Fakt, moja pomyłka, dwa tygodnie karencjiPiotrekBe pisze:http://www.agrecol.pl/charakterystyka/S ... ulotka.pdf
Score 250EC na str 3 - jabłoń, grusza, wiśnia - okres karencji 14 dni. Po mojemu to 2 tygodnie
Jabłoń: choroby, szkodniki
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jabłoń - choroby i szkodniki
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Dzisiaj zauważyłam coś dziwnego na jednej z moich jabłoni, otóż jakby jedna część drzewa ma bardzo małe liście
-oglądałam je i jakiś robali nie widać .Co to może być ,co może być tego przyczyną ???
Proszę podpowiedzcie
, chcę cieszyć się swoimi jabłkami w tym roku,dodam jeszcze że na jednej zauważyłam to ,a ona sąsiaduje jeszcze z trzema
Proszę podpowiedzcie
Pozdrawiam Iwona 
-
kamillos1208
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 13 cze 2012, o 18:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Wszystkich,
chciałbym się przywitać, to mój pierwszy post tutaj, no i prosić o radę - młode drzewka posadzone w tamtą wiosnę dopadło coś takiego:

Uploaded with ImageShack.us

Pryskane były jakieś 3 tyg temu środkiem Karate, ale widzę że nowe listki są albo zjedzone, albo pozwijane, na innych drzewkach podobnie. Jak temu zaradzić?
chciałbym się przywitać, to mój pierwszy post tutaj, no i prosić o radę - młode drzewka posadzone w tamtą wiosnę dopadło coś takiego:

Pryskane były jakieś 3 tyg temu środkiem Karate, ale widzę że nowe listki są albo zjedzone, albo pozwijane, na innych drzewkach podobnie. Jak temu zaradzić?
- mr25ur

karate działa bodajże 24 h, te obgryzienia wyglądają na robotę latających owadów, wiele nie zdziałasz, nawet jak opryskasz to zanim oprysk zadziała i tak zdążą ponadgryzać, te liście zczerniałe dobrze było by poobrywać, szczególnie na młodych drzewkach, te szybko mogą złapać grzyba. Na jabłonce pachnie parchem, można opryskać czymś grzybobójczym.
Piotrek, Gienia i mr25ur bardzo Wam dziękuję za rady
. Kupuję score i pryskam w weekend. Od soboty ma już nie padać, więc mam nadzieję, że uda się.
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
Kawałek zielonego marzenia
- SandraABC
- 1000p

- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Chciałabym prosić Was o pomoc... na mojej jabłonce zauważyłam dzisiaj coś takiego :

Do tej pory wszystko było dobrze , dzisiaj zauważyłam pousychane liście i pomarszczone owoce - ostatni tydzień prawie cały czas padało... myślę że to parch ale nie jestem pewna... I jeżeli jednak stwierdzicie,że to jest jednak to - czy jeśli ta jabłonka rośnie ok. 10m od sadu z jabłoniami (stare poniemieckie odmiany, bardzo duże drzewa) czy je też pryskać?
Pozdrawiam
Sandra
Chciałabym prosić Was o pomoc... na mojej jabłonce zauważyłam dzisiaj coś takiego :

Do tej pory wszystko było dobrze , dzisiaj zauważyłam pousychane liście i pomarszczone owoce - ostatni tydzień prawie cały czas padało... myślę że to parch ale nie jestem pewna... I jeżeli jednak stwierdzicie,że to jest jednak to - czy jeśli ta jabłonka rośnie ok. 10m od sadu z jabłoniami (stare poniemieckie odmiany, bardzo duże drzewa) czy je też pryskać?
Pozdrawiam
Sandra
- mr25ur

Całe drzewko jest w takim stanie, czy poszczególne gałęzie?
- mr25ur

Nie wiem co to... jak się nie dowiesz to najlepiej zapobiegawczo będzie raczej wyciąć te chore gałązki. Może tylko korzeń uszkodzony i nie nadąża z wykarmieniem gałęzi.
-
Rossynant
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Faktycznie to mogą same pędy być porażone; nie wiem co by tak mogło. Oczywiście po tej zimie mogły młode pędy obmarznąć czy coś, jakiś rak też mógłby niektóre porazić. Sam parch potrafi podobno porażać pędy, ale byłyby inne objawy - plamy itp.
Gdyby całe drzewo miało kłopoty, po uszkodzeniu korzeni czy pnia (np. przemarznięcie) to widać byłoby więdnące liście raczej po całym drzewie - niekoniecznie wszystkie muszą schnąć, ale dałoby się zauważyć - warto sie przyjrzeć. Jeśli objawy ograniczają się do niektórych pędów lepiej je usunąć, na wszelki wypadek.

Gdyby całe drzewo miało kłopoty, po uszkodzeniu korzeni czy pnia (np. przemarznięcie) to widać byłoby więdnące liście raczej po całym drzewie - niekoniecznie wszystkie muszą schnąć, ale dałoby się zauważyć - warto sie przyjrzeć. Jeśli objawy ograniczają się do niektórych pędów lepiej je usunąć, na wszelki wypadek.
- Halski
- 200p

- Od: 26 maja 2012, o 22:58
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
- SandraABC
- 1000p

mr25ur pisze:Nie wiem co to... jak się nie dowiesz to najlepiej zapobiegawczo będzie raczej wyciąć te chore gałązki. Może tylko korzeń uszkodzony i nie nadąża z wykarmieniem gałęzi.
Ale przy korzeniu nikt nic nie ruszał, ani kopane nie było ,ani podcinane
- mr25ur

Wygląda na plamistość, pryśnij captan albo dithane.
- SandraABC
- 1000p

Powiedzcie mi proszę czy jabłoń wklejana przeze mnie mogła ulec poparzeniu po specyfiku do oprysków pomidorów? Brat mi się przyznał ,że 'niechcący' mógł ją też prysnąć jak czyścił opryskiwacz... Środek to Dithane rozrobiony w stężeniu dla pomidorów..już szukam wszelkich wyjaśnień co do jej stanu 
- mr25ur

Mogło popalić, w połączeniu ze słońcem, nawet na następny dzień, wyższą temperaturą mogło przypalić liście, jak proszek był nie do końca rozpuszczony, i resztki z dna opryskiwacza poszły na drzewo, w wyższym stężeniu. też mogły popalić, wiele możliwości jest.
Chyba że brat czyścił opryskiwacz jeszcze przed dithane, a tam były resztki czegoś chwastobójczego, wszystko jest możliwe.
Chyba że brat czyścił opryskiwacz jeszcze przed dithane, a tam były resztki czegoś chwastobójczego, wszystko jest możliwe.