Papryczka chili-jak pielęgnować
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
Czy to jest roślina jednoroczna?
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W naszym klimacie tak, choć są osoby, które próbują przezimować krzaczki np. w domu. Z różnym skutkiem
Odmiany ozdobne lepiej sobie radzą w warunkach domowych.

Pozdrawiam, Dorota
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Właśnie wygrzebałem nasionka i zastanawiam się czy tak późny siew ma jakiś sens
Proszę o radę 

Pozdrawiam, Jacek
Mam jeszcze małe pytanko.Kwiaty moich papryczek są białe.Następnie żółkną i opadają.Nie ma nowych papryczek czy robię coś źle?
- ANalfabeta
- 200p
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
Przerabiałem u siebie. Początki na poprzedniej stronie.
Nie wiem w czym je trzymasz, ale ja przesadziłem do (chyba) 5l doniczki. Podlałem nawozem uniwersalnym i od tamtej pory kwitną i wiążą owoce. Oczywiście nie każdy kwiat to owoc, ale rekordzista ma już 8sztuk. Niektóre 1, ale za to dużą. Czekam tylko kiedy zaczną się czerwienić, bo poki co mija pewnie ze 2 miesiące i nadal zielone.
Powiem Ci, że ładne wzrosy miałem w te ostatnie upały. Na południowym balkonie czuły się wyśmienicie. Grunt to stała wilgotność i wysoka temperatura
Nie wiem w czym je trzymasz, ale ja przesadziłem do (chyba) 5l doniczki. Podlałem nawozem uniwersalnym i od tamtej pory kwitną i wiążą owoce. Oczywiście nie każdy kwiat to owoc, ale rekordzista ma już 8sztuk. Niektóre 1, ale za to dużą. Czekam tylko kiedy zaczną się czerwienić, bo poki co mija pewnie ze 2 miesiące i nadal zielone.
Powiem Ci, że ładne wzrosy miałem w te ostatnie upały. Na południowym balkonie czuły się wyśmienicie. Grunt to stała wilgotność i wysoka temperatura
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
- RingoJelcz
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 19:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jako, że z papryczkami bawię się już trochę, mogę powiedzieć, że im cieplej (ponad 22 stopnie) i jeśli mają stałą wilgoć, aby woda nie stała, to będą rosnąć jak szalone. Słoneczny parapet i podlewanie co drugi dzień. Jak będzie miała dobrze to obsypie się kwiatami. Teraz mam papryczki w dwóch miejscach, właśnie w takim słonecznym, ciepłym i szaleją, a drugie na nieocieplonym strychu, pod małym okienkiem, gdzie są bardzo duże wahania temperatury i te rosną tylko wtedy jak na dworze jest ze 25 stopni (na strychu pewnie ze 35). Jeśli przychodzą chłody, to widać w oczach jak papryczki hamują. Rzadko podlewam nawozami. Woda głównie wystarcza, teraz kwitnie mi egzemplarz który ma jakieś 8 cm wysokości i rośnie w kubeczku po wodzie 0,2 l do połowy zapełnionym ziemią...
Jest mu ciepło, jest mu dobrze, będzie się rozmnażał...
Jest mu ciepło, jest mu dobrze, będzie się rozmnażał...
- ANalfabeta
- 200p
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
-
- 50p
- Od: 27 maja 2011, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiem, czy je trzymasz na zewnątrz, ale może przemarzły? Ostatnio zrobiło się chłodniej.
- ANalfabeta
- 200p
Od ładnych kilku dni stoją w domu. Pogoda nie zachęcała do trzymania na zewnątrz.
Co ciekawe jedna doniczka stoi w tunelu i jest zdrowiutka.
Co ciekawe jedna doniczka stoi w tunelu i jest zdrowiutka.
witam Was. czy można jeszcze papryczkę posiać .tylko nie wiem gdzie kupić nasionka, a bardzo mi zależy właśnie na chili
pozdrawiam cieplutko

wrota myśli,podróż ust...
- Asik78
- 200p
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
beza52,proponuję kupić gotowe sadzonki.Jeszcze sprzedają,także spokojnie zaowocują 

Pozdrawiam,Asia
Papryczka chili skąd nasiona
Witam,
Czy ktoś wie gdzie mógłbym kupić nasionka papryczki chilli? Chciałbym sobie takie teraz zasadzić w doniczce jednak nie wiem czy ma ona jakieś specjalne wymagania i czy da się normalnie tak zasadzić ją? Ktoś może hoduje w domu papryczkę?
Czy ktoś wie gdzie mógłbym kupić nasionka papryczki chilli? Chciałbym sobie takie teraz zasadzić w doniczce jednak nie wiem czy ma ona jakieś specjalne wymagania i czy da się normalnie tak zasadzić ją? Ktoś może hoduje w domu papryczkę?
Re: papryczka chili
Poczekaj do 20.00 14 grudnia, może uda ci się zdobyć nasiona takiej papryki na Akcji Wymiany Nasion.
Można kupić papryczki chilli na tackach w supermarkecie lub na sztuki na bazarku, wyjąć nasionka i posiać. Sposób wypróbowany.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Albo na ebay Wielka Brytania, spory wybór jest, dosyć niskie ceny- np. u Premierseeds,
u nich przy okazji przeczytasz, jak uprawiać każdą odmianę, łącznie z tymi najostrzejszymi.
u nich przy okazji przeczytasz, jak uprawiać każdą odmianę, łącznie z tymi najostrzejszymi.
Pozdrawiam, Agata.