Sukulenty - chromat

Zablokowany
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sukulenty - chromat

Post »

A Ty je Krzysiek trzymasz w pełnym słońcu?
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

No co ty, chciał bym wtedy bym rozwiną cieniówkę na całej powierzchni i cześć, a tak mam słońce do południa(wschód) i to jest zdradliwe. Niby mało ale przygrzewa ...do południa cieniuje a potem zdejmuje ją. Trochę to uciążliwe ale idzie pogodzić wszystkie obowiązki :lol:
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Parę fotek z Wystawy w OB LBN :wit Czy ktoś był i wrzucił z warszawskiej foty ?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Krzysiek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kaktusy Marka to chyba nr 1 na wystawie!
Na fotce z haworcjami ta wielka kępa w środku to H. limifolia var. umboboensis? Może mnie to zmotywuje, aby o swoją powalczyć - skoro może rosnąć tak bujnie, to znaczy, że mojemu zdechlakowi coś nie pasuje i musze odkryć co...
Dzisiaj dotarły do mnie poważniejsze zakupy z STC (dzięki Markowi) i nie mogę się nacieszyć!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Faktycznie rosliny Marka zachwycają.
Krzysiek!
A były tez Twoje ?

Beatko!
Czy możesz rozwinąć skrót STC? :D
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko: Succulent Tissue Culture z Holandii http://www.succulent-tissue-culture.com ... aworthia/8
To u mnie druga tura nabytków z tego źródła - wszystkie doskonale opisane, z lokalizacjami itp. - tym razem to kilka trudno dostępnych "klasyków" wśród haworcji i kilka dziwadełek - oczywiście za jakiś czas wszystkie pokażę w swoim wątku - a dla Marka UKŁONY do samej ziemi!
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj piękne tam mają okazy!
W wolnej chwili, jeśli takowa nastąpi, przejrzę dokładnie wszystko.
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Piękna wystawa, niestety dla mnie za daleko :(
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

bebos pisze:Iwonko: Succulent Tissue Culture z Holandii http://www.succulent-tissue-culture.com ... aworthia/8
To u mnie druga tura nabytków z tego źródła - wszystkie doskonale opisane, z lokalizacjami itp. - tym razem to kilka trudno dostępnych "klasyków" wśród haworcji i kilka dziwadełek - oczywiście za jakiś czas wszystkie pokażę w swoim wątku - a dla Marka UKŁONY do samej ziemi!
Stawiasz flaszkę ;:136 :lol:
raflezja pisze:Faktycznie rosliny Marka zachwycają.
Krzysiek!
A były też Twoje ?
/........./
Niestety nie, moje rośliny są jeszcze w wieku "handlowym" jak bym tak małe doniczki wystawił zaraz byłyby pytania po ile :lol: :lol:

Na blogu pojawił się wpis o Haworthia starkiana, zabieram się za Haworthia decipiens ale to co raz trudniejsze, zwłaszcza rozszyfrowanie odmian i "epitetów" wedle Breuera. Ciężko dojść na jakiej podstawie wyróżnia on odmianę jako samodzielny gatunek nadając jakąś "nazwę".....
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gdy będzie 'następny raz' to powiedzcie mi też. Chciałabym mieć coś porządnego z opisanym miejscem lokalizacji itp.
Ja chętnie postawię ;:136 , niekoniecznie wirtualnie. :D
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Obrazek
Obrazek
Haworthia decipiens Willowmore Nr. Kol. FV 00331

Na blogu opis, można komentować tu :wink:
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Oba ostatnie artykuły (o H. decipens i o H. starkiana) ciekawe. Można się dowiedzieć o swoch roślinach rzeczy których zwykle nie wiemy.

Brawo! ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poczytałam! Kilka notek dla mnie na czasie!
Teraz kupiłam w STC Gasteria carinata 'Snowstorm'/'Snow Storm' - ale w porównaniu z Twoją kiepska - słabe ma "plamkowanie" i zupełnie płaskie - jak u bicolor :( - trochę mnie to niepoki, ale jeszcze nie tracę nadziei - jest jeszcze bardzo malutka - niestety STC nie jest wg mnie nieomylne...
Hawortia scabra ssp. starkiana padła mi tej zimy, ale przymierzam się do zakupu nowej. Wydaje mi się nieco kłopotliwa w uprawie pokojowej - wyschła, mimo że traktowałam ją jak inne...Ale z drugiej strony u Ciebie, czy u Henryka rośnie OK - hmmm
Bardzo ciekawa jestem samego typu H. scabra - jeszcze nie trafiłam na nią w ofertach, a wygląda niesamowicie - może ją jeszcze trudniej utrzymać? Na razie spróbowałam z jej mieszańcem (z H. koelmaniorum).
H. woolleyi - też ją teraz kupiłam w STC - od razu skojarzyłam ją z grupą H. venosa - u Ciebie doczytałam!
Zaskoczeniem natomiast było dla mnie, że H. koelmaniorum także jest spokrewniona z tą grupą :shock: - poczytałam o niej na stronie Jakuba J.

Widziałeś - wydał ksiażkę "Haworthia and others..."!!! - fotorelacja (?) z zeszłorocznej wyparwy na ok. 100 stanowisk w RPA. Wiesz coś więcej na jej temat??? Tylko fotki i lokalizacje czy coś więcej? Cena zabójcza :(

Kupiłeś coś z STC na wystawie w W-wie?
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

bebos pisze:Poczytałam! Kilka notek dla mnie na czasie!
Teraz kupiłam w STC Gasteria carinata 'Snowstorm'/'Snow Storm' - ale w porównaniu z Twoją kiepska - słabe ma "plamkowanie" i zupełnie płaskie - jak u bicolor :( - trochę mnie to niepoki, ale jeszcze nie tracę nadziei - jest jeszcze bardzo malutka - niestety STC nie jest wg mnie nieomylne...
Młode gasterie trochę się różnią od tych wyrośniętych, ma czas niech pokaże co w niej siedzi :) Ja już jej nie mam z braku miejsca mam tylko "czyste" gatunki a nią chyba się cieszy Marek skoro ładniejsza od tej z STC :lol:
bebos pisze:
Hawortia scabra ssp. starkiana padła mi tej zimy, ale przymierzam się do zakupu nowej. Wydaje mi się nieco kłopotliwa w uprawie pokojowej - wyschła, mimo że traktowałam ją jak inne...Ale z drugiej strony u Ciebie, czy u Henryka rośnie OK - hmmm
Bardzo ciekawa jestem samego typu H. scabra - jeszcze nie trafiłam na nią w ofertach, a wygląda niesamowicie - może ją jeszcze trudniej utrzymać? Na razie spróbowałam z jej mieszańcem (z H. koelmaniorum).
Może za mocno ją przesuszyłaś ?
Bywa w ofertach np. edenplants http://www.eden-plants.com/shared/500/IB6642.jpg
bebos pisze:
H. woolleyi - też ją teraz kupiłam w STC - od razu skojarzyłam ją z grupą H. venosa - u Ciebie doczytałam!
Zaskoczeniem natomiast było dla mnie, że H. koelmaniorum także jest spokrewniona z tą grupą :shock: - poczytałam o niej na stronie Jakuba J.
H.woolleyi niby wedle bayera to odmiana venosa, ale, że ma tylko jedno stanowisko i wyraźnie różni się od tessellaty czy venos'y to raczej wg mnie sensowne wydaje się nadanie jej miana samodzielnego gatunku (wedle Breuera). A pokrewieństwo ....tak ale tylko "dalecy kuzyni" genetyczni. :wink:
bebos pisze: Widziałeś - wydał ksiażkę "Haworthia and others..."!!! - fotorelacja (?) z zeszłorocznej wyparwy na ok. 100 stanowisk w RPA. Wiesz coś więcej na jej temat??? Tylko fotki i lokalizacje czy coś więcej? Cena zabójcza :(
niestety nic o tej książce nie wiem i szybko się nie dowiem 100E do cena zaporowa :roll:
mówisz o tej ? http://www.blurb.com/bookstore/detail/2 ... nt=140x240
bebos pisze: Kupiłeś coś z STC na wystawie w W-wie?
tak 8 szt ;:108
hen_s pisze:Oba ostatnie artykuły (o H. decipens i o H. starkiana) ciekawe. Można się dowiedzieć o swoch roślinach rzeczy których zwykle nie wiemy.

Brawo! ;:138

Będę chciał rozwinąć temat decipiens a po za tym bolusii i arachnoidea te jakoś lubię ostatnio bardzo 8-)
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Dziś trochę zagadek i to co lubię od zeszłego roku, myślę, że z czasem będzie to znacząca część kolekcji ;:oj

Obrazek
Haworthia capillaris sobie of Pearston, ex IB, MBB 7021 ex STC 81033
Znalazłem numer IB to sobie mogę dopisać IB 13180 H.bolusii wedle Bayera

Obrazek
Haworthia odetteae DMC11147 De Rust, 10 km E of Jansenville ex kol.FV121 H. bolusii sensu Bayer

O ile, capillaris to taka ładniejsza, może bardziej symetryczna i mniej "rozczochrana" bolusii to odetteae mocno odstaje od typowej bolusii. Mam jeszcze Haworthia odyssei Skietfontein, IB 12597 exSTC81031 na edenplants znalazłem dokładne stanowisko Skietfontein, sobie of Pearston, jest trochę ciemniejsza od capillaris ale ciężko coś więcej powiedzieć, ze względu na rozmiar "groszka" niech rośnie 8-) Podobnie sprawa ma się z Haworthia floccosa DMC10964 NE of Fullarton ex kol. FV01297 H. bolusii sensu Bayer. Będę chciał je porównać jak mi ładnie wyrosną typową lokalizacją bolusii Graaff - Reient.

Obrazek
Haworthia calitzensis Kruisrivier, ENE of Calitzdorp IB 06595 ex STC81025
Jeszcze rok temu była nazywana Haworthia mucronata var. calitzdorpensis lub H.calitzdorpensis, teraz podobno jest to forma przejściowa mucronata i arachnoidea wedle Bayera.

Obrazek
Haworthia laxa IB07151 foot of Oubergpas, Montagu ex kol. FV258 a tu odwrotna sprawa H. arachnoidea / mucronata sensu Bayer, choć znalazłem, na haworthia.cz że była opisywana jako po prostu arachnoidea.

Obrazek
Haworthia specksii IB12481 N of Whittlesea Police Station ex kol. FV00544, czyli znów "przejściówka" H. bolusii 'blackbeardiana' / cooperi sensu Bayer

Obrazek
Haworthia pellucida MBB6589 Dorschfontein, S of Baroe, E of Steytlerville ex. FV01245 znów " przejściówka" H. decipiens / cooperi 'viridis' sensu Bayer. Znalazłem dokładniejsze stanowisko na Edenplants NE of Dorschfontein, S of Baroe, E of Steytlerville.

Obrazek
Haworthia decipiens 'cooperoides' JDV91/141 NE of Steytlerville ex kol.FV1237 i ZNÓW jakieś zmiany. Na edenplants pod numerem JDV91-141 występuje jako Haworthia pellucida czyli decipiens / cooperi 'viridis' sensu Bayer. Żeby było jeszcze zabawniej ma dokładniejsze stanowisko Waaipoort, NE of Steytlerville. Tylko nie ma zdjęcia by porównać ale da się znaleźć jako cooperi 'viridis' JDV91/141
Pozdrawiam Krzysiek
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”