Bób cz.1
Re: Bób
Jeszcze nie miałam takiego roku, by na bobie było aż czarno, jak w tym roku. Brak deszczu robi swoje. Czytałam w jakiejś książce ogrodniczej, że wystarczy raz przesuszyć ziemię gdzie rośnie bób, a mszyce zajmą się roślinami.
To dziwne bo ja podlewam bób co dzień a mszyc jest od cho..y. Dodatkowo juz 4 dzień co dzień pada z przerwami a jak oglądalem bób rano to i tak pojawiały się już na nim mszyce, choć go opryskałem delikatnie w środę.
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Myślę ,że to nie przesuszone podłoże jest przyczyną tylko ogólnie brak deszczu,a jeśli nawet podlewamy to przecież pod roślinę...a wiadomo ,że mszyce nie lubią prysznica.Ja skutecznie pozbyłam się mszyc opryskując 3-krotnie rozcieńczoną gnojówką z pokrzyw.Teraz tylko robię przegląd i jak coś zauważam to lecę ze spryskiwaczem
- Bufo-bufo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Danutka kilka stron wcześniej pisaliśmy o tym i niech każdy sam zdecyduje czy stosować nawozy pokrzywowe zawierające azot pod/na rośliny które kumulują ze swej natury ten pierwiastek w korzeniach. Moim zdaniem istnieje groźba przenawożenia.
Napisałaś kilka stron wcześniej że:
Napisałaś kilka stron wcześniej że:
Mieszasz terminy; gnojówka wymaga przefermentowania około 2 tyg. to co Ty stosujesz to coś a'la wyciąg, ale do niego wystarczy 12 h.Gwoli ścisłości do oprysku stosuje się nie samą gnojówkę tylko płyn po 24-godzinnym zalaniu pokrzyw,więc o muchach nie ma mowy.Prędzej pojawia się właśnie kiedy podlejesz gnojówką rośliny
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=253Erazm pisze:PREPARATY Z POKRZYWY
Zbiór pokrzywy prowadzić od maja do września.
Preparat przyśpieszający wzrost roślin i działający przeciw zgniliźnie.
Gnojówka: 200g suszu lub 1 kg zielonej pokrzywy nastawić na 10 l wody i trzymać do sfermentowania.
1.Rozcieńczyć wodą (1:20) i opryskiwać rośliny przed pękaniem pączków (przeciw chlorozie liści).
2.Rozcieńczyć wodą w stosunku 1:10, podlewać glebę w okresie wegetacji roślin (przyspiesza wzrost).
3.Kapać korzenie roślin doniczkowych (wraz z doniczką) w sfermentowanej gnojówce, rozcieńczonej woda w proporcji 1:10 (przeciw więdnięciu).
4.Podlewać nierozcieńczoną gnojówką stos kompostowy przez cały rok.
Preparat na wzmocnienie roślin, przeciwko przędziorkom i mszycom.
Gnojówka: fermentującą gnojówkę zmieszać w wyciągiem skrzypu (podawałem już o skrzypie) w proporcji 1:0,5 i rozcieńczyć woda (1:50). Stosować do opryskiwania roślin, przed rozwinięciem liści i kwitnieniem.
Wyciąg: 1 kg świeżych roślin nastawić w 1 l wody na 12 godzin. Opryskiwać pędy i liście roślin opanowanych przez mszyce, w okresie wegetacji.
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Piszac "gnojówka"piszę o gnojówce czyli przefermentowanej substancji rozcieńczonej w stosunku 1:50.Pisząc o wyciągu piszę o max 24-godzinnej nierozcieńczonej.Uważam również ,że opryskanie takim rozcieńczonym preparatem/tym pierwszym nie zaskutkuje przenawożeniem,przypominam ,że do nawożenia używa się rozcieńczenia 1:10 czyli 5-krotnie silniejszego.Ale masz rację ,każdy zrobi co zechceBufo-bufo pisze:
Mieszasz terminy; gnojówka wymaga przefermentowania około 2 tyg. to co Ty stosujesz to coś a'la wyciąg, ale do niego wystarczy 12 h.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gdzie taka cena bobu. W rzeszowie 9zł/kg. Prognozuję, że za tydzień będzie 5 a za dwa tygodnie 3 i nie będzie chętnych do kupna. Poprzedni rok już się nie powtórzy i dla producentów będzie to niestety kichaAnia D. pisze:U mnie po 16 zł za kg. Wczoraj zjedliśmy pierwszą porcję, było tak ok. 1/2 kg.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 maja 2012, o 14:49
Dziękuję Danutko za odpowiedź odnośnie Coca Coli i nawożenia gnojówką z pokrzyw