Roślinki Joanny :-)
-
oksi
- 1000p

- Od: 18 lut 2012, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Roślinki Joanny :-)
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=51384" onclick="window.open(this.href);return false; rosliny Oksi.
Czuję że będę do Ciebie czesto zagladac bo bardzo podobają mi się twoi zieloni współlokatorzy
widzę że lubisz fiołeczki i kalanchoe -ja również
fiołkoza i storczykoza na tym forum to już na porządku dziennym ale ciesze się ze kalanchoe cieszy sie coraz wiekszym zainteresowaniem
- Karolina__
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Asieńko, przepiękne kwitnienia, kalanchoe bardzo ładne - czy to nowy zakup?
Wyobraź sobie, że nie mam jeszcze ani jednej gloksynii ale jak patrzę na zdjęcia forumowiczów, to czuję, że to się wkrótce może zmienić
Wyobraź sobie, że nie mam jeszcze ani jednej gloksynii ale jak patrzę na zdjęcia forumowiczów, to czuję, że to się wkrótce może zmienić
- 84joanna
- 200p

- Od: 26 mar 2012, o 22:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co do gloksynii - za każdym razem jak byłam w kwiaciarni to bardzo mi się podobała, ale jakoś nigdy jej nie wzięłam, bo a to fiołek, a to kalanchoe.
A wczoraj ani fiołków ani kalanchoe ciekawych nie było, więc wreszcie była okazja, żeby przygarnąć gloksynię
Joanna
Moje roślinki
Moje roślinki
... i tak jak mówisz... miejsce się samo znajdzie84joanna pisze: Zamierzam mieć choć po jednym kolorku, tylko gdzie ja je zmieszczę. Zresztą jak już kupię, to miejsce samo się pewnie znajdzie
![]()
ja w wekend musze podskoczyć na giełde kwiatową, mąż już mi wspomniał żebym nic dla siebie czasem nie kupowała bo nie mamy miejsca
no ale nie oszukujmy się jak jakieś maleństwo "bedzie wołało kup mnie" to miejsce się znajdzie
- Karolina__

Joasiu, ja mam sporą kolekcję kalanchoe, najgorsze, że ciężko jest je doprowadzić do ponownego kwitnienia... A jeśli nawet ma zakwitnąć to są dosyć słabe kwitnienia. Trzeba mieć po prostu cierpliwość do tej rośliny 
A jak długo wschodziła pestka cytrynki bo moje pesteczki siedza chyba dwa miesiące i nic nie wschodzi84joanna pisze:Delosperma i Bananowy kot
Pestka schła chyba coś koło tygodnia, dokładnie nie pamiętam, bo położyłam ją na parapecie i zapomniałam o niej![]()
Wsadziłam ją do tej samej doniczki, w której trzymam dracenę i... znowu o niej zapomniałam.
Któregoś dnia przy podlewaniu zobaczyłam, że w dracenie coś rośnie i wtedy przypomniałam sobie o cytrynce. Jak miała 3 listki to przesadziłam ją do osobnej doniczki.
A ziemię mam uniwersalną z biedronki.
- 84joanna
- 200p

Dorota sęk w tym, że nie pamiętam
Ale chyba więcej jak 2 miesiące to nie trwało
Marudzia ja właśnie tak zazwyczaj tłumaczę się mojemu Adamowi z zakupu nowego kwiatka. Z tym, że on ma taką pracę, że od pn do pt lub sob jest poza domem, wraca tylko na weekendy, więc często po prostu nie zauważa moich nowości.
Karolina a jak długo kwitły Twoje kalanchoe po zakupie? Moje różowe kwitnie już miesiąc, stare kwiatki usychają i ciągle pojawiają się nowe pąki.
Marudzia ja właśnie tak zazwyczaj tłumaczę się mojemu Adamowi z zakupu nowego kwiatka. Z tym, że on ma taką pracę, że od pn do pt lub sob jest poza domem, wraca tylko na weekendy, więc często po prostu nie zauważa moich nowości.
Karolina a jak długo kwitły Twoje kalanchoe po zakupie? Moje różowe kwitnie już miesiąc, stare kwiatki usychają i ciągle pojawiają się nowe pąki.
Joanna
Moje roślinki
Moje roślinki
Karolina -a wiec musze się pochwalić że moje kalanchoe 2 zółte po miesiącu zakwitło ponownie i tak samo gęsto jak za pierwszym razem
wiesz co jest najlepsze -ze nic z nimi nie robiłam
wiesz co jest najlepsze -ze nic z nimi nie robiłam
To pozostaje mi cierpliwie czekac84joanna pisze:Dorota sęk w tym, że nie pamiętamAle chyba więcej jak 2 miesiące to nie trwało
![]()
- tesia39

- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne to pomarańczowe kalanchoe i falkowy kwiatek

- Karolina__

Joasiu, myślę że tak z miesiąc kwitły. Teraz 3 zakwitły ponownie ale dziwnym trafem na różowo
A pamiętam, że miałam jeszcze żółte i pomarańczowe... oczywiście nie oznaczyłam doniczek... Jeszcze są sklepowe 2, które ponownie nie zakwitły i kilka buchniętych/forumkowych NN 
- 84joanna
- 200p

Karolino to masz takie kalanchoowe kameleonki
Moje dwa fiołkowe listki stojące w wodzie zaczynają wypuszczać korzonki
Moje dwa fiołkowe listki stojące w wodzie zaczynają wypuszczać korzonki
Joanna
Moje roślinki
Moje roślinki
- 84joanna
- 200p

Dzisiaj w kolejnych czterech listkach wsadzonych do ziemi znalazłam korzonki, a moim "najpierwszym"
listku znalazłam kiełkujące maluchy

A tu fiołkowy kwiatek, udało się uchwycić oryginalny kolor

A tu fiołkowy kwiatek, udało się uchwycić oryginalny kolor

Joanna
Moje roślinki
Moje roślinki
-
szarotka66
- 1000p

- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Zawitałam i ja. Kwiatki bardzo piękne, kolor fiołka cud, miód i orzeszki. Bardzo lubię fiolet. 
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim