Chora roślinka

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Zielona Roza
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 cze 2012, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Chora roślinka

Post »

Witam
Od jakiegoś czasu moja roślinka zaczyna żółknąć, dostaje małych plamek na liściach, które później usychają. Myślałam że to może poparzenie liści od słońca, ale po zmianie miejsca na bardziej cieniste problem nie ustępuje. Kwiat kupiłam w zeszłym roku, kłopoty zaczęły się na wiosnę. Dość często jest zraszana (2-3 razy w tyg) a podlewana 2 razy na tydzień. Nie nawożona. Jeśli ktoś wie co może jej dolegać, proszę o pomoc :(

Zdjęcia:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Prosiłabym jeszcze o podanie nazwy roślinki, ponieważ nie mogę znaleźć.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Re: Chora roślinka

Post »

Możliwe, że dopadł ją (dracena) przędziorek. Obejrzyj dokladnie liście od spodu.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wydaje mi sie, że to jest dracena. Dokładnie obejrzyj rosline: czy nie ma przędziorków na spodzie liścia, albo tarczników. jeśli są czyste, to prawdopodobnie jest to choroba plamistość. Przede wszystkim zmień warunki uprawy, nie nawilżaj tak mocno tej draceny, sprawdz wilgotność bryły korzeniowej. jeśli jest zbyt wilgotna to ogranicz podlewanie. Spryskaj roslinę jakimś fungicydem grzybobójczym, np. amistar.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Zielona Roza
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 cze 2012, o 18:34

Post »

Obejrzałam liście, są czyste, nie znalazłam przędziorków. A co do bryły korzeniowej, jest dość sucha. Nie podlewam go też zbyt obficie, spróbuje ograniczyć zraszanie, ale nie wiem czy to coś da. Z dnia na dzień liście wysychają coraz bardziej :(
Dodam jeszcze, że liście od spodu są szorstkie w miejscach tych plam, co wygląda mniej więcej tak:
Obrazek
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to wygląda na jakąś bakteriozę, szczegolnie te zgrubienia na spodzie liscia moga byc objawem bakterii. GREVIT 200 SL preparat bakteriobojczy i ogranicz podlewanie, a najlepiej przesadź rosline do nowego podloża.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”