U mnie sucho jak pieprz
Zielony świat Moniki
- Karolina__
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zielony świat Moniki
Monia, przepięknie u Ciebie. Dzisiaj przechodziłam koło ogrodniczego i mało co się nie skusiłam na kolorowe "balkonowe". Tylko że u mnie balkonu niet, mogłabym postawić roślinki na parapecie na ganku ale niestety mam wścibskie koty i psa
Więc dobrze, że nie kupiłam, bo gdyby te donice lądowały na ziemi, to chyba by mi serce pękło
U mnie sucho jak pieprz
Przygońcie do mnie trochę deszczu...
U mnie sucho jak pieprz
- kubasia

- Od: 31 mar 2012, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pięknie i kolorowo. Wczoraj u mnie lało i lało a dziś też słonka nie widać. Deszcz nie służy balkonowym
Monia, Ty chyba lubisz vintage?
-
Keetee

- Od: 15 paź 2010, o 00:18
hej Monia , u mnie wciąż pochmurno....ale w końcu przestało padać
Twój balkonik....cudny 
- marika2006
- 200p

- Od: 24 kwie 2012, o 09:37
- Kontakt:
Ile kolorów i ciekawych roślinek
Powodzenia
Powodzenia
Pozdrawiam cieplutko i kolorowo 
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55916" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55916" onclick="window.open(this.href);return false;
- rapunzel

- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niunia, nadal cię podziwiam za sypanie tymi nazwami odmian. Ja owszem znam nazwy roślin, ale odmiany to dla mnie prawdziwa czarna magia, zwłaszcza te obcojęzyczne. Chyba znam tylko nazwę powojnika, a i w niej myślę, ze mogłabym strzelić jakiegoś byka.
Bardzo mi się podobają te miniaturowe petunie, a takie wiszące kompozycje z różnych kolorów po prostu są zjawiskowe. Ty masz te petunie różnobarwne? Posadziłaś je razem czy w kompozycji z innymi?
Bardzo mi się podobają te miniaturowe petunie, a takie wiszące kompozycje z różnych kolorów po prostu są zjawiskowe. Ty masz te petunie różnobarwne? Posadziłaś je razem czy w kompozycji z innymi?
-
szarotka66
- 1000p

- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moniko cudnie wszystko kwitnie, a Ty dodatkowo umiesz sfotografować tak, żeby szczegóły pokazać 
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- Niunia1981

- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Dzień dobry
Izo - pogoda nas nie rozpieszcza
Z jednej strony dobrze, że pada ale roślinki balkonowe jakoś się obijają z kwitnieniem bo za mało słonka
Ale nie trzeba latać z konewką
Baiano - dziękuję kochana
Czekam jeszcze na kwitnienie pelargoni Cotta Amethyst i Rosebud Appleblossom - kwiatki mają być jak małe różyczki
już nie mogę się doczekać jak wszystkie pelasie i fuksje zakwitną
Rumiankowa - tylko przez chwilkę nie padało to szybciutko wyleciałam na balkonik strzelić fotki
Ach te fuksje, mogłyby się pośpieszyć
Karolinko - Szkoda, że nie możesz mieć balkonowych bo to też urocze kwiatki
Moja psinka na szczęście to botaniczka z zamiłowania i poza wąchaniem kwiatków szkód nie robi, a królik na szczęscie boi się balkonu bo by same kikutki zostały
Przesyłam do ciebie deszcz wedle życzenia
Kubasiu - mam to samo, nic nie chce kwitnąć tak na 100% tylko pojedyncze kwiatki, no poza begoniami i niecierpkiem. Tunbergia ledwo odżywa a osteospermum to jakaś masakra - kwiatka na nim nie widziałam od tygodnia
Lubię vitage o tak
Keetee - u mnie też chmury nisko, depresja murowana
Mariko - dziękuję za miłe słowa
Jagodo - jakoś szybko się nauczyłam nazw i nie korzystam ze ściągi
Też te petunie bardzo mi się podobaja, są bardziej urocze niż te standardowe i jak kwiatki przekwitają to dużo lepiej wyglądają (w zwykłych denerwowały mnie te oklapniete przekwitające kwiaty). Petunie mam dwie. Kompozycje są w skrzynkach 60 cm powieszonych na balustradzie i tak w pierwszej są bacopa różowa, smagliczka różowa, petunia mini różowa i smagliczka biała z podziału wegetatywnego - jest większa ale słabiej kwitnie. W drugiej donicy jest uczep, petunia pomarańczowa mini, werbena czerwona i smagliczka biała zwykła. Na pewno na przyszły rok kupię zarówno smagliczki, te malutkie petunie i uczep bo bardzo ładnie rosną.
Szarotko - cześć kochana
dziękuję 
Izo - pogoda nas nie rozpieszcza
Baiano - dziękuję kochana
Rumiankowa - tylko przez chwilkę nie padało to szybciutko wyleciałam na balkonik strzelić fotki
Karolinko - Szkoda, że nie możesz mieć balkonowych bo to też urocze kwiatki
Kubasiu - mam to samo, nic nie chce kwitnąć tak na 100% tylko pojedyncze kwiatki, no poza begoniami i niecierpkiem. Tunbergia ledwo odżywa a osteospermum to jakaś masakra - kwiatka na nim nie widziałam od tygodnia
Keetee - u mnie też chmury nisko, depresja murowana
Mariko - dziękuję za miłe słowa
Jagodo - jakoś szybko się nauczyłam nazw i nie korzystam ze ściągi
Szarotko - cześć kochana
- rapunzel

Niunia, bardzo ładne kwiatki masz w kompozycjach i ciekawy dobór kolorystyczny. Musisz koniecznie wstawić zdjęcia całych skrzynek, jak wszystko rozkwitnie, zwłaszcza te petunie.
- Niunia1981

Tak jest, będa foteczki tylko niech wyjdzie słonko bo inaczej nici z kwitnienia 
- jola1313

- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Śliczne te miniaturowe petunie
.
A pelargonia -cudna
.Ukorzeniaj
.
A pelargonia -cudna
- Niunia1981

Joluś mam zamiar porobić szczepki ze wszystkich pelargoni i fuksji bo szkoda by było takich pięknych kwiatków. Przydadzą się dokładne instrukcje jak się do tego zabrać
I spokojnie, na pewno się załapiesz 
- justyna_gl

- Od: 10 lut 2011, o 09:38
Monika, a zamawiałaś jakieś nawozy od Adriana?
- rapunzel

Niunia, jeśli chodzi o ukorzenianie fuksji, to radzę zastosować moją metodę małych pędów odrywanych od pędu głównego i wsadzanych w ziemię. Póki co uważam, że jest niezawodna. Najlepiej zabrać się za to w sierpniu, bo uzyskasz sadzonki, które wiosną będą już gotowe do wysadzenia na balkon. Niestety z ukorzenianiem pelargonii miałam problemy. Jednak ukorzeniałam bluszczolistną pełną, może to ma jakieś znacznie. Najlepsza pora wg książek to sierpień. Mnie najlepiej ukorzeniły się te, które były jakieś dwa tygodnie w wodzie, a ponieważ nic nie wypuściły, to je wsadziłam do ziemi. Te ukorzeniane w ziemi nawet z ukorzeniaczem nie udały mi się. Moze jednak źle przygotowałam sadzonki, nie wiem. 
- justyna_gl

- Od: 10 lut 2011, o 09:38
A mnie znowu najlepiej ukorzeniają się bezpośrednio w ziemi. W wodzie zawsze mi zgniją. Do ukorzeniacza i do ziemi. Co do terminu to mi najlepiej wychodzą sadzonki pobrane wczesną wiosną. Szybko się ukorzeniają i prawie w 100%. Jeżeli chodzi o sierpień i jesień to już nie jest tak kolorowo. Wypada około 30% posadzonych. Ale to tylko moje spostrzeżenia. 
- rumiankowa
- 100p

- Od: 30 maja 2011, o 16:46
- Kontakt:
Też muszę powalczyć z sadzonkami bo szkoda co roku kupować jednoroczne i wywalać...
Chociaż mam zamiar pelargonię spróbować przezimować przy piwnicznym okienku, zobaczymy ;)
Ale fuksja, niecierpek itp. trzeba spróbować ukorzenić kilka gałązek ;)
U nas znowu leje cały czas...
Działkę nam zamieniło w bagienko, jak ktoś potrzebuje błotnej kąpieli to zapraszam ;)
Chociaż mam zamiar pelargonię spróbować przezimować przy piwnicznym okienku, zobaczymy ;)
Ale fuksja, niecierpek itp. trzeba spróbować ukorzenić kilka gałązek ;)
U nas znowu leje cały czas...
Działkę nam zamieniło w bagienko, jak ktoś potrzebuje błotnej kąpieli to zapraszam ;)