Będe dokumentowac fazy ich wzrostu i obserwować co się dzieje, by zebrać duzo doświadczeń o ich uprawie. Przy Waszej wydajnej pomocy, mam nadzieję
Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań
Re: Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba... tysiace zastosowa
Uprzejmie i dla porzadku donoszę, że wykiełkowane nasionka po posadzeniu w ziemi od dzisiaj mają po dwa sliczne , mocne listki. A więc rosna mi TYKWY
Na mojej polskiej działce
Będe dokumentowac fazy ich wzrostu i obserwować co się dzieje, by zebrać duzo doświadczeń o ich uprawie. Przy Waszej wydajnej pomocy, mam nadzieję
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jedna z moich 20 tykw. Ma ok pół metra i całkiem szybko rośnie w porównaniu do innych. Odmiana zwie się "speakled snake" i jeżeli to ona, to powinna wykształcić długie wężowe owoce w moro.

patasko - niezły okaz
Czy ona rośnie u Ciebie bez podparcia?
Ja mam mieć te płaskodenne, w moim odbiorze najfajniejsze, bo sa bardzo dekoracyjne, ale to jeszcze daleka droga.
Ja mam mieć te płaskodenne, w moim odbiorze najfajniejsze, bo sa bardzo dekoracyjne, ale to jeszcze daleka droga.
- patasko

Debra, gdyby się położyła na lewą stronę zdjęcia to oparłaby się o pergolę 
Według mnie każda odmiana jest fajna. Ja mam w tym roku siedem odmian, a w zeszłym miałem jedną, której owoce zdążyły zdrewnieć i kolejne 4 odmiany, które albo nie zdążyły wykształcić owocu, albo owoc był niedojrzały i padł
Wystarczy spojrzeć tutaj jaka mnogość jest odmian - http://www.kcb-samen.ch/shop/?cPath=22& ... 940c011b70 można dostać zawrotu głowy
Według mnie każda odmiana jest fajna. Ja mam w tym roku siedem odmian, a w zeszłym miałem jedną, której owoce zdążyły zdrewnieć i kolejne 4 odmiany, które albo nie zdążyły wykształcić owocu, albo owoc był niedojrzały i padł
Wystarczy spojrzeć tutaj jaka mnogość jest odmian - http://www.kcb-samen.ch/shop/?cPath=22& ... 940c011b70 można dostać zawrotu głowy
Patasko - ja bym nie nazwała tego odmianami. Tak naprawdę jest kilka typów kalabaszy - przeważają te butelkowe, potem są kuliste, wężowe i tyle. Reszta, to kwestia regionu w którym rosną, będą tez różnić się rozmiarami.
W Nigerii np. osiagaja one naprawdę ogromne rozmiary i służą jako wszelkie naczynia domowe. Te największe mają nawet do 50 cm srednicy i zwykle sa to te miski, które Afrykani noszą na głowach. Nawet te codziennego użytku sa pięknie nacinane i napuszczane farbami, tak że tworza przepiękne wzory. Przeważa naturalny kolor czarny, ale widziałam tez kolorowe - te podobały mi się mniej.
Nam raczej nie grozi wyhodowanie gigantów
W Nigerii np. osiagaja one naprawdę ogromne rozmiary i służą jako wszelkie naczynia domowe. Te największe mają nawet do 50 cm srednicy i zwykle sa to te miski, które Afrykani noszą na głowach. Nawet te codziennego użytku sa pięknie nacinane i napuszczane farbami, tak że tworza przepiękne wzory. Przeważa naturalny kolor czarny, ale widziałam tez kolorowe - te podobały mi się mniej.
Nam raczej nie grozi wyhodowanie gigantów
- patasko

Debra, wyhodowanie gigantów może nie, ale w zeszłym roku udało mi się metrowe węże wyhodować
W takim razie jak to nazwiesz jak nie odmiany? Np na tej stronie co podałem jest może jedna tykwa naturalnie występująca, a reszta to tykwy metodą krzyżowań, czyli odmiany tej naturalnie występującej
W zeszłym roku sam wyhodowałem krzyżówki dyń, po ustaleniu za jakieś 10 lat mogę je nazwać swoją odmianą 
patasko - no właśnie krzyżówki. Ja nie wiem czy można to nazwać odmianą. Na tej stronie http://www.tykwa.com.pl/page15.php
jest dość jasno okreslone co jest tykwą. Mnie chodziło o to, że modyfikacje kształtów, to jeszcze nie nowe odmiany. Ale genetykiem nie jestem, kiedy zaczyna się odmiana i co o tym decyduje, nie mam pojęcia. Ważne, by nam rosły i dały się wysuszyć bez uszkodzeń.
jest dość jasno okreslone co jest tykwą. Mnie chodziło o to, że modyfikacje kształtów, to jeszcze nie nowe odmiany. Ale genetykiem nie jestem, kiedy zaczyna się odmiana i co o tym decyduje, nie mam pojęcia. Ważne, by nam rosły i dały się wysuszyć bez uszkodzeń.
- patasko

Jedna z moich tykw ma już dobre ponad dwa metry
Teraz czekać na pędy boczne, bo na nich rosną tykwy 
patasko - dziękuję za potwierdzenie moich przypuszczeń. Zauważyłem, że na pędzie głównym rozwijają się same kwiaty męskie, dopiero na bocznych widać kwiaty żeńskie z krótkimi szypułkami i zalążniami.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
Mojej dziś zakwitł pierwszy męski kwiat czyli jest dobrze 
No to moje na wczoraj są chyba malutkie, ale skoro rosną od 19 czerwca, to może nie jest tak źle.
Zdjęcie usunięte z hostingu.
bab...
To sa największe z dziesięciu wysadzonych do gruntu. Każda rośnie inaczej, pomimo że słońca i wody mają pod dostatkiem. No ale rosną.
Dynia ozdobna na balkonie już kwitnie, a ta przesadzona na działkę na razie ma jakies 15 cm.
No ciekawa jestem co będzie dalej.
Zdjęcie usunięte z hostingu.
bab...
To sa największe z dziesięciu wysadzonych do gruntu. Każda rośnie inaczej, pomimo że słońca i wody mają pod dostatkiem. No ale rosną.
Dynia ozdobna na balkonie już kwitnie, a ta przesadzona na działkę na razie ma jakies 15 cm.
No ciekawa jestem co będzie dalej.
Ja, nasionka od AdrianaAdrian89 pisze:Mojej dziś zakwitł pierwszy męski kwiat czyli jest dobrze
I z 5 wykiełkowały 2 nasionka, co mnie bardzo cieszy, bo wiele osób pisało, że już
Debra nie wysiałam, wiekszą połowę zostawiłam na przyszły rok.
Ty już masz śliczne duże okazy moje maluchy jeszcze $
Pozdrawiam
Edyta
Edyta
- patasko

Niestety moja dwumetrowa tykwa została ogłowiona o 7cm przez najsilniejszą od dwóch lat burzę gradową
Przynajmniej szybciej doczekam się tykw. Jutro oszacuję bilans zniszczeń, bo już widziałem podziurawione większe liście.
-
juda

- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja podjedzona przez ślimaki odbiła z bocznego pędu i teraz już rośnie 
Patasko, a u mnie susza, czekam na deszcz.