Pomidory - nawożenie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Czym nawozić pomidory>

Post »

ja ten link śledziłam w ubiegłym roku i doczytałam, jak dobrze pamiętam, że nie dostali w końcu grantu na badania. Potem próbowali sami, ale koszty ich przerosły. Może coś później się działo. W każdym razie te zdobyte przez nich wcześniej pozytywne (i subiektywne) doświadczenia miały zostać potwierdzone i prowadzić do komercjalnego wykorzystania ekstraktu z pokrzywówki jako nawozu i herbicydu
http://translate.google.pl/translate?hl ... md%3Dimvns
w pierwszym linku jest info o odmowie
capek
50p
50p
Od: 2 lip 2010, o 11:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czytem tak sobie te wasze wpisy o wyrobie i zastosowaniu preparatów własnej produkcji z pokrzyw aż nabrałem ochoty do wypróbowania w mikroskali u siebie. I tutaj pytanie. Skąd bierzecie surowiec, tzn. pokrzywy. Wszystkie swoje pola uprawiam i nie pamiętam aby kiedykolwiek pojawiły się na nich pokrzywy. Nieużytków, ugorów iinnych zbyrów w pobliżu niewiele a na tych co są pokrzywy też nie uświadczy. Obejścia przy domach urządzone bez udziału pokrzyw. Może głupie pytanie - czy te pokrzywy specjalnie uprawiacie? Jeżeli tak to gdzie można kupić nasiona.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

capek

Pokrzywa to mądra i wymagająca roślina

Byle gdzie nie wyrośnie
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Kiedyś chodziłam uzbrojona w nożyczki, reklamówkę i rękawiczki po okolicy i zbierałam surowiec. Po pewnym czasie zobaczyłam, że w niektórych miejscach na działce zaczynają mi wyrastać małe pokrzywki. Nie wiem czy byłam bardziej wyczulona czy nasiały się, bo teoretycznie powinno sie zbierać je przed kwitnieniem. W każdym razie (już nie wnikając skąd sie wzięły) zaczęłam te maleństwa przesadzać w jedno miejsce i tak doczekałam się kącika pokrzywowego, wystarczy pilnować, żeby nie zakwitły, a nie rozpanoszą się za bardzo.
Dorota
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

krismiszcz pisze: z tego co zrozumiałem to jest mowa o destylacie gnojówek roślinnych.
A tak na marginesie nie lepiej stosować EM-y ?
Ten "destylat", to taka nasza "fermentacja" w pojemniku z wodą. Nie używa się do tego wiadomej aparatury. Oprócz mieszania, stosuje się czasem napowietrzanie.
Jeśli chodzi o EMy, to dałbym sobie spokój ze względu na koszty. No może nabyłbym najmniejsze opakowanie, jako starter, (wzbogacenie), swojego kompostownika.
Ten sam, a moim zdaniem, nawet lepszy efekt można osiągnąć inną metodą. No i koszty są zdecydowanie mniejsze.
Zainteresowani niech wpiszą w wyszukiwarki "compost tea". Temat nie jest płytki, poznanie go zajmie trochę czasu, ale szczerze polecam.

Capek, o ile pamiętam, pokrzywa kwitnie od lipca. Kiedy dojrzewają na niej nasiona, to nie wiem. Przypuszczam, że w sierpniu już na pewno. Weź jakąś mapę swoich okolic. Może być wojskowa. Znajdź na niej lasy z podmokłym terenem, strumykami, bajorkiem itp. Mogą to też być łąki na skraju lasów. Wskazane jakieś rowy melioracyjne, rzeczki itd. Pojedź tam sobie w sierpniu, wrześniu na grzyby. Odetnij wierzchołki z kwiatostanami, w domu wysusz i masz nasiona.
capek
50p
50p
Od: 2 lip 2010, o 11:07

Post »

forumowicz pisze:capek

Pokrzywa to mądra i wymagająca roślina

Byle gdzie nie wyrośnie
Masz rację. Pokrzywa to roślina ruderalna a ogrody działkowe były zakładane często właśnie na takich zdegradowanych terenach po przeprowadzeniu rekultywacji.
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tylko proces destylacji sporo różni się od fermentacji, co wiąże się z tym odmienne właściwości owych roztworów. Więc szczerze wątpie aby przefermentowany syf z pokrzyw miał takie same właściwości co w/w destylat. A może podobne tylko mniej skoncentrowane, ale to tylko takie gdybanie.
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

Chemikiem nie jestem, istotnych różnic więc tu nie widzę.
Monika napisała, że towarzystwo to chciało wprowadzić pokrzywówkę do obrotu komercyjnego. Być może dlatego "mieszali" z tym destylatem w nazwie. Żeby zaciemnić trochę obraz o sposobie jego uzyskiwania. Nie wiem.
Możliwe też, że chodziło o uzyskanie roztworu, który mógłby być przechowywany przez jakiś czas w opakowaniach takich samych, jak nawozy płynne dostępne w PL.
Powinno to spełniać wtedy jakieś normy. Może o to chodziło ?
Dla mnie nazewnictwo tego roztworu jak i szczegółowy sposób jego uzyskania, nie ma żadnego znaczenia. A, że z punktu widzenia chemika różnice są i to być może istotne, to inna sprawa.
Kowalski, lub Nowak, nie będzie tego destylował.
Szkoda aparatury :D
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W przypadku takiego preparatu, obróbka na pewno musiałaby spełnić kilka podstawowych warunków, które spełniać musi każdy produkt oferowany w handlu, jak choćby posiadanie określonej przydatności do użytku (i tu nasuwa się pytanie, czy po zakończeniu procesu fermentacji można bez szwanku na jakości po prostu "zabutelkować" taką gnojówkę i opieczętować np. półroczną datą przydatności? Dla mnie bardzo wątpliwe... W jakiś sposób musiałoby to zostać zakonserwowane), produkt musiałby być jednorodny pod względem składu (różne partie tego samego produktu nie mogą się różnić w istotny sposób pomiędzy sobą - też dość trudne do uzyskania biorąc pod uwagę zmienność składu samych pokrzyw, zależną od procesu ich uprawy), no i myślę, że nie mógłby w żadnym wypadku wydzielać aż takiego smrodku, jaki wydziela specyfik produkowany w domowych warunkach. Procedura wprowadzenia na rynek takiego produktu NA SZCZĘŚCIE obwarowana jest szeregiem dość restrykcyjnych przepisów.
Ale czy po spełnieniu wszystkich wymagań i rynkowych i formalnych, nadal byłby to ten sam produkt? Nie sądzę...
Pozdrawiam, Dorota
karthyer
100p
100p
Od: 19 cze 2012, o 11:02

Post »

winterek pisze:Chemikiem nie jestem, istotnych różnic więc tu nie widzę.
...
Dla mnie nazewnictwo tego roztworu jak i szczegółowy sposób jego uzyskania, nie ma żadnego znaczenia. A, że z punktu widzenia chemika różnice są i to być może istotne, to inna sprawa.
Nie lekceważyłbym tak tych różnic pomiędzy destylacją a fermentacją. Gnojówka z eukaliptusa, to nie jest to samo co olejek eukaliptusowy.

krismiszcz pisze: oxalis aż się specjalnie dowiem jaki jest koszt badania w labolatorum w Puławach.
Dowiedziałeś się? Jak kwota nie będzie z kosmosu, to chętnie się dołożę.
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55

Post »

Ostatnio zaświtał mi pomysł, co o nim myślicie :?:

A mianowicie kiedy podlewam pomidory to do 1 litra pokrzywki dodaję płaską łyżeczkę substralu magiczna siła do pomidorów, a kiedy podlewam ogórki to do pokrzywki dodaję płaską łyżeczkę substralu magiczna siła do ogórków. Oczywiście miksturę rozcienczam wodą 1l/10l. Podlewanie stosuję 2 razy w tygodniu. Na razie wszystkie rośliny pięknie rosną. Pomidory pokazują owoce, ogórki jeszcze nie, bo są za małe.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Xawierka, szkody ani krzywdy pewnie im nie zrobisz... Jedno i drugie ma sens. Ale po co tak mieszać? Albo się stosuje chemię, albo nie, ale żeby jedno i drugie mieszać? Po choinkę? To jakaś dziwna asekuracja jest . W razie czego jak nie wyjdzie coś, to albo się zrzuci winę na substrlal albo na pokrzywówkę. A i zawsze można powiedzieć, ( jeśli roslinki będą wdzięczne), że się stosowało gnojówkę z pokrzyw i to bez chemii, tylko się nie wspomni, że wspomaganą magiczną siłą... hehehe, i to jeszcze tak przebiegle, że do pomidorów magiczna siłą pomidorową, a do ogórków - ogórkową magiczną siłą. Hm. Dobrze, że nie tą do pelargonii lub truskawek ;:14
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55

Post »

Pomysł z mieszaniem, wziął się z stąd, iż wiele osób z tego forum potwierdziło fakt, że pokrzywka jest bogata w azot, który zasila tylko zielone części rośliny, natomiast same owoce potrzebują potasu.Przez 2-3 tygodnie podlewałam pomidory pokrzywką (2 razy w tygodniu) i fakt faktem, że krzaki to ja mam piękne, ale pomidorków trzeba szukać z lupą. Owszem są kwiatki, ale od kwiatka do pomidorka to jeszcze długa droga...A mnie się już surówki pomidorowe śnią po nocach. ;:65 .Tak więc, dodając odpowiednie substrale do pokrzywki mam nadzieję, że one urzeczywistnią moje sny. :;230

Gdzieś tu czytałam, że do gnojówki można dodać także siarczan potasu. No ale skoro zaopatrzyłam się w substrale, to będę jechać z nimi, a skoro krzywdy, ani szkody im nie zrobię tym lepiej. :uszy
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Xawierka,owszem pokrzywówka jest bogata w azot, ale nie tylko. Potas zawiera gnojówka z mniszka i ze skrzypu ( zrobiłam więc miksturę), ponadto eksperymentalnie nastawiłam gnojówkę ze skórek banana- powinna aż krzyczeć " jestem bogata... w potas". Moja mama była chemiczką, syn jest fanem chemii, a ja gdzieś tam w sercu wolę od niej stręczyć. Mam swoje powody ;:198 ;:198 ;:198 ;:198 ;:198 ;:198 ;:181
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po przeczytaniu opini wielu znawców z tego forum i protestach sąsiadów itp., postanowiłem zrezygnować z wszelkich gnojówek itp. i zakupiłem dziś Azofoske. Więc pytanie jak ją stosować i czy nadaje sie też do nawożenia dolistnego?

WE NPK -13.6 - 6.4 - 19.1 + MgO 4,5 +SO3 23.0.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”