Mecz kochana jak będę znała odpowiedz, to chętnie pomogę
No to jestem ogrodnikiem
- lulka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 mar 2011, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: No to jestem ogrodnikiem
Myślałam, ze masz już dorosłego elfa, malucha to i ja mam. Zobaczymy co z niego bedzie
Chyba nawet ich myć nie trzeba, bo nic się do nich nie lepiedi13 pisze: kozino ,sasanko pomysł zgapiony z Mai w ogrodzie i spisuje sie super
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
- robaczek_Poznan

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Edytko, ale clemki u Ciebie szaleją
Śliczne są, Elfie chwycił mnie za serce
Rooguchi nie mieści się już w swoim koszu, pięknie się rozbujał! Będziesz go jakoś inaczej upinać?
Twoje pęcherznice prowadzone na pniu zachwycają..u mnie eksperyment na razie nieudany...
Twoje pęcherznice prowadzone na pniu zachwycają..u mnie eksperyment na razie nieudany...
- edi13
- 1000p

- Od: 14 maja 2007, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie!! znowu zimnica coś te lato słabo się rozkręca
Wiatrzycho niesamowite .Wczoraj z tarasu poleciał clematis Wyszyński z donicą
całe szczęście że się nie połamał
Po kolejnych latających donicach postanowiliśmy obsadzić przód a nóż będzie mniej wiało.
Padło na cisy kolumnowe. Mamy jednego cisa dość ładnego pokroju tylko nie pamiętam odmiany
i wydaje mi się że ładnie będzie wygladał szpaler ale tylko do wysokoci płotu .Później będziemy przycinać z ogrodzeniem.
Znacie odmiany szybko rosnące
Rabatkę różaną wkomponuje z boku tarasu , miejsce może na tą chwile nienajlepsze ale innego nie mam , ziemia tam kiepska ale wymienię pod róże no i wietrznie ale jak obsadzę cisami będzie cieplej
Myślałam o takich odmianach Boule de Neige,Victor Verdier, Comte de Chambord, Tea Clipper ,Nostalgie,Abraham Darby, Chippendale ,Pomponella, Ascot,Pastella. Wszystkie w tonacji bieli,kremu, jasnego różu,brzoskwiniowe a nawet jedna herbaciana. Nie mam koloru czerwonego i fioletu - lila.
Heidi Klum Rose ???
co polecicie 
Padło na cisy kolumnowe. Mamy jednego cisa dość ładnego pokroju tylko nie pamiętam odmiany
Znacie odmiany szybko rosnące
Rabatkę różaną wkomponuje z boku tarasu , miejsce może na tą chwile nienajlepsze ale innego nie mam , ziemia tam kiepska ale wymienię pod róże no i wietrznie ale jak obsadzę cisami będzie cieplej
Myślałam o takich odmianach Boule de Neige,Victor Verdier, Comte de Chambord, Tea Clipper ,Nostalgie,Abraham Darby, Chippendale ,Pomponella, Ascot,Pastella. Wszystkie w tonacji bieli,kremu, jasnego różu,brzoskwiniowe a nawet jedna herbaciana. Nie mam koloru czerwonego i fioletu - lila.
Heidi Klum Rose ???
-
sasanka_
- 200p

- Od: 10 maja 2011, o 08:46
Ja a propos cisów. U nas jest Wojtek i ładnie przyrasta ale jednak wolno. Na szpalery to chyba najszybciej rośnie Straight Hedge tylko nie wiem jak z jego dostępnością.
Jest kilka szybkorosnących ale w formie rozłożystych krzaczorów a pewnie nie o taki efekt Ci chodzi.
Jest kilka szybkorosnących ale w formie rozłożystych krzaczorów a pewnie nie o taki efekt Ci chodzi.
Ewa
- lulka

No no, następna różana dziewczyna
Weż pod uwagę Kosmos, jest piekny 
Sądząc po zdjęciach i opinii Shirall, Kosmos jest wart grzechu. Już żałuję, że kupując go Kasi-Robaczkowi, nie wzięłam też dla siebie... Chyba wkrótce naprawię ten błąd
.
Haidi K. Jest piękna. Ja się w niej zakochałam, ale wykreśliłam z wiosennych zakupów (czego też teraz żałuję), bo podobno modelka jest wątłego zdrowia. Myślę jednak, że warto zaryzykować.
Haidi K. Jest piękna. Ja się w niej zakochałam, ale wykreśliłam z wiosennych zakupów (czego też teraz żałuję), bo podobno modelka jest wątłego zdrowia. Myślę jednak, że warto zaryzykować.
- edi13
- 1000p

Wpisuje na listę rezerwową Kosmos Fairy Tale ale co z mojej listy nie warte uwagi 
Na chwile obecną brak w Rosarium :Pastella ,Nostalgie , Comte de Chambord
n ie dopytałam czy jesieną bedą
Lepiej kupować w donicy czy goły korzeń
Sasanko Straight Hedge wydaje mi się za szeroki myslę o Hessei, Mecenas
Na chwile obecną brak w Rosarium :Pastella ,Nostalgie , Comte de Chambord
Lepiej kupować w donicy czy goły korzeń
Sasanko Straight Hedge wydaje mi się za szeroki myslę o Hessei, Mecenas
-
sasanka_
- 200p

- Od: 10 maja 2011, o 08:46
Hm, tych dwóch nie znam, ale o hessei piszą: Taxus media 'Hessei'
'- odmiana pochodząca z Niemiec, ze szkółek Hessego, pokrojem przypominająca "Hatfieldii", jednak jej igły, promieniście ułożone na pędzie, są bardziej dekoracyjne. Rośnie trochę wolniej, 10-letni okaz rzadko przekracza 60 cm wysokości' to nie wiem czy to na pewno to o co ci chodzi
zobacz jeszcze mojego wojtka, on rośnie w miare szybko
'- odmiana pochodząca z Niemiec, ze szkółek Hessego, pokrojem przypominająca "Hatfieldii", jednak jej igły, promieniście ułożone na pędzie, są bardziej dekoracyjne. Rośnie trochę wolniej, 10-letni okaz rzadko przekracza 60 cm wysokości' to nie wiem czy to na pewno to o co ci chodzi
zobacz jeszcze mojego wojtka, on rośnie w miare szybko
Ewa
Edytko, na strzyżony żywopłot polecam Cis pośredni 'Hicksii' albo niższy 'Hilii', są dosyć szerokie i w miarę szybko rosną.
- lulka

Z gołym korzeniem u mnie żadna nie przetrwała, właśnie trąbię wszem i wobec, że mój Kosmos jest różą Haven Rose
Już nie kupię nigdy z gołym korzeniem
O pastellę też pytałam w R, na pewno będzie na jesieni
Jak donica?
Już nie kupię nigdy z gołym korzeniem
Jak donica?
- edi13
- 1000p

Kochana prace idą
już wyczyszczona , rysuneczki przygotowane zobacz co Ci wyśle PW
Ja mam takiego jednego cisa, ma złociste igły i pokrój "roztrzepańca", rośnie u mnie około 10 lat i ma tak z 1,3m. Generalnie jest dość szeroki, ale ja tnę go tak na owalne jajo i taki kształt prawie już usyskałam. Myślę że nawet te szerokie można dość dowolnie formować jeżeli robi się to od maleńkości. A tak sobie myśle, że róże mogłyby wyglądać fajnie na tle żywopłotu nie takiego nudnego prostego, ale takiego strzyżonego w falę, miejscami grubszego , miejscami cińszego. Do tego idealnie nadawałyby się cisy szeroko rosnące, a one przecież rosną dużo szybciej, a i oszczędność funduszy jest nie bez znaczenia. W tych wgłębieniech róże wyglądałyby bardzo ładnie. Co o tym myślicie?
- robaczek_Poznan

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Edytko - spośrod odmian, którw wybrałaś, mam Boule de Neige, Pomponella, Pastella. wszystkie sadzone wiosną z gołym korzeniem z Rosarium, ładnie rosną i jestem zadowolona, szczególnie z Pastelli
Nostalgie - to moja pierwsza różana miłość, mam kilka krzaczków i wszystkie rosną bardzo dobrze
Heidi jest śliczna, ale ponoć chorowita. Ja się skusiłam i na razie nie żałuję, choć przez te deszcze już łapie mączniaka i ma plamy na liściach.. Ale nie ona jedyna, a ładnie przezimowała i zakwitła u mnie jako pierwsza, w maju
Pozostałych nie mam, więc ciężko mi doradzać, ale mogę powiedzieć, że ja sadziłam cały ubiegły rok z donic i wszystko się przyjęło (z Rosarium). Jesienią sadziłam z gołym korzeniem i wypadły 3 ( z ponad 20), resztę dosadzałam wiosną tego roku. Stadium tych róż bardzo podobne, ale jakoś wolę sadzić wiosną niż jesienią..Są różne szkoły, ale jestem z tych mniej cierpliwych, więc jak robię różankę to chcę zobaczyć kwiaty...
i to najchętniej w tym roku..
Unikaj tylko upalnych dni na sadzenie, zasada dotyczy z resztą wszystkich roślin więc to nic odkrywczego
Super, że będziesz miała różyczki, wybrałaś piękne odmiany, powodzenia!
Ascot jest bordowo-malinowa więc masz coś czerwonego, fioletowa jest Heidi a liliowa np. Indigolette - do obejrzenia u mnie.edi13 pisze: Nie mam koloru czerwonego i fioletu - lila.
Heidi Klum Rose ???
Heidi jest śliczna, ale ponoć chorowita. Ja się skusiłam i na razie nie żałuję, choć przez te deszcze już łapie mączniaka i ma plamy na liściach.. Ale nie ona jedyna, a ładnie przezimowała i zakwitła u mnie jako pierwsza, w maju
- edi13
- 1000p

Kleo nie pomyślałam o roztrzepańcach
. Ja mam płot ok 1,5 m przęsła w w kształcie łuku i wykombinowałam , że będziemy je tak cieli będzie wygladać ładniej
. Raczej myślałam o wąskim, zwartym pokroju ale poszukam w ogrodniczych co w ogóle mają bo z cisami kiepsko . Ja już są to pojedyncze sztuki a ja potrzebuje ok 25 szt.
Kasiu jak mówisz poczekam do wiosny , bo z pozycji które chciałam kilku nie mam a wiosną będzie wiekszy wybór i lepszy efekt rabatki
ja też do ciepliwych nie należe
.
Kasiu jak mówisz poczekam do wiosny , bo z pozycji które chciałam kilku nie mam a wiosną będzie wiekszy wybór i lepszy efekt rabatki