Pomidory - nawożenie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Czym nawozić pomidory>

Post »

przeczytałam, dzięki za pomiary, wystarczyło spojrzeć na 'przeliczniki kuchenne' :D http://www.przepisy.wortale.net/905-Prz ... henne.html
ja mówiłam o roztworze 0,2% żeby to sobie wyobrazić, w nawiązaniu do tego o czym pisał ekopom
winterek pisze:
ekopom pisze: Rozpuszczanie i zasilanie nawozów w większym stężeniu niż 0,2% można zasolić glebę, i w efekcie wystąpi sucha zgnilizna wierzchołkowa.
Jeżeli ktoś posiada linie kroplującie i dozownik, to może zastosować nawożenie ciągłe o stężeniu około 0,15 %, zmieniając nawozy.
Ekopom, tyle teoria, zgoda.
..
Wniosek jest taki, że można dać większe stężenie roztworu.
O dyskomforcie, latania z wiaderkiem, co 2-3 dni pod każdy krzaczek, nawet nie wspominam.
..
Możliwość zasolenia podłoża, przy rozsądnym zasilaniu, jest raczej znikoma.
Dochodzą jeszcze opady atmosferyczne. Robi się cieplej.
Rośliny będą troszkę więcej jeść.
Ja bym nie demonizował z tym zasoleniem.
Pod ręką zresztą, powinna zawsze być saletra wapniowa.

Pozdrawiam.
A Ty chyba teraz o roztworze 0,06% i ok :wit
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Można także saletrę potasową posypać, ale lepiej sporządzić roztwór 0,2% i przy okazji, gdy polejemy po liściach, to nic nie będzie, oby w tym czasie nie było za bardzo słonecznie. Nie wspominałem o saletrze wapniowej, gdy mamy dolomit, lepiej za bardzo nie prze azotować, a mieć więcej potasu.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zastanawiacie się tu czy podlewać różnymi nawozami może 0,1% a może 0,3 % .
Popatrzcie na tabele dopuszczalnych stężeń dolistnie
Obrazek

a tu popatrzcie na stężenia do fertygacji/ ciągłego nawozenia /
http://www.intermag.pl/pl,0,d21,pomidor ... znych.html

W warunkach uprawy w glebie stężenia 0,1 % są śmieszne
x-xm-a

Post »

Ekopom dziękuję

forumowicz dla mnie to za trudne i cieszę się że mam posypowy hydrocomplex. Tam stoi 5-8kg/100m2 w 1-2 dawkach, dam w jednej dawce i cześć
Obrazek
reszta jak zaleca ekopom
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jak już- to w dwóch dawkach miedzy rzędy i koniecznie wymieszać z ziemią .
No i modlic się by nie było tak, że przez miesiąc nie spadnie kropla deszczu.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Hydrokomplex dość dobrze się rozpuszcza, można także tylko posypać po ziemi i delikatnie podlewać, a po np. 1 godzinie jeszcze raz powtórzyć podlewanie, to się wtopi w ziemię. Dawka 5 do 8 kg to dawka jak podał forumowicz tylko do zmieszania z ziemią, a posypywać to radzę o połowę mniej.
x-xm-a

Post »

a nie mogliśta wcześniej napisać? :D
Stało się. Przyjęłam dawkę 5 kg/100 m2 i posypałam po całej redlinie, nie tylko pod krzaki, nie polałam wodą ale sucho tam nie jest, no to jutro część wygarnę w ścieżki a to co zostanie zmieszam z ziemią. Podlać od razu?
forumowicz posadziłam na wyniesionych redlinach wg Twoich wskazówek, bardzo przepuszczalna te moje redliny i ziemia, ale nie przesycha szybko bo dużo tego nierozłożonego jeszcze do końca obornika i on tak trzyma wilgoć.
W razie czego mogę mocno podlać żeby przepłukać :?
Nie podlewam konewkami, kładę wąż na redlinie i tylko go przesuwam, a deszczówka hmm.. raczej tylko odrobinę wspomaga, dobrze, że obwałowałam końcówki ścieżek
x-xm-a

Post »

jak napisałam tak zrobiłam i powinno już być ok, dzięki :wit
Kulki przeszły od wczoraj wilgocią, ale bez problemu wygarnęłam
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00

Post »

Witam :wit Mam niemały problem z moimi krzaczkami bo nadmiernie liście zaczynają mi się skręcać w rurki (zwłaszcza te starsze liście). W sumie oprócz tego nic im nie jest. Wczoraj spryskałam je Ridomilem. A dziś ze spokojnym sumieniem siedze w domu i czytam forum (w mojej okolicy pada). I naszło mnie na internetową diagnozę (na http://www.iwarz.pl/klucz/index.php?d=klucz ). No i teraz się zastanawiam że moje pomidorki może jednak nie mają jakiejś porządnej choroby widocznej gołym okiem a po prostu niedobór miedzi. Przynajmniej tak zrozumiałam z tego co znalazłam później po odpowiedziach jako przyczyny takiego stanu rzeczy: brak lub utrudnione pobieranie miedzi (Cu), przy nadmiernym nawożeniu azotem i fosforem.
Nadmieniam że azotu to chyba dużo nie miały, nie licząc błędów przy posadzeniu podlałam je roztworem saletrzaka, a gnojówki w sumie nie używałam. Teraz nie chce bo wyglądają na mocne dobrze rozbudowane, i w dodatku już kwitną. Przy opryskach używam roztworu siarczanu magnezu i blioflorinu. Spróbuję więc podać im dolistnie jakiś chelat miedzi i zobacze efekty. Że tak zapytam chelat miedzi można łączyć z innymi nawozami lub fungicydami? Pytam tak na przyszłość :)
A mszyce trochę sie przerzedziły po opryskach na choroby grzybowe z dodatkiem tych nawozów. Więc na razie się nimi nie przejmuje bo jest ich nawet mało ;:215
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
x-xm-a

Post »

termic88 przeczytaj tu o niedoborach miedzi, jakoś to bardziej mnie przekonuje http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=782
x-xm-a

Post »

Mam jeszcze takie pytanie - jak się ma saletra potasowa do siarczanu magnezu?
Do tej pory polewałam krzaki siarczanem magnezu (roztwór 0,5%), niedoborów póki co nie ma.
Czy po podsypaniu dolomitem i podlaniu saletrą potasową (0,2%) mogę dalej podlewać siarczanem magnezu?
Na opakowaniu
Skład DOLOMITU:
CaO + MgO minimum - 45%
W tym MgO - 15% - 19%
corazon
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 lip 2012, o 09:49

Post »

Witam :)
Mam pytanie odnośnie nawożenia pogłównego pomidorów. Mam bardzo przepuszczalną glebę i mimo, że krzaki posadzone są na oborniku, zaczyna już być widać niedobory. Nawiozłam raz Fructusem Ogrodnik i chciałabym zapytać co jaki czas można nawozić krzaki, aby nie przedobrzyć?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Pozwolisz corazon, że najpierw odpowiem Monice bo nie wiem jak to się stało, że przeoczyłem ten Jej post.
monika pisze:Do tej pory polewałam krzaki
Czy to literówka czy faktycznie krzaki zamiast opryskiwać- polewałaś ?
corazon
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 lip 2012, o 09:49

Post »

Jasne, czekam w kolejce :wink:
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

corazon pisze: Mam bardzo przepuszczalną glebę
To jest ważna informacja ponieważ wynika z niej zdolność gleby do zatrzymywania w sobie poszczególnych składników.
Istotna jest też informacja czy może przez przypadek sprawdzałaś pH ?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”