Z moich obserwacji wynika że jeśli rośliny mają dużo swiatła , odpowiednią ilość wilgoci i nawozów to rozkrzewiają się bez wielkiego problemu. Moje gdy mają już 4-5 par liści prawie wszystkie puszczają " oczka" w kątach liści , często nawet zbyt dużo tych odnóg rośnie więc część usuwam , tak by drzewko rosło z 4-5 konarami , a nie całą ich wiązką , będzie to pózniej znacznie ciekawiej wyglądać. Wierzchołki i tak przycinam , aby te boczne odrosty rosły szybciej , no i by roślinki zbyt szybko nie robiły się wysokie. Ale i bez tego przycinania zdecydowana większość by się rozgałęziała samoistnie.
oliiivia71- tak jak już pisał
eikoden - najlepiej jak już roślinki będą u Ciebie zamieść zdjęcia to będzie można zobaczyć co z nimi robić. Od razu po przesyłce i tak ich zresztą ciąć nie ma sensu , bo transport to zawsze stres dla rośliny , więc najpierw muszą się zakorzenić i zadomowić i dopiero gdzieś po 2-3 tygodniach najwcześniej można myśleć o cięciu jeśli będą odpowiedniej wielkości.
Nie tak dawno umieszczałem tu zdjęcia moich niektórych roślin wysianych
08.03.2012 r. już ładnie rozgałęzionych - u nich na razie nic nowego, rosną , grubieją więc im teraz zdjęć nie robiłem. Pewnie za pare tygodni zmiany w ich rozwoju będą na tyle duże ze warto je będzie ponownie zaprezentowac. Dziś pare zdjęć tych wysianych około
10.04.2012 r., więc mających teraz 2 miesiące (ich pierwsze fotki na str.20 tego wątku ). Roślinom obcinałem wierzchołki jakiś tydzień temu , już zaczynają pięknie rozrastać się na boki , choć pierwsze odrosty były widoczne jeszcze przed obcięciem.
I jeszcze jeden ciekawie się samoistnie rozgałęziający - roślinie zasechł wierzchołek po wypuszczeniu 1 pary liści , i bardzo szybko samoistnie wytworzyła 3 mocne rozgałęzienia które rosną prawie symetrycznie pod kątem 120 stopni od siebie ,tak że będą kiedyś 3 grube konary nad bardzo niskim kaudeksem.
No i dziś zaczełem przesadzać pojedyńczo te które siałem pod koniec kwietnia - bo już im się ciasno robi w tych małych wielodoniczkach , pewnie w najbliższych dniach jakieś fotki wrzucę