Oberżyna /bakłażan,psianka podłużna (Solanum melongena) - uprawy z rozsady cz.1
- lobuzka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady
Ojej!! Szkoda, tyle się napracowałaś! Sporo miałaś ich na zewnątrz!
Może jakiś chrabąszcz w nich gustuje ( szklarnia z pewnością otwarta), może ślimak?
Te drobiazgi mszyce, wiciornastki, przędziorki dziur nie robią.
Może jakiś chrabąszcz w nich gustuje ( szklarnia z pewnością otwarta), może ślimak?
Te drobiazgi mszyce, wiciornastki, przędziorki dziur nie robią.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- lobuzka
Za to mleczko jakie pyszne!! Mniam.....
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
Według mnie jedyne jadalne mleko to zsiadłe. Organizm ludzki słabo trawi mleko zwierzęce.
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No cóż, to nie ten wątek, ale napiszę. Trzymamy kozy, własnie, ze względów zdrowotnych męża, miał nie za ciekawie, zeby nie powiedzieć źle, kłaniała się operacja i usunięcie jelita grubego. Odkąd regularnie pije mleko kozie (rok) objawy ustąpiły CAŁKOWICIE! 

Na takie badziewie pomaga też siemię lniane. A mleko kozie w sumie jest zdrowsze od krowiego. Koza waga przypomina człowieka i mleko jest odpowiednio rozdrobnione.
A tak poza tym, to moje bakłażany sięgają już dachu konstrukcji osłaniającej. Może więc lepiej było by ją zdjąć? Tym bardziej, że są już dostatecznie osłonięte rzędami kukurydzy a jak liść dotyka szyby to może grzyb się wpieprzyć.
Zdjąć je?
A tak poza tym, to moje bakłażany sięgają już dachu konstrukcji osłaniającej. Może więc lepiej było by ją zdjąć? Tym bardziej, że są już dostatecznie osłonięte rzędami kukurydzy a jak liść dotyka szyby to może grzyb się wpieprzyć.
Zdjąć je?
- lobuzka
Wiedziałam o jego właściwościach zdrowotnych, ale że aż takich.....?! No proszę, super! W takim razie zdrówka życzę!
Alembik, zdejmij(poważniejsze chłody już minęły), przecież rośliny będą jeszcze rosły.
Alembik, zdejmij(poważniejsze chłody już minęły), przecież rośliny będą jeszcze rosły.
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- romaszka
Alembik
daj foto swoich oberżyn, oko nacieszyć
jaką masz odmianę? Pewnie dobrze im, w tym miejscu, ze takie wielgaśne urosły.

- grosik
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
Alembik to jakie wysokie masz te oberżyny???? Moje mają tak max. 25 cm wysokości i mają kwiaty, kiepsko rosną do góry...
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Ale może Alembika konstrukcja osłaniająca ma właśnie 30-40 cm
. Skoro są osłonięte kukurydzą, to są w gruncie
.

- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Moje dwie chyba ''wypadną" straciły prawie wszyskie liście, dziwne bo pozostałe, choć jeszcze nie kwitną mają się raczej ok. 

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- romaszka
Reniu jak to straciły
uschły? Czy coś ich zżarło? A może coś podjadło korzonek?

- romaszka
Romaszko. U mnie takie szkody wyrządza mączlik. Sprawdź na spodniej stronie liści, takie białe muszki. Paskudy potrafią objeśc wszystko.
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Nie uschł. Znikły... muszę pod lupą sprawdzić jak to wygląda. 

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
)Nadzieja umiera ostatnia...

- lobuzka
Mączlik jest pluskwiakiem- narząd gębowy kłująco-ssący, pobierają pokarm płynny.
"Objawy i uszkodzenia:
Na liściach pojawiają się żółte plamy, a także możemy dodatkowo, na górze zaobserwować krople tzw. rosy miodowej, wydalanej przez żerujące larwy. Liście mogą także zasychać i odpadać. Pod liśćmi znajdziemy małe białe muszki. Oglądając liść pod światło możemy zaobserwować miejsca nakłuć, wykonane przez owady..."
Ałła ziemniaków nie masz w okolicy?
"Objawy i uszkodzenia:
Na liściach pojawiają się żółte plamy, a także możemy dodatkowo, na górze zaobserwować krople tzw. rosy miodowej, wydalanej przez żerujące larwy. Liście mogą także zasychać i odpadać. Pod liśćmi znajdziemy małe białe muszki. Oglądając liść pod światło możemy zaobserwować miejsca nakłuć, wykonane przez owady..."
Ałła ziemniaków nie masz w okolicy?
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.