Przy Piaskowej - ogród Anny 2011
Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011
Aniu masz piękno w tym ogrodzie, nawet gożdziczki tez swój urok mają 

- andowan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2007, o 07:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewo - nadszedł, nadszedł. Wiele gatunków i odmian już dawno przekwitło. A, że zimno, to masz rację choć od wczoraj znów burzowe, lepkie ciepełkoewamaj66 pisze:Czas piwonii jeszcze nie nadszedł, na pewno jest im po prostu za zimno, żeby kwitnąćMiło patrzeć na Twoje

Sławku - to z ubiegłorocznych zakupów u p. Krupki. Lubię takie niezdecydowane, przydymione kolory choć nie krzyczą w ogrodzie jak te o bardzo zdecydowanych, czystych barwach.
Mario - uwielbiam goździki poduszkowe. W tym roku bardzo obficie kwitną.
Ociepliło się nieco i przestały gnić w pąkach kwiaty irysów syberyjskich.

Wykwitają ostatnie irysy TB , w tym długo zdobywana choć stara odmian Pink Magnolia.

W bagienku po raz pierwszy pokazał urok swoich kwiatów Iris fulwa; zakwitła też jedna z siewek stoplamka Fuchsa, które ze zdumieniem i zachwytem znalazłam tej wiosny wśród irysów syberyjskich.

Piwonie

- Aza
- Od: 10 lut 2008, o 18:33
Pooglądałam wiele stron cudnych roślin, mam niedosyt bo nie wiem jak wygląda ogród gdzie takie rarytasy rosną.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Wątki Azy
- inka52
- Od: 5 lis 2009, o 11:54
Witaj Aniu - piwonie piękne oglądam ich ostatnio dużo i chyba zwrócę też większą uwagę na nie w jesieni , bo chyba warto mieć i więcej bo cieszą oczy po irysach 

- andowan
Olgo - witaj w moim ogrodzie. To prawda, że skupiłam się głównie na prezentacji roślin ale czasami zamieszczam też zdjęcia ogólne. Dzisiaj zmobilizowałam się o poranku i oto wyniki :

Tereso - koniecznie posadź w swoim ogrodzie piwonie. Hybrydy kwitną zazwyczaj równocześnie z irysami.
Zaczyna kwitnąć podkolan; rozrósł mi się znakomicie. I jeszcze taz Irys fulva.

Tereso - koniecznie posadź w swoim ogrodzie piwonie. Hybrydy kwitną zazwyczaj równocześnie z irysami.
Zaczyna kwitnąć podkolan; rozrósł mi się znakomicie. I jeszcze taz Irys fulva.

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak myślałam, że to będzie tajemniczy ogród
Pięknie wyszły zdjęcia z promieniami słońca.
Nieodmiennie piwonie budzą mój podziw

Nieodmiennie piwonie budzą mój podziw

- Aza
- Od: 10 lut 2008, o 18:33
Dzięki za zdjęcia, już wiem że ogród jest piękny i wielki. Jak sobie z nim dajesz radę?
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Wątki Azy
Irys fulva bardzo ciekawy!
A u mnie po raz pierwszy będą kwitły kruszczyki błotne, wypatrzyłem trzy pąki - już nie umiem się doczekać
A u mnie po raz pierwszy będą kwitły kruszczyki błotne, wypatrzyłem trzy pąki - już nie umiem się doczekać

- bejka1970
- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Jestem oczarowana nie tylko kolekcjami roślin,ale i wiedzą właścicielki ogrodu.Wpisuję się żeby zaznaczyć wątek i delektować się twym ogrodem od początku.Pozdrawiam -Bejka
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Chyba pierwszy raz pokazałaś ogród z takiej perspektywy.
Cudowne tereny. A ilość roslin powala.
Dopiero od niedawna zakochałam się w irysach, a Ty masz ich sporą ilość.
Ale ja już nie mam miejsca na nowe odmiany. Zresztą kilka jeszcze u mnie nie kwitło. Muszę zobaczyć co mam. W razie czego powymieniam
Cudowne tereny. A ilość roslin powala.
Dopiero od niedawna zakochałam się w irysach, a Ty masz ich sporą ilość.
Ale ja już nie mam miejsca na nowe odmiany. Zresztą kilka jeszcze u mnie nie kwitło. Muszę zobaczyć co mam. W razie czego powymieniam
Aniu, śliczne widoczki z ogródka Twojego. Wygląda,że duży jest bardzo. Dużo roślin możesz pomieścić.
Bardzo mi się podoba.
Bardzo mi się podoba.

Pozdrawiam , Elżbieta
- darob66
- Od: 25 sie 2007, o 22:11
- Kontakt:
Ogród jest cudowny ,szczególnie irysy i piwonie oczarowały mnie
Pozdrawiam Marzena

Pozdrawiam Marzena
- andowan
Ewo, Olgo - ogród jest rzeczywiście niemały. Gdzieś juz opisywałam koleje zagospodarowywania kolejnych "włości"
), to jest w nim wszystko jak należy tzn wszystko zadbane, w porę przycięte, "dokarmione" i chwasty nie mają szans na ekspansję.
Najgorzej, gdy zdarzają się długotrwałe deszcze lub inne obowiązki nie pozwalają mi na dłubanie w rabatkach przez jakiś czas
( np ostatnio przez dwa tygodnie ); robią mi się zaległości, z którymi walczę wszystkimi siłami. Nie zawsze udaje mi się je nadrobić.
Piotrze - długo starałam się zdobyć Iris fulva ale w końcu go mam. Kruszczyki błotne są śliczniutkie choć malutkie.Ja tam bardzo je lubię. I rozrastają się porządnie
Bejko
Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłe słowa.
Margo - co jakiś czas ktoś prosi o zdjęcia ogrodu więc - bardzo rzadko - ale je zamieszczam.
Ja też irysy TB hoduję od niedawna ale mam tendencję do tworzenia kolekcji więc, gdy uległam ich czarowi i okazało się, że na allegro istnieje spora konkurencja dla dotychczasowej potentatki irysowej dyktującej zaporowe ceny a oferującej niekoniecznie duże kłącza, zaczęłam sporo kupować i teraz mam kłopot z miejscem dla kolejnych nabytków
Elu - mogę pomieścić sporo roślin i jeszcze mam miejsce na sporych rozmiarów trawniki. Tylko ogarnąć te włości czasami jest trudno.
Morzeno - witaj. dziękuję serdecznie za komplementy.

Ano różnie z tym bywa. Jeśli mogę pracować w ogrodzie regularnie ( a robię to z przyjemnościąAza pisze:Dzięki za zdjęcia, już wiem że ogród jest piękny i wielki. Jak sobie z nim dajesz radę?

Najgorzej, gdy zdarzają się długotrwałe deszcze lub inne obowiązki nie pozwalają mi na dłubanie w rabatkach przez jakiś czas
( np ostatnio przez dwa tygodnie ); robią mi się zaległości, z którymi walczę wszystkimi siłami. Nie zawsze udaje mi się je nadrobić.
Piotrze - długo starałam się zdobyć Iris fulva ale w końcu go mam. Kruszczyki błotne są śliczniutkie choć malutkie.Ja tam bardzo je lubię. I rozrastają się porządnie

Bejko

Margo - co jakiś czas ktoś prosi o zdjęcia ogrodu więc - bardzo rzadko - ale je zamieszczam.
Ja też irysy TB hoduję od niedawna ale mam tendencję do tworzenia kolekcji więc, gdy uległam ich czarowi i okazało się, że na allegro istnieje spora konkurencja dla dotychczasowej potentatki irysowej dyktującej zaporowe ceny a oferującej niekoniecznie duże kłącza, zaczęłam sporo kupować i teraz mam kłopot z miejscem dla kolejnych nabytków

Elu - mogę pomieścić sporo roślin i jeszcze mam miejsce na sporych rozmiarów trawniki. Tylko ogarnąć te włości czasami jest trudno.
Morzeno - witaj. dziękuję serdecznie za komplementy.
ANNO Jak dobrze że pokazałaś troszeczkę swojego ogrodu w którym mieści się tyle piękności .

- andowan
Troszeczkę dzisiejszych zdjęć.
Kwitną już ostatnie piwonie i irysy syberyjskie. Bardzo niskie temperatury i deszcze spowodowały, że pąki tych ostatnich nie rozwijały się. Dopiero teraz mogłyby pokazać się w pełnej krasie ale cóż - pogniły. Tak już było dwa lata temu.

I ja uległam modzie na delospermy choć nie spotkałam nowych, "wypasionych" odmian, które widzę w wątkach innych forumowiczów. W "bagienku" kwitnie czerwona prymula kwiecista. Cieszy mnie, że się zdrowo rozrasta.

Kilka cienistych zakątków, w których przy dzisiejszym upale
było bardzo przyjemnie.

Kwitną już ostatnie piwonie i irysy syberyjskie. Bardzo niskie temperatury i deszcze spowodowały, że pąki tych ostatnich nie rozwijały się. Dopiero teraz mogłyby pokazać się w pełnej krasie ale cóż - pogniły. Tak już było dwa lata temu.

I ja uległam modzie na delospermy choć nie spotkałam nowych, "wypasionych" odmian, które widzę w wątkach innych forumowiczów. W "bagienku" kwitnie czerwona prymula kwiecista. Cieszy mnie, że się zdrowo rozrasta.

Kilka cienistych zakątków, w których przy dzisiejszym upale