Dzięki...Nic nie wskazuje na to, by był szczepiony.Poczekam, choć widok smętnego kikutka nie jest przyjemny
 Dzięki...Nic nie wskazuje na to, by był szczepiony.Poczekam, choć widok smętnego kikutka nie jest przyjemny  

)
 )

Tomku, a może wrzuciłbyś aktualne zdjęcia swoich klonówtomboj0 pisze:Klony należą również do moich ulubionych roślin - z wyjątkiem klonu jesionolistnego. Stosunkowo łatwo jest kupić różne ciekawe gatunki. Łatwo też kontrolować ich wzrost. Niestety gatunki z sekcji palmata i sporo innych wrażliwe jest na nieuleczalne choroby grzybowe. Przez mój ogródek przewinęło się około 60 gatunków i odmian. Prawie wszystkie klony z grupy palmata wymarły, podobnie jak np. Klon mono. Oto listki większości moich klonów:

Kostka widoczna w tle ma krawędź o długości 10cm
Kiedyś moim ulubieńcem był śp. klon kapadocki odm. złota
Teraz moim faworyzowanym klonem jest klon okazały "Phoenix", na razie nie mam zdjęcia.
W ostatnim czasie jendak bardziej zaczynają pociągać mnie dęby - sporo jest ciekawych gatunków i odmian a ich zdobycie jest większym wyzwaniem.
pozdrawiam
tomek
 ? Mnie powoli dopada " klonowa choroba"
 ? Mnie powoli dopada " klonowa choroba"  .
 .
4 wyglada mi na Orange Dream.rustavi92 pisze:To może ja też się pochwalę swoimi klonami
1. Klon okrągłolistny / Acer circinatum
2. Klon japoński / Acer japonicum
3. Klon palmowy / Acer palmatum
tu z inna odmiana (byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi ją podpowiedział)
a tu mieszanka
4. Klon jawor / Acer pseudoplatanus (odmiana nieznana bo z siewu)
5. Klon strzępiastokory / Acer griseum
6. Klon trójlistkowy / Acer nikoense
niestety tylko zdjęcie listka
7. Klon srebrzysty 'Laciniata' / Acer saccharinum 'Laciniata'
Odmiana własna wyselekcjonowana spośród 1600 zwykłym siewek tego gatunku (niestety tylko listek)
8. Klon Olivera / Acer oliverianum
niestety tylko listek
9. Klon Henry'ego / Acer henryi
10. Klon Buergera / Acer buergerianum
11. Klon wytworny / Acer elegantulum
Mam też jeszcze inne klony, ale niestety nie posiadam zdjęć.

Po zimie został dosłownie patyczek, a teraz - jest znowu śliczny
 Po zimie został dosłownie patyczek, a teraz - jest znowu śliczny   Jednak z tego co wiem są również egzemplarze szczepione i wówczas zdarza się, że podkład odbija i trzeba to usuwać
 Jednak z tego co wiem są również egzemplarze szczepione i wówczas zdarza się, że podkład odbija i trzeba to usuwać  

.
 .