Kocham Ogród cz.3
Re: Kocham Ogród cz.3
Adrianno-przepraszam, że się mieszam, ale odpowiem Lodzi. Mam dwie Boniki rosnące obok siebie, kupowane w tym samym czasie u jednego sprzedawcy. Jedna w zeszłym roku dorosła do jakiś 180 cm i w takim stanie przezimowała! Druga ma ok 60 cm... Nie wiem, od czego to zależy...
Adrianko cudne widoki aż dech zapiera, uwielbiam taki kolorowy gąszcz. 

- JolantaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na moich rutewkach nie ma mszyc ,a może ich nie zauważyłam .Muszę sprawdzić .
KAROLEK ,zamilkł .Nie wiem czy spotkanie aktualne ,czy nie .
Co do caryopterisa musiałam sprawdzić co to takiego
.Już wiem, barbula .
Jeśli masz to chętnie się nią zaopiekuję .Moja niestety nie przetrwała zimy .
Wypatruj coś u mnie .

KAROLEK ,zamilkł .Nie wiem czy spotkanie aktualne ,czy nie .

Co do caryopterisa musiałam sprawdzić co to takiego

Jeśli masz to chętnie się nią zaopiekuję .Moja niestety nie przetrwała zimy .
Wypatruj coś u mnie .

- Gencjana
- Od: 27 sty 2010, o 22:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
AOlu,dziękuję.
Była mowa raczej o cięciu krzewuszki (wajgeli), ale b. mi sie przyda Twoja informacja, że
można ciąć żylistki. Czytałam, że się nie tnie, tylko co parę lat stare pędy w całości. (jak kolkwicję)
Mam je od niedawna i okazują się b. wytrzymałe na kaprysy przyrody i ogrodniczki.
Ten właśnie zakwitł, a na wiosnę go przesadzałam.

Dagmaro,wydawało mi się, że już tam byłaś. Ja już byłam w ub. roku. Można wybrać, a jest z czego. Mają
dobrą rzecz - rabatę, gdzie można zobaczyć, jak będą wyglądały iglaczki po latach. Zakupy jutro pokażę. Dziś ogarnął
mnie leń i nic nie zrobiłam w ogrodzie.
Na razie - pinus parviflora Fukai.(córcia mi tak kupiła w ub.r, teraz też od niej)

Irenko,, bardzo dziękuję.
Ja uważam, że jest jeszcze dużo do zrobienia. Dla Ciebie :

Jolu G.u nas w tym roku urodzaj na mszyce. Na szczęście nietrudno je zwalczyć.
OK. wymienimy się. Miło będzie mieć Cię w ogrodzie. Te naparstnice od Gloridei każą wspominać Ewę.

można ciąć żylistki. Czytałam, że się nie tnie, tylko co parę lat stare pędy w całości. (jak kolkwicję)
Mam je od niedawna i okazują się b. wytrzymałe na kaprysy przyrody i ogrodniczki.

Ten właśnie zakwitł, a na wiosnę go przesadzałam.

Dagmaro,wydawało mi się, że już tam byłaś. Ja już byłam w ub. roku. Można wybrać, a jest z czego. Mają
dobrą rzecz - rabatę, gdzie można zobaczyć, jak będą wyglądały iglaczki po latach. Zakupy jutro pokażę. Dziś ogarnął
mnie leń i nic nie zrobiłam w ogrodzie.

Irenko,, bardzo dziękuję.

Jolu G.u nas w tym roku urodzaj na mszyce. Na szczęście nietrudno je zwalczyć.
OK. wymienimy się. Miło będzie mieć Cię w ogrodzie. Te naparstnice od Gloridei każą wspominać Ewę.

- Gencjana
Lodziu, "zgubiłam " Cię.
Już wiesz o Bonice. Moja sadzonka, kupiona z 6 zł w OB 2 lata temu, była malutka i marna.
W ub. roku była niższa i miała niewiele kwiatów. Jak wiele roślin potrzebuje widocznie czasu, by pokazać, co potrafi.
Ten rok jest na przykład dobry dla tawuły. Tak ładnie jeszcze nie kwitła.

W ub. roku była niższa i miała niewiele kwiatów. Jak wiele roślin potrzebuje widocznie czasu, by pokazać, co potrafi.
Ten rok jest na przykład dobry dla tawuły. Tak ładnie jeszcze nie kwitła.

Adrianno- byłam w tej szkółce ze trzy lata temu, wygonili mnie (wtedy tylko była srzedaż hurtowa) i się obraziłam! Ale pojadę, tylko trochę gotówki zbiorę
Moja bonica też z OB po 6PLN
Kwitnie obecnie jak szalona.

Moja bonica też z OB po 6PLN

- Gencjana
Dagmaro, a więc teraz zachowują się przyzwoiciej. I uprzejmie. Mają mniejsze i starsze egzemplarze.
- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Adrianno, jeżeli chodzi o cięcie krzewuszki, to także ja tnę ją co roku (inaczej byłby busz) zaraz po kwitnieniu. Chyba także dobrze jej to robi na obfitość kwiatów w przyszłym roku. Mam variegatkę, która raczej pomału rośnie. Jest oszczędzona przed cięciem i kwiatów ma znacznie mniej. Pewnie to zależy od gatunku. W kazdym bądź razie cięcie moim weigelom wychodzi na dobre.
Widzę u Ciebie żylistka Strawberry Fields. Ja także go ostatnio nabyłam. W/g etykiety można go ciąć. Dorasta do 60 - 100cm, czyli maluch
Bonica to piękna różyczka. Miałam na nią ochotę jeszcze w zimie, ale po tym jak większość róż wymarzła, wstrzymałam się . I znowu mam na nią chęć. Róże odbijają a ja znów mam dla nich serce
W jesiennych zakupach z pewnością będzie na liście.
Widzę u Ciebie żylistka Strawberry Fields. Ja także go ostatnio nabyłam. W/g etykiety można go ciąć. Dorasta do 60 - 100cm, czyli maluch

Bonica to piękna różyczka. Miałam na nią ochotę jeszcze w zimie, ale po tym jak większość róż wymarzła, wstrzymałam się . I znowu mam na nią chęć. Róże odbijają a ja znów mam dla nich serce

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
Olu, bierz Bonicę bez zastanowienia. Moja w tym roku zimowała bez kopca i była żywa do ostatniego pączka na wysokości 180cm!
Adranno! Pochwal się, co kupiłaś w Galowicach
Adranno! Pochwal się, co kupiłaś w Galowicach

- Gencjana
AOlu, krzewuszki zachowuja sie różnie, jak widzę. 2 lata temu kupiłam pod Halą o bordowych lisciach, która
w ogóle nie rośnie. Ma ok.15 cm.
W ub. kupiłam variegatkę, miala 1 kwiatek, ale przynajmniej zaczęła rosnąć.
Moja Bonica nie jest tak wielka , jak Dagmary, ale jednak coraz większa. Nie okrywałam. Przegapiłam mszyce, bo pojawiły
się później niż na innych.

Dagmaro, już wczoraj posadzone. Wejmutka i jodełka. Nie zapamiętałam jaka , a nie ma etykietki

w ogóle nie rośnie. Ma ok.15 cm.

Moja Bonica nie jest tak wielka , jak Dagmary, ale jednak coraz większa. Nie okrywałam. Przegapiłam mszyce, bo pojawiły
się później niż na innych.

Dagmaro, już wczoraj posadzone. Wejmutka i jodełka. Nie zapamiętałam jaka , a nie ma etykietki

- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Adriano, dawno mnie nie było
Obejrzałam zaległości- pięknie u Ciebie.
Podziwiam olbrzymie krzewy obsypane kwiatami.
Cienisty zakątek z parzydłem mnie zauroczył. kiedy moje takie będzie
Też niedawno kupiłam taki czarny bez. Jako 'Eva'. Znalazłam info, że 'Eva"= "Black Lace".

Obejrzałam zaległości- pięknie u Ciebie.
Podziwiam olbrzymie krzewy obsypane kwiatami.
Cienisty zakątek z parzydłem mnie zauroczył. kiedy moje takie będzie

Też niedawno kupiłam taki czarny bez. Jako 'Eva'. Znalazłam info, że 'Eva"= "Black Lace".

Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...

- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Adrianno
jestem pod wrażeniem Twoich kompozycji ogrodowych, gratulacje

- Gencjana
Dagmaro, ciekawa jestem, czy pojedziesz. Jeszcze zakup ubiegłoroczny (sosna Sunshine) dla Ciebie.

Klaryso,dzięki za odwiedziny i miłe słowa.
Bez miałam kupić Evę. A wiec mam dwa
.
Parzydło szybko rośnie. Krzewów u mnie coraz więcej, bo muszę mieć mniej roboty. Zobaczymy jak ta teoria
sprawdzi się w praktyce. Dla Ciebie naparstnice, które mam po raz pierwszy.

Halinko,
dziękuję. Tobie dedykuję miłorząb, który właśnie tę zimę zniósł tak dobrze, jak nigdy dotąd.
"...bo z roślinami nigdy nie wiadomo..." (parafrazując słowa piosenki.

Klaryso,dzięki za odwiedziny i miłe słowa.

Parzydło szybko rośnie. Krzewów u mnie coraz więcej, bo muszę mieć mniej roboty. Zobaczymy jak ta teoria
sprawdzi się w praktyce. Dla Ciebie naparstnice, które mam po raz pierwszy.

Halinko,

"...bo z roślinami nigdy nie wiadomo..." (parafrazując słowa piosenki.

- Gencjana
Mariola, ta fotka dla Ciebie z podziękowaniami. Sugerowałaś w ub. roku, żebym postarała się o Lambadę.
Udało mi się kupić, potem martwiłam się, że padła, następnie odbiła i ma niespełna 20 cm. I tak silną wolę życia, że
zakwitła.
Trafiłaś idealnie w mój gust.

Udało mi się kupić, potem martwiłam się, że padła, następnie odbiła i ma niespełna 20 cm. I tak silną wolę życia, że
zakwitła.