Przy Piaskowej - ogród Anny 2011
- lojka 63
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011
Zobaczyłam i zostaję piękne widoki i jeszcze można się czegoś nauczyć ,wielki szacunek

Anno te irysy także urzekające kolorem i układem kwiatów.

- izabella1004

- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
- andowan

- Od: 16 lip 2007, o 07:49
aguniado - jak zawsze, miło Cię gościć w moim wątku
Dziękuję za przemiłe słowa i zapraszam, zapraszam...
Jolu, Ewo - irysy japońskie są trudne do aklimatyzacji ale gdy się już zadomowią, to rosną bezproblemowo ( chyba, że jest to Mazowsze, gdzie panuje rdza
) i obficie kwitną. Dlatego nie należy się zrażać, gdy wyglądają marnie a nawet udają, że obumarły. Odrastają w następnych latach. Tak było z moimi dwoma irysami, które sprowadziłam z ensatagardens z Oregonu w 2008 roku ; myślałam, że je straciłam a one odrosły i dzisiaj właśnie dały pokaz kwitnienia. Przy czym już zdążyłam zapomnieć, że jeden z nich jest pełny. Cztery lata im to zajęło ( mam nadzieję, że w przyszłości zakwitnie też pełnokwiatowy Eilen's Dreams, który też mi zanikł
)
Oto one

Jolu-myślę, że gleba jest lekko kwaśna ale bez przesady. Zdecydowanie kwaśną glebę lubią irysy luisiana, dla których już w tym roku zamierzam założyć wigotną rabatę. Dziękuję za sympatyczną opinię.zielono mi pisze:Ewo spójrz wyżej, ja też o to pytałam i uzyskałam wyczerpującą odpowiedź![]()
Aniu dziękuje za informacjespróbuje może u mnie też zakwitną, w necie przeczytałam że lubią lekko kwaśną glebę czy Ty to potwierdzasz?
Kolekcja zachwycajaca![]()
![]()
masz ogromna wiedzę i widać to po kondycji roślin
Jolu, Ewo - irysy japońskie są trudne do aklimatyzacji ale gdy się już zadomowią, to rosną bezproblemowo ( chyba, że jest to Mazowsze, gdzie panuje rdza
Oto one

- bejka1970

- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Aniu jak duże są kwiaty tych irysów?Na zdjęciach wyglądają na ogromne i zdecydowanie piękne,a ja dotąd zachwycałam się bródkowymi!?
Pozdrawiam -Bejka
Pozdrawiam -Bejka
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- andowan

AloesIk - irysy japońskie są jedną z moich ulubionych grup roślin. Bardzo się cieszę, że nie poddałam się, gdy te bardziej wypasione zaczęły mi marnieć. Może to dlatego, że dwie pierwsze odmiany - te najzwyklejsze - rosły i kwitły bezproblemowo od samego początku.
Peonio, Sławku - mam tendencję do zbierania odmian gatunku, który mnie ujął i rzeczywiście tworzą się z tego kolekcje. Mam nadzieję powiększyć w tym roku zasób ensat. Może się uda
Irminko - zawsze czuję się bardzo wzruszona jeśli ktoś, tak jak Ty pisze, że przyczyniłam się do wstąpienia w bramy forum ogrodniczego
To chyba moja dusza belferska się odzywa. Dedykuję Ci zdjęcie całego mojego bagienka.

Mario, Izo-

Peonio, Sławku - mam tendencję do zbierania odmian gatunku, który mnie ujął i rzeczywiście tworzą się z tego kolekcje. Mam nadzieję powiększyć w tym roku zasób ensat. Może się uda
Irminko - zawsze czuję się bardzo wzruszona jeśli ktoś, tak jak Ty pisze, że przyczyniłam się do wstąpienia w bramy forum ogrodniczego

Mario, Izo-
- andowan

Bejko - witaj. Kwiaty są różne ( najstarsze odmiany mają kwiaty małe) ale te odmiany, które prezentuję, mają kwiaty około 15 cm średnicy. Największe ma Ocean Mist i Foreign Intrigue. Ale pozostałe niewiele im ustępują.
- inka52

- Od: 5 lis 2009, o 11:54
Aniu iryski super, ale stworzyłaś im piękną rabatkę ,jak i miejsce do kwitnienia dlatego tak pięknie Ci się odwdzięczają kwiatem

- Edyta1

- Od: 20 paź 2011, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jakie śliczne to bagienko
.
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- peonia

- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Kontakt:
Przepięknie to miejsce wygląda, 
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
- bejka1970

- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Próbuję wyobrazić sobie jak to wygląda w realu
Gdybym przechodziła obok takiego ogrodu pewnie miałabym problemy z szyją i nie tylko
Pozdrawiam cieplutko-Bejka
Pozdrawiam cieplutko-Bejka
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
- andowan

Tereso, Edyto, Peonio, Bejko - bardzo lubię to swoje bagienko i cieszę się, że Wam się podoba
Dzisiejszy dzień był stracony dla ogrodu : silny, bardzo nieprzyjemny wiatr i co chwila deszcz. Z ciekawości zmierzyłam tylko średnicę kwiatów irysów japońskich i okazało się, że największe osiągają nawet 20 centymetrów. Podpisałam zdjęcia z wczoraj i oto one .
Kwitną coraz liczniejsze liliowce.

Róż u mnie niewiele bo gleba zbyt słaba i jakoś nie mam do nich ręki.

Wiosną zauroczyły mnie oferty roślin jednorocznych i dwuletnich więc wyhodowałam mnóstwo sadzonek aksamitek, tytoniu ozdobnego, rudbeckii i innych. Na targu zauroczyła mnie śliczna naparstnica ( na własne muszę poczekać do przyszłego roku
)

Od tygodnia kwitnie stewartia kameliowata. Jej opadłe na ziemię kwiaty utrzymują świeżość jeszcze przez co najmniej dwa dni.

No i nie może obejść się bez ensat

Dzisiejszy dzień był stracony dla ogrodu : silny, bardzo nieprzyjemny wiatr i co chwila deszcz. Z ciekawości zmierzyłam tylko średnicę kwiatów irysów japońskich i okazało się, że największe osiągają nawet 20 centymetrów. Podpisałam zdjęcia z wczoraj i oto one .
Kwitną coraz liczniejsze liliowce.

Róż u mnie niewiele bo gleba zbyt słaba i jakoś nie mam do nich ręki.

Wiosną zauroczyły mnie oferty roślin jednorocznych i dwuletnich więc wyhodowałam mnóstwo sadzonek aksamitek, tytoniu ozdobnego, rudbeckii i innych. Na targu zauroczyła mnie śliczna naparstnica ( na własne muszę poczekać do przyszłego roku

Od tygodnia kwitnie stewartia kameliowata. Jej opadłe na ziemię kwiaty utrzymują świeżość jeszcze przez co najmniej dwa dni.

No i nie może obejść się bez ensat

- misia
- 500p

- Od: 28 lip 2006, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękna kolekcja irysów japońskich
U mnie po przesadzeniu w ubiegłym roku słabo rosną. Ale tak jak piszesz jak się zaklimatyzują to może zakwitną
U mnie po przesadzeniu w ubiegłym roku słabo rosną. Ale tak jak piszesz jak się zaklimatyzują to może zakwitną
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Ogród Misi
- irminka

- Od: 7 lut 2010, o 19:08
Aniu, od kilku lat sieję w ogrodzie tytoń. W mieszankach, które kupuję, zazwyczaj jest kolor biały, różowy i ciemnoróżowy. Na limonkowy nie udało mi się trafić, a jest taki świeży. Czy kupowałaś ten właśnie kolor, czy miałaś po prostu dużo więcej szczęścia niż ja ? Dziękuję za ensatową dedykację 
Kolekcji ensatów szczerze zazdraszczam, chociaż coś czuję że nie poradziłbym sobie z ich wymaganiami - mokro latem, sucho zimą?!
Może jednak poprzestanę na kolekcjonerskiej manii żurawkowej, dosyć dobrze mi idzie - mieszka już u mnie około 230 odmian. W bagienkach dobrze sobie u mnie radzą inne roślinki, w weekend dosadzę jeszcze dwie super ciekawe paprotki błotne, mam nadzieję że tak samo im się spodoba
Noi doszły mi dwa cheilanthesy na skalniak, jestem nimi zachwycony!
A powiedz mi, dobrze kojarzę że masz ceterach officinarum? Jeśli dobrze, to podpowiedz coś proszę, nie chciałbym go "zepsuć"
Może jednak poprzestanę na kolekcjonerskiej manii żurawkowej, dosyć dobrze mi idzie - mieszka już u mnie około 230 odmian. W bagienkach dobrze sobie u mnie radzą inne roślinki, w weekend dosadzę jeszcze dwie super ciekawe paprotki błotne, mam nadzieję że tak samo im się spodoba
Noi doszły mi dwa cheilanthesy na skalniak, jestem nimi zachwycony!
A powiedz mi, dobrze kojarzę że masz ceterach officinarum? Jeśli dobrze, to podpowiedz coś proszę, nie chciałbym go "zepsuć"