Bób cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
wojtekman
200p
200p
Od: 26 lut 2012, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bób

Post »

jeżeli chodzi o mszyce to tego jest wszędzie pełno w tym roku...
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeszcze nie miałam takiego roku, by na bobie było aż czarno, jak w tym roku. Brak deszczu robi swoje. Czytałam w jakiejś książce ogrodniczej, że wystarczy raz przesuszyć ziemię gdzie rośnie bób, a mszyce zajmą się roślinami.
karr-km
200p
200p
Od: 3 paź 2011, o 18:01

Post »

To dziwne bo ja podlewam bób co dzień a mszyc jest od cho..y. Dodatkowo juz 4 dzień co dzień pada z przerwami a jak oglądalem bób rano to i tak pojawiały się już na nim mszyce, choć go opryskałem delikatnie w środę.
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Myślę ,że to nie przesuszone podłoże jest przyczyną tylko ogólnie brak deszczu,a jeśli nawet podlewamy to przecież pod roślinę...a wiadomo ,że mszyce nie lubią prysznica.Ja skutecznie pozbyłam się mszyc opryskując 3-krotnie rozcieńczoną gnojówką z pokrzyw.Teraz tylko robię przegląd i jak coś zauważam to lecę ze spryskiwaczem
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Danutka kilka stron wcześniej pisaliśmy o tym i niech każdy sam zdecyduje czy stosować nawozy pokrzywowe zawierające azot pod/na rośliny które kumulują ze swej natury ten pierwiastek w korzeniach. Moim zdaniem istnieje groźba przenawożenia.

Napisałaś kilka stron wcześniej że:
Gwoli ścisłości do oprysku stosuje się nie samą gnojówkę tylko płyn po 24-godzinnym zalaniu pokrzyw,więc o muchach nie ma mowy.Prędzej pojawia się właśnie kiedy podlejesz gnojówką rośliny ;:138
Mieszasz terminy; gnojówka wymaga przefermentowania około 2 tyg. to co Ty stosujesz to coś a'la wyciąg, ale do niego wystarczy 12 h.
Erazm pisze:PREPARATY Z POKRZYWY
Zbiór pokrzywy prowadzić od maja do września.
Preparat przyśpieszający wzrost roślin i działający przeciw zgniliźnie.
Gnojówka: 200g suszu lub 1 kg zielonej pokrzywy nastawić na 10 l wody i trzymać do sfermentowania.
1.Rozcieńczyć wodą (1:20) i opryskiwać rośliny przed pękaniem pączków (przeciw chlorozie liści).
2.Rozcieńczyć wodą w stosunku 1:10, podlewać glebę w okresie wegetacji roślin (przyspiesza wzrost).
3.Kapać korzenie roślin doniczkowych (wraz z doniczką) w sfermentowanej gnojówce, rozcieńczonej woda w proporcji 1:10 (przeciw więdnięciu).
4.Podlewać nierozcieńczoną gnojówką stos kompostowy przez cały rok.
Preparat na wzmocnienie roślin, przeciwko przędziorkom i mszycom.
Gnojówka: fermentującą gnojówkę zmieszać w wyciągiem skrzypu (podawałem już o skrzypie) w proporcji 1:0,5 i rozcieńczyć woda (1:50). Stosować do opryskiwania roślin, przed rozwinięciem liści i kwitnieniem.
Wyciąg: 1 kg świeżych roślin nastawić w 1 l wody na 12 godzin. Opryskiwać pędy i liście roślin opanowanych przez mszyce, w okresie wegetacji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=253
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

Bufo-bufo pisze:
Mieszasz terminy; gnojówka wymaga przefermentowania około 2 tyg. to co Ty stosujesz to coś a'la wyciąg, ale do niego wystarczy 12 h.
Piszac "gnojówka"piszę o gnojówce czyli przefermentowanej substancji rozcieńczonej w stosunku 1:50.Pisząc o wyciągu piszę o max 24-godzinnej nierozcieńczonej.Uważam również ,że opryskanie takim rozcieńczonym preparatem/tym pierwszym nie zaskutkuje przenawożeniem,przypominam ,że do nawożenia używa się rozcieńczenia 1:10 czyli 5-krotnie silniejszego.Ale masz rację ,każdy zrobi co zechce
karr-km
200p
200p
Od: 3 paź 2011, o 18:01

Post »

Obrazek
Jak widzicie ten bób wsadziłem tylko na kompoście i raz jedyny podlałem gnojówką z kurzeńca zanim pojawiły sie kwiaty. Teraz czekam tylko na plony oczywiście pozbywając sie mszyc, a to już prawie osiągnąłem :wink: .
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Kontakt:

Post »

Wczoraj zjedliśmy pierwszy bób. Tylko po 25 dkg na osobę, ale pyszny był :)
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dzisiaj bób w Lubartowie po 17zł/kg. W tunelu na pędach zawiązało się po kilka strąków ale w gruncie na niektórych jest po 17-18 strąków.
Ania D.
500p
500p

Post »

U mnie po 16 zł za kg. Wczoraj zjedliśmy pierwszą porcję, było tak ok. 1/2 kg.
wojtekman
200p
200p
Od: 26 lut 2012, o 18:21

Post »

ja zaczynam łuskać, gdzieś za tydzień i sprzedawać. Ziarno jest takiej wielkości jak na tym pierwszym stronku, myślę, że tydzień zupełnie wystarczy :)
capek
50p
50p
Od: 2 lip 2010, o 11:07

Post »

Ania D. pisze:U mnie po 16 zł za kg. Wczoraj zjedliśmy pierwszą porcję, było tak ok. 1/2 kg.
Gdzie taka cena bobu. W rzeszowie 9zł/kg. Prognozuję, że za tydzień będzie 5 a za dwa tygodnie 3 i nie będzie chętnych do kupna. Poprzedni rok już się nie powtórzy i dla producentów będzie to niestety kicha ;:222
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

A gdzie niby można kupić bób? Bo na targowiskach nigdy nie widziałem. Chyba, że coś przeoczyłem.
ZdrowaNowalijka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 maja 2012, o 14:49

Post »

Dziękuję Danutko za odpowiedź odnośnie Coca Coli i nawożenia gnojówką z pokrzyw :D
Ania D.
500p
500p

Post »

Capek, nie pamiętam, by bób można było kupić po 3 zł. Poniżej 5 nie schodził.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”