Malowanie ścian
Malowanie ścian
Witam.
Mam problem z wilgocią na ścianach domku, przez co po pewnym czasie farba odpada w niektórych miejscach. Czy macie jakieś rozwiązanie tego problemu? Jakiś specjalny rodzaj farby? Ściany to zacementowane cegły.
Mam problem z wilgocią na ścianach domku, przez co po pewnym czasie farba odpada w niektórych miejscach. Czy macie jakieś rozwiązanie tego problemu? Jakiś specjalny rodzaj farby? Ściany to zacementowane cegły.
Re: Malowanie ścian
Znaleźć źródło tej wilgoci. Może wystarczy uszczelnić np. rynnę. Ścianę trzeba osuszyć bo mogę być później większe problemy (np. pękanie w czasie mrozów). A po osuszeniu porządnie zagruntować i ponownie pomalować.
Źródłem najprawdopodobniej jest grunt.
No ale tego też musi być jakaś przyczyna bo sama z siebie ziemia nie jest aż tak mokra (chyba, że masz np. aż tak wysoki poziom wód gruntowych). Tak czy inaczej trzeba pozbyć się przyczyny. A sposobów jest wiele, przede wszystkim odkopać aż do fundamentów, pomalować odpowiednim lepikiem, masą, impregnatem, założyć folię ochronną. Potem zrobić wokół warstwę drenażową z dobrze przepuszczalnego materiału (np. żwir drenażowy) z odprowadzeniem wody do niższej partii posesji lub dziękuję, studni, sieci kanalizacyjnej.