Liliowce od A do Z- dyskusja do Bazy

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Liliowce od A do Z

Post »

Czy zaczynają komuś już kwitnąć liliowce odmianowe ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

Powolutku, ale zaczynają ;:108
Jurek1
100p
100p
Od: 5 lut 2011, o 20:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kogra pisze:Czy zaczynają komuś już kwitnąć liliowce odmianowe ?
U mnie kwitnie 3 ale nie ma się czym chwalić bo kwiaty nie do końca wykształcone i kolory też wyblakłe, myślę że są to pędy które zawiązały się w ubiegłoroczną nietypową jesień. Dla porównania odmiana Ed Brown zdjęcie z wczoraj i z ubiegłego roku.
Obrazek Obrazek

Ponadto na moich sev i ev jest bardzo dużo paków kwiatowych ( dwa razy więcej niż w ubiegłym roku )
Pozdrawian
Pozdrawiam Jurek
Awatar użytkownika
romantroc11
50p
50p
Od: 20 cze 2009, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A to moja tegoroczna nowość - Featuring the Gold :

Obrazek
Pozdrawiam, Roman.
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 11:28

Post »

Roman.ciekaw jestem Twoich pozostałych jak taki początek
Jurek.Mój Ed Brown to przeszłość.
U mnie rozpoczęła szaleństwo Stella.Kwitł pierwszym kwiatem Walter Kenedy,zapoczątkował kwitnienie Leonidas.
Zauważyłem sporo keiki,nawet na nowych odmianach,warto będzie je zachować,będą ładne sadzonki.Niestety pogoda utrudnia robienie fotek.Moje siewki z stycznia mają sporo nowych przyrostów.Moi drodzy od połowy maja rozpocząłem nawozić nawozem dla kwitnących i stwierdzam znaczącą poprawę,sporo młodych sadzonek ma po parę pędów kwiatowych czego wcześniej nie zauważałem.Jak poprawi się pogoda to wstawię fotki.Pozdrawiam Tadeusz
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

O jak miło......
Same dobre wieści. ;:138
U mnie pędy kwiatowe wypuszczają póżne liliowce a najwcześniejsze dwa już kwitną.
Faktycznie w tym roku większość liliowców robi sporo pędów kwiatowych.
Ale zima znów zebrała swoje żniwo.
Na szczęście młodzież która pozostała, bardzo się stara. :D
Grażyna.
kogro-linki
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

'Featuring the Gold' - przepiękny ;:oj
Ma takie fajne grube płatki ;:204
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Ja w tym roku z bardzo dobrym rezultatem zastosowałem dla poletka liliowców mączkę bazaltową.
Jest to świetny ale trudno dostępny naturalnego pochodzenia nawóz mineralny zawierający w swym składzie prawie wszystkie pierwiastki występujące naturalnie w ziemi.W przeciwieństwie do chemicznych nawozów jest bardzo trwały i na wiele lat wzbogaca glebę i znacznie uodparnia rośliny na choroby i szkodniki.Liście mają teraz wyraźnie łądniejszy bardziej żywo zielony i zdrowy kolor a łodyg kwiatowych powyrastało w każdej kępie po kilka razy więcej niż w zeszłym roku :) .
Awatar użytkownika
Popieliczka
50p
50p
Od: 7 mar 2011, o 17:19

Post »

Bartosz pisze:Ja będę jeszcze raz zamawiał bo z zakupionych 20kg zużyłem tylko 10 głównie pod trawnik a resztę ojciec pomylił z cementem i jest teraz w płycie,która już niestety zaczyna pękać :) .
No to ładnie nawiozłeś płytę :shock: :wink:

Ja w tym roku podsypałam moje liliowce kurzym nawozem i chyba coś to dało, bo rozetki są ładne i pędów kwiatowych jest więcej niż w zeszłym roku :D
Pozdrawiam, Aśka.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Myślę, że nie tylko nawozy coś dały ale także mrożna zima i zeszły rok zmusiła rośliny do większego wysiłku.
Pytanie czy nie odbije się to w kwitnieniu w następnym roku.
Ale póki co cieszmy się tym co mamy.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mączki bazaltowe to odpady.Stosowanie jak najbardziej polecane ale nie w tej cenie.Najwięcej na Dolnym Śląsku.Najlepiej kupić w big bagach,wg.mnie mija się z celem zakup paru kilogramów chyba że do doniczek.Ale jest to materiał wskazany jak najbardziej na gleby piaszczyste i wyjałowione,w ilościach znacznie wyższych bo około 1t/h,tak gdzieś się doczytałem.znakomity zasób mikroelementów.Wydaje mi się że właśnie dla małych ogrodów gdzie zagęszczenie roślin jest duże wyjałowienie gleby jest znaczne i właśnie mączka bazaltowa poprawi znacznie zasób mikroelementów w bardzo prosty i bezpieczny sposób
Awatar użytkownika
ELST_2008
50p
50p
Od: 17 wrz 2010, o 21:23

Post »

tadeo pisze:Witam serdecznie.Tak jak napisał Jurek wyglądały dobrze do ostatniego mrozu -7,a potem ciach i wypadło 35odmian.ale szkoda nerwów.Chciałbym pokazać młode siewki które już poszły do gruntu,pięknie rozwinięty system korzeniowy.nasionka zasiane w styczniu.podkreślę że były nawożone dolistnie nawozem Peters Profesjonal Plant Starter,dolistnie i doglebowo.

Obrazek
Piękne te Twoje siewki Tadziku !!! Czy możesz zdradzić gdzie nabyłeś takie super do liliowców palety wysiewne? Przejrzałam Allegro ale niestety nie ma tak wysokich.Pytałam też bezpośrednio sprzedawców a oni swoich dostawców-producentów ale też bryndza. Może mógłbyś dać namiar? Please !!! Pozdrawiam Ewa
EWA
Ironia życia leży w tym, że żyje się do przodu, a rozumie do tyłu.
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Ewo.Palety można nabyć w szkółkach leśnych,wysiewają do nich nasiona drzew.Paletki te to bardzo dobry sposób na wysiew nasion liliowców,jak zauważyć można na fotce kazda sadzonka jest osobno i przesadzenie sadzonki do większej donicy lub gruntu jest bardzo proste.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Na kilku moich liliowcach zauważyłam,że pękają pędy kwiatowe jeszcze przed rozwinięciem pąków i odpadają.Czy ktoś też tak ma :?: Czy to jakaś choroba,czy niektóre odmiany tak mają :?: Ogólnie krzaki liliowców wyglądają na zdrowe.Jeżeli jednak jest to choroba,to czym można ją zlikwidować :?:
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Danusiu przyczyny mogą być dwie.
Pierwsza to nietypowa zima która mogła spowodować uszkodzenia już w zawiązkach.
Druga najbardziej prawdopodobna to szkodnik.
Larwy muchówki żerujące w łodygach i pąkach kwiatowych.
Jeśli zerwiesz wynaturzony pąk i rozłamiesz go na wpół to możesz sprawdzić czy nie ma tam larw, najlepiej przez lupkę, gdyż nie zawsze są widoczne gołym okiem.
W takim przypadku najlepiej jest oberwać wszystkie takie pąki i dokładnie zmiażdżyć, nie wyrzucać bo wtedy z larw i tak się wyklują muszki i wrócą z powrotem do liliowców.
Grażyna.
kogro-linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”