Zioła w domu
Re: Zioła w domu
Tutaj masz wątek odnośnie bazylii. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=70
- ninkas
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 23:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie każdy ma ogródek. Rozumiem, że chodzi o siew ziół (nasiona) a nie sadzenie. Najlepiej byłoby nie nawozić po zasianiu, podlać i przykryć woreczkiem foliowym lub słoikiem. Wietrzyć. Niby można razem ale pietruszka dłużej wschodzi. Pogrzeb trochę na forum bo tu jest sporo takich tematów forumowicze już niechętnie odpisują bo ileż razy można pisać to samo.
Alicja
- jadzia89
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 sty 2011, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie do osób które juz próbowały samodzielnie wysiać i hodować zioła. 27 lutego wysiałam oregano, majeranek, tymianek i bazylię. Dużo nasionek poschodziło ale nie wiem kiedy je rozsadzać - na razie wydają mi się te siewki strasznie marne. Co o tym myślicie? Dlaczego na ziemi w doniczkach zaczął rosnąć mech? Proszę o odpowiedzi

- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Tez pierwszy raz sama siałam i mam podobne.Nie wiem na jakim etapie je pikować i czy w ogóle się pikuje.Pytanie dotyczy lubczyku,majeranku,bazylii,czombru,rozmarynu
-
- 50p
- Od: 7 wrz 2011, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ja bym popikowała. będą miały więcej miejsca, nie będą w ścisku. a poza tym zioła lubią bardzo prace przy nich np. przesadzanie, częste spulchnianie ziemi, lubią też być dobrze odżywione. a zrobisz jak uważasz. 

Joanna
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Ale czy one nie są jednak za małe?Mają zaledwie dwa listki,może to liścienie?
-
- 50p
- Od: 7 wrz 2011, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Joanna
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2012, o 18:57
Danutka66 zrób proszę jeszcze zdjęcia Twoich ziółek, bo chciałabym zobaczyć jak wyrosły w okresie 3 tygodni:)
ja posadziłam sobie: tymianek, oregano, bazylię, estragon i rozmaryn. i wszystkie mi wykiełkowały. Oprócz rozmarynu. Tzn. jest jakby zaczątek tego zioła, ale tylko 1 i nie wiem czy to to czy jakiś chwast. Ten niby rozmaryn ma czerwoną łodyżkę i 2 maleńkie podłużne listki. Dodam jeszcze tylko, ze wszystkie ziółka posadziłam w jednej podłużnej doniczce.
ja posadziłam sobie: tymianek, oregano, bazylię, estragon i rozmaryn. i wszystkie mi wykiełkowały. Oprócz rozmarynu. Tzn. jest jakby zaczątek tego zioła, ale tylko 1 i nie wiem czy to to czy jakiś chwast. Ten niby rozmaryn ma czerwoną łodyżkę i 2 maleńkie podłużne listki. Dodam jeszcze tylko, ze wszystkie ziółka posadziłam w jednej podłużnej doniczce.
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
- Basia86
- 50p
- Od: 14 kwie 2012, o 15:52
- Kontakt:
Większość ziół można wysiać w domu prosto do doniczek. Ja zawsze robię tak: warstwa drenażu (zazwyczaj keramzyt), potem ziemia - zostawiam tak ok 3 cm wolnego od brzegu doniczki, sieje nasionka, uklepuję delikatnie i potem przykrywam folią spożywczą, w której robię dziurki wykałaczką. Co parę dni zwilżam spryskiwaczem, uważam żeby nasionek nie wypłukać i niech sobie rosną 
Jak są za gęsto to trzeba albo powyrywać najsłabsze albo je poprzesadzać do osobnych doniczek. Zostawić im tak ok 1-2 cm odstępów między sobą.
Można jeszcze spróbować inaczej, ja tak robiłam z nasionami papryki chili. Na tacce styropianowej kładłam watę, zwilżałam ją i na to kładłam nasionka. Całość przykrywałam podziurkowaną folią spożywczą i czekałam aż wykiełkują. Jak kiełki miały ok 3-5 mm to wsadzałam je po 1-2 do kubeczków po jogurtach i tak sobie na razie rosną i czekają na kolejne przesadzanie. Myślę, że dokładnie tak samo można potraktować inne nasiona - tylko trzeba uważać żeby nie wrosły w tę watę bo później ciężko je wyjąć tak by ich nie uszkodzić.

Jak są za gęsto to trzeba albo powyrywać najsłabsze albo je poprzesadzać do osobnych doniczek. Zostawić im tak ok 1-2 cm odstępów między sobą.
Można jeszcze spróbować inaczej, ja tak robiłam z nasionami papryki chili. Na tacce styropianowej kładłam watę, zwilżałam ją i na to kładłam nasionka. Całość przykrywałam podziurkowaną folią spożywczą i czekałam aż wykiełkują. Jak kiełki miały ok 3-5 mm to wsadzałam je po 1-2 do kubeczków po jogurtach i tak sobie na razie rosną i czekają na kolejne przesadzanie. Myślę, że dokładnie tak samo można potraktować inne nasiona - tylko trzeba uważać żeby nie wrosły w tę watę bo później ciężko je wyjąć tak by ich nie uszkodzić.
SlonecznyBalkon.pl - mój blog
-
- 200p
Z moich 5 rodzajów ziół uchowała się tylko bazylia - też dobrze bo uwielbiam świeżą bazylię:) nie rośnie mi jednak za bardzo. Jest ciepło, więc trzymam ją za oknem, bo wyczytałam, ze na parapecie szyba zabiera cenne promienie UV. Jest więc 5:1 dla początkującej zielarki:) Rozmaryn kupił mi mąż w doniczce ze sklepu, bo nie mógł patrzeć na te moje marne wysiłki.....

Pozdrawiam Karolina
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 maja 2012, o 22:39
Karolina bazylia nie przepada za pełnym słońcem, ostrożnie więc z tym wystawianiem za okno
Moja pięknie rośnie a nie ruszam jej z parapetu 

-
- 200p
Dziękuję bardzo:)
dam więc bazylię na parapet i zobaczymy co się będzie działo:)
dam więc bazylię na parapet i zobaczymy co się będzie działo:)
Pozdrawiam Karolina
- Pauzalka
- 500p
- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja sobie wysadziłam do ogrodu taką miętę kupioną w markecie, ona tam przezimuje?
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka