Liliowce od A do Z- dyskusja do Bazy
- Iw
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 sie 2008, o 22:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Liliowce od A do Z
Powolutku, ale zaczynają 

U mnie kwitnie 3 ale nie ma się czym chwalić bo kwiaty nie do końca wykształcone i kolory też wyblakłe, myślę że są to pędy które zawiązały się w ubiegłoroczną nietypową jesień. Dla porównania odmiana Ed Brown zdjęcie z wczoraj i z ubiegłego roku.kogra pisze:Czy zaczynają komuś już kwitnąć liliowce odmianowe ?

Ponadto na moich sev i ev jest bardzo dużo paków kwiatowych ( dwa razy więcej niż w ubiegłym roku )
Pozdrawian
Pozdrawiam Jurek
- romantroc11
- 50p
- Od: 20 cze 2009, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- tadeo
- Od: 1 mar 2009, o 11:28
Roman.ciekaw jestem Twoich pozostałych jak taki początek
Jurek.Mój Ed Brown to przeszłość.
U mnie rozpoczęła szaleństwo Stella.Kwitł pierwszym kwiatem Walter Kenedy,zapoczątkował kwitnienie Leonidas.
Zauważyłem sporo keiki,nawet na nowych odmianach,warto będzie je zachować,będą ładne sadzonki.Niestety pogoda utrudnia robienie fotek.Moje siewki z stycznia mają sporo nowych przyrostów.Moi drodzy od połowy maja rozpocząłem nawozić nawozem dla kwitnących i stwierdzam znaczącą poprawę,sporo młodych sadzonek ma po parę pędów kwiatowych czego wcześniej nie zauważałem.Jak poprawi się pogoda to wstawię fotki.Pozdrawiam Tadeusz
Jurek.Mój Ed Brown to przeszłość.
U mnie rozpoczęła szaleństwo Stella.Kwitł pierwszym kwiatem Walter Kenedy,zapoczątkował kwitnienie Leonidas.
Zauważyłem sporo keiki,nawet na nowych odmianach,warto będzie je zachować,będą ładne sadzonki.Niestety pogoda utrudnia robienie fotek.Moje siewki z stycznia mają sporo nowych przyrostów.Moi drodzy od połowy maja rozpocząłem nawozić nawozem dla kwitnących i stwierdzam znaczącą poprawę,sporo młodych sadzonek ma po parę pędów kwiatowych czego wcześniej nie zauważałem.Jak poprawi się pogoda to wstawię fotki.Pozdrawiam Tadeusz
Uśmiechnij się jutro będzie lepiej. Tadeo
Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku ! Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku cz.2
Mój ogród- zdjęcia1 -zdjęcia 2 Zajrzyj koniecznie
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
O jak miło......
Same dobre wieści.
U mnie pędy kwiatowe wypuszczają póżne liliowce a najwcześniejsze dwa już kwitną.
Faktycznie w tym roku większość liliowców robi sporo pędów kwiatowych.
Ale zima znów zebrała swoje żniwo.
Na szczęście młodzież która pozostała, bardzo się stara.
Same dobre wieści.

U mnie pędy kwiatowe wypuszczają póżne liliowce a najwcześniejsze dwa już kwitną.
Faktycznie w tym roku większość liliowców robi sporo pędów kwiatowych.
Ale zima znów zebrała swoje żniwo.
Na szczęście młodzież która pozostała, bardzo się stara.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
'Featuring the Gold' - przepiękny
Ma takie fajne grube płatki

Ma takie fajne grube płatki

Ja w tym roku z bardzo dobrym rezultatem zastosowałem dla poletka liliowców mączkę bazaltową.
Jest to świetny ale trudno dostępny naturalnego pochodzenia nawóz mineralny zawierający w swym składzie prawie wszystkie pierwiastki występujące naturalnie w ziemi.W przeciwieństwie do chemicznych nawozów jest bardzo trwały i na wiele lat wzbogaca glebę i znacznie uodparnia rośliny na choroby i szkodniki.Liście mają teraz wyraźnie łądniejszy bardziej żywo zielony i zdrowy kolor a łodyg kwiatowych powyrastało w każdej kępie po kilka razy więcej niż w zeszłym roku
.
Jest to świetny ale trudno dostępny naturalnego pochodzenia nawóz mineralny zawierający w swym składzie prawie wszystkie pierwiastki występujące naturalnie w ziemi.W przeciwieństwie do chemicznych nawozów jest bardzo trwały i na wiele lat wzbogaca glebę i znacznie uodparnia rośliny na choroby i szkodniki.Liście mają teraz wyraźnie łądniejszy bardziej żywo zielony i zdrowy kolor a łodyg kwiatowych powyrastało w każdej kępie po kilka razy więcej niż w zeszłym roku

- Popieliczka
- 50p
- Od: 7 mar 2011, o 17:19
No to ładnie nawiozłeś płytęBartosz pisze:Ja będę jeszcze raz zamawiał bo z zakupionych 20kg zużyłem tylko 10 głównie pod trawnik a resztę ojciec pomylił z cementem i jest teraz w płycie,która już niestety zaczyna pękać.

Ja w tym roku podsypałam moje liliowce kurzym nawozem i chyba coś to dało, bo rozetki są ładne i pędów kwiatowych jest więcej niż w zeszłym roku

Pozdrawiam, Aśka.
- kogra
- Przyjaciel Forum
Myślę, że nie tylko nawozy coś dały ale także mrożna zima i zeszły rok zmusiła rośliny do większego wysiłku.
Pytanie czy nie odbije się to w kwitnieniu w następnym roku.
Ale póki co cieszmy się tym co mamy.
Pytanie czy nie odbije się to w kwitnieniu w następnym roku.
Ale póki co cieszmy się tym co mamy.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- tadeo
Mączki bazaltowe to odpady.Stosowanie jak najbardziej polecane ale nie w tej cenie.Najwięcej na Dolnym Śląsku.Najlepiej kupić w big bagach,wg.mnie mija się z celem zakup paru kilogramów chyba że do doniczek.Ale jest to materiał wskazany jak najbardziej na gleby piaszczyste i wyjałowione,w ilościach znacznie wyższych bo około 1t/h,tak gdzieś się doczytałem.znakomity zasób mikroelementów.Wydaje mi się że właśnie dla małych ogrodów gdzie zagęszczenie roślin jest duże wyjałowienie gleby jest znaczne i właśnie mączka bazaltowa poprawi znacznie zasób mikroelementów w bardzo prosty i bezpieczny sposób
Piękne te Twoje siewki Tadziku !!! Czy możesz zdradzić gdzie nabyłeś takie super do liliowców palety wysiewne? Przejrzałam Allegro ale niestety nie ma tak wysokich.Pytałam też bezpośrednio sprzedawców a oni swoich dostawców-producentów ale też bryndza. Może mógłbyś dać namiar? Please !!! Pozdrawiam Ewatadeo pisze:Witam serdecznie.Tak jak napisał Jurek wyglądały dobrze do ostatniego mrozu -7,a potem ciach i wypadło 35odmian.ale szkoda nerwów.Chciałbym pokazać młode siewki które już poszły do gruntu,pięknie rozwinięty system korzeniowy.nasionka zasiane w styczniu.podkreślę że były nawożone dolistnie nawozem Peters Profesjonal Plant Starter,dolistnie i doglebowo.
EWA
Ironia życia leży w tym, że żyje się do przodu, a rozumie do tyłu.
Ironia życia leży w tym, że żyje się do przodu, a rozumie do tyłu.
- tadeo
Witaj Ewo.Palety można nabyć w szkółkach leśnych,wysiewają do nich nasiona drzew.Paletki te to bardzo dobry sposób na wysiew nasion liliowców,jak zauważyć można na fotce kazda sadzonka jest osobno i przesadzenie sadzonki do większej donicy lub gruntu jest bardzo proste.
- Danutka55
- 1000p
- Od: 5 lut 2009, o 17:36
Na kilku moich liliowcach zauważyłam,że pękają pędy kwiatowe jeszcze przed rozwinięciem pąków i odpadają.Czy ktoś też tak ma
Czy to jakaś choroba,czy niektóre odmiany tak mają
Ogólnie krzaki liliowców wyglądają na zdrowe.Jeżeli jednak jest to choroba,to czym można ją zlikwidować 

Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
- kogra
- Przyjaciel Forum
Danusiu przyczyny mogą być dwie.
Pierwsza to nietypowa zima która mogła spowodować uszkodzenia już w zawiązkach.
Druga najbardziej prawdopodobna to szkodnik.
Larwy muchówki żerujące w łodygach i pąkach kwiatowych.
Jeśli zerwiesz wynaturzony pąk i rozłamiesz go na wpół to możesz sprawdzić czy nie ma tam larw, najlepiej przez lupkę, gdyż nie zawsze są widoczne gołym okiem.
W takim przypadku najlepiej jest oberwać wszystkie takie pąki i dokładnie zmiażdżyć, nie wyrzucać bo wtedy z larw i tak się wyklują muszki i wrócą z powrotem do liliowców.
Pierwsza to nietypowa zima która mogła spowodować uszkodzenia już w zawiązkach.
Druga najbardziej prawdopodobna to szkodnik.
Larwy muchówki żerujące w łodygach i pąkach kwiatowych.
Jeśli zerwiesz wynaturzony pąk i rozłamiesz go na wpół to możesz sprawdzić czy nie ma tam larw, najlepiej przez lupkę, gdyż nie zawsze są widoczne gołym okiem.
W takim przypadku najlepiej jest oberwać wszystkie takie pąki i dokładnie zmiażdżyć, nie wyrzucać bo wtedy z larw i tak się wyklują muszki i wrócą z powrotem do liliowców.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki