Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Post »

Zobaczyłam i zostaję piękne widoki i jeszcze można się czegoś nauczyć ,wielki szacunek ;:180 ;:167
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Anno te irysy także urzekające kolorem i układem kwiatów. ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Ania enstaty cudowne ;:138
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49

Post »

aguniado - jak zawsze, miło Cię gościć w moim wątku ;:108 Dziękuję za przemiłe słowa i zapraszam, zapraszam...
zielono mi pisze:Ewo spójrz wyżej, ja też o to pytałam i uzyskałam wyczerpującą odpowiedź :D
Aniu dziękuje za informacje ;:196 spróbuje może u mnie też zakwitną, w necie przeczytałam że lubią lekko kwaśną glebę czy Ty to potwierdzasz?
Kolekcja zachwycajaca ;:63 ;:63 ;:63 masz ogromna wiedzę i widać to po kondycji roślin :wit
Jolu-myślę, że gleba jest lekko kwaśna ale bez przesady. Zdecydowanie kwaśną glebę lubią irysy luisiana, dla których już w tym roku zamierzam założyć wigotną rabatę. Dziękuję za sympatyczną opinię.

Jolu, Ewo - irysy japońskie są trudne do aklimatyzacji ale gdy się już zadomowią, to rosną bezproblemowo ( chyba, że jest to Mazowsze, gdzie panuje rdza ;:145 ) i obficie kwitną. Dlatego nie należy się zrażać, gdy wyglądają marnie a nawet udają, że obumarły. Odrastają w następnych latach. Tak było z moimi dwoma irysami, które sprowadziłam z ensatagardens z Oregonu w 2008 roku ; myślałam, że je straciłam a one odrosły i dzisiaj właśnie dały pokaz kwitnienia. Przy czym już zdążyłam zapomnieć, że jeden z nich jest pełny. Cztery lata im to zajęło ( mam nadzieję, że w przyszłości zakwitnie też pełnokwiatowy Eilen's Dreams, który też mi zanikł ;:65 )
Oto one

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Aniu jak duże są kwiaty tych irysów?Na zdjęciach wyglądają na ogromne i zdecydowanie piękne,a ja dotąd zachwycałam się bródkowymi!?

Pozdrawiam -Bejka
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AloesIk - irysy japońskie są jedną z moich ulubionych grup roślin. Bardzo się cieszę, że nie poddałam się, gdy te bardziej wypasione zaczęły mi marnieć. Może to dlatego, że dwie pierwsze odmiany - te najzwyklejsze - rosły i kwitły bezproblemowo od samego początku.

Peonio, Sławku - mam tendencję do zbierania odmian gatunku, który mnie ujął i rzeczywiście tworzą się z tego kolekcje. Mam nadzieję powiększyć w tym roku zasób ensat. Może się uda :D

Irminko - zawsze czuję się bardzo wzruszona jeśli ktoś, tak jak Ty pisze, że przyczyniłam się do wstąpienia w bramy forum ogrodniczego ;:31 To chyba moja dusza belferska się odzywa. Dedykuję Ci zdjęcie całego mojego bagienka.

Obrazek

Mario, Izo- :D :D :D
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bejko - witaj. Kwiaty są różne ( najstarsze odmiany mają kwiaty małe) ale te odmiany, które prezentuję, mają kwiaty około 15 cm średnicy. Największe ma Ocean Mist i Foreign Intrigue. Ale pozostałe niewiele im ustępują.
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Aniu iryski super, ale stworzyłaś im piękną rabatkę ,jak i miejsce do kwitnienia dlatego tak pięknie Ci się odwdzięczają kwiatem ;:138 ;:65 ;:108
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Jakie śliczne to bagienko ;:167 .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Kontakt:

Post »

Przepięknie to miejsce wygląda, ;:oj
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Próbuję wyobrazić sobie jak to wygląda w realu ;:oj ;:oj ;:oj Gdybym przechodziła obok takiego ogrodu pewnie miałabym problemy z szyją i nie tylko ;:108

Pozdrawiam cieplutko-Bejka
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereso, Edyto, Peonio, Bejko - bardzo lubię to swoje bagienko i cieszę się, że Wam się podoba :heja

Dzisiejszy dzień był stracony dla ogrodu : silny, bardzo nieprzyjemny wiatr i co chwila deszcz. Z ciekawości zmierzyłam tylko średnicę kwiatów irysów japońskich i okazało się, że największe osiągają nawet 20 centymetrów. Podpisałam zdjęcia z wczoraj i oto one .

Kwitną coraz liczniejsze liliowce.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Róż u mnie niewiele bo gleba zbyt słaba i jakoś nie mam do nich ręki.

Obrazek Obrazek

Wiosną zauroczyły mnie oferty roślin jednorocznych i dwuletnich więc wyhodowałam mnóstwo sadzonek aksamitek, tytoniu ozdobnego, rudbeckii i innych. Na targu zauroczyła mnie śliczna naparstnica ( na własne muszę poczekać do przyszłego roku ;:65 )

Obrazek Obrazek

Od tygodnia kwitnie stewartia kameliowata. Jej opadłe na ziemię kwiaty utrzymują świeżość jeszcze przez co najmniej dwa dni.

Obrazek Obrazek

No i nie może obejść się bez ensat ;:113

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękna kolekcja irysów japońskich ;:oj
U mnie po przesadzeniu w ubiegłym roku słabo rosną. Ale tak jak piszesz jak się zaklimatyzują to może zakwitną :)
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Aniu, od kilku lat sieję w ogrodzie tytoń. W mieszankach, które kupuję, zazwyczaj jest kolor biały, różowy i ciemnoróżowy. Na limonkowy nie udało mi się trafić, a jest taki świeży. Czy kupowałaś ten właśnie kolor, czy miałaś po prostu dużo więcej szczęścia niż ja ? Dziękuję za ensatową dedykację :)
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Kolekcji ensatów szczerze zazdraszczam, chociaż coś czuję że nie poradziłbym sobie z ich wymaganiami - mokro latem, sucho zimą?! :shock:
Może jednak poprzestanę na kolekcjonerskiej manii żurawkowej, dosyć dobrze mi idzie - mieszka już u mnie około 230 odmian. W bagienkach dobrze sobie u mnie radzą inne roślinki, w weekend dosadzę jeszcze dwie super ciekawe paprotki błotne, mam nadzieję że tak samo im się spodoba :)
Noi doszły mi dwa cheilanthesy na skalniak, jestem nimi zachwycony!
A powiedz mi, dobrze kojarzę że masz ceterach officinarum? Jeśli dobrze, to podpowiedz coś proszę, nie chciałbym go "zepsuć" :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”