieszyć robienie się kompostu ja w lecie podlewałam gnojówkami, różnymi, albo wrzucałam co jakiś czas ciętą pokrzywę. I u mnie dużo daje przewracanie kompostu, jak mam czym przysypać to sypię, ale raczej staram się rozkładać by w jednym miejscu nie było np. Za dużo liści czy warzyw.
Marek Podlaskie
200p
200p

Post »

Witaj.Właśnie o dębowych mówili ,że się długo rozkładają.Ja sadzę ,ze zrobiłem za duży kompostownik i będą problemy z przerzucaniem.Chyba zrobię drugi mniejszy i ewentualnie z tego większego bym przerzucał kompost.Pokrzywa w okolicy tez jest.A jak wygląda sprawa z kora np drzew iglastych sosną?Bo korowano w mojej okolicy sporo sosny i widzę sporo leżącej kory.A również jest robiona droga i dużo trocin po rębaku.Pewnie też by się dało podebrać.
Dzięki Sylwana za porady.Oglądałem Twoje fotki.Bajka ,to mało powiedziane :;230 :tan .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”