Malowanie ścian

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
deco20
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 cze 2012, o 15:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Malowanie ścian

Post »

Witam.

Mam problem z wilgocią na ścianach domku, przez co po pewnym czasie farba odpada w niektórych miejscach. Czy macie jakieś rozwiązanie tego problemu? Jakiś specjalny rodzaj farby? Ściany to zacementowane cegły.
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19

Re: Malowanie ścian

Post »

Znaleźć źródło tej wilgoci. Może wystarczy uszczelnić np. rynnę. Ścianę trzeba osuszyć bo mogę być później większe problemy (np. pękanie w czasie mrozów). A po osuszeniu porządnie zagruntować i ponownie pomalować.
deco20
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 cze 2012, o 15:16

Post »

Źródłem najprawdopodobniej jest grunt.
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19

Post »

No ale tego też musi być jakaś przyczyna bo sama z siebie ziemia nie jest aż tak mokra (chyba, że masz np. aż tak wysoki poziom wód gruntowych). Tak czy inaczej trzeba pozbyć się przyczyny. A sposobów jest wiele, przede wszystkim odkopać aż do fundamentów, pomalować odpowiednim lepikiem, masą, impregnatem, założyć folię ochronną. Potem zrobić wokół warstwę drenażową z dobrze przepuszczalnego materiału (np. żwir drenażowy) z odprowadzeniem wody do niższej partii posesji lub dziękuję, studni, sieci kanalizacyjnej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”