Paskudne sroki?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Paskudne sroki?

Post »

Zobaczcie co za szkody wyrządził jakiś zwierz w moim ogrodzie :cry:
Połamany bób, pokładziony groszek, podziubana sałata, pocięte młode pędy porzeczki czarnej.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dodam, że powiesiłem w grochu żółtą tabliczkę lepową, żeby zobaczyć czy się nie odłowi pachówka strąkóweczka. Na tabliczce odłowiło się parę owadów i jakaś ćma. Być może sroki próbowały posilić się smacznym kąskiem i skakały do tabliczki wiszącej na paliku ponad grochem. Wokół tego palika jest największe spustoszenie. Zauważyłem na tabliczce, że ta ćma jest porozmieszczana w kawałkach na całej tabliczce, więc pewnie to wina ptaków.

W ostatnim czasie widziałem taż na ogrodzie jakąś kunę lub łasiczkę koło domu późnym wieczorem, ale nie podejrzewam jej o takie zniszczenia.
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Paskudne sroki?

Post »

też mam problem ze srokami w tym roku wyjątkowo dużo ich w mojej okolicy znacie jakiś sposób na te ptaszyska oprócz wiatrówki????
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53

Post »

Chyba tylko pies albo odważny kot. Sroki to wredne ptaszyska, tez ich nie lubie.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam. Zelwi, często tak wyglądają efekty pościgu czworonogów za ptakami. Dlatego niech Cię nie dziwi, że ptaki przybyły za owadami, a czworonogi za nimi.

Francik.
Francik
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17

Post »

jak na razie to trenuję sobie oko , sąsiad z kolei wystawił atrapę wrony na wysokim kiju ale długo się nie ostała
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Natomiast u jednego z sąsiadów widzę rozwieszone wisiorki z błyszczących elementów /blaszki, szkiełka itp/ na dość wysokich tyczkach /wątpliwa ozdoba/,ale mówi, że od tej pory nic już u niego kurcząt nie wyłapuje - zawsze jakieś sroki siedzą i próbują trochę tego zabrać, a przy okazji pilnują wrzeszcząc niemiłosiernie.

Francik.
Francik
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”