Glicynia,wisteria - z nasion
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Glicynia Wisteria - z nasion
czyli glicynię można teraz, w marcu posiać do inspektu? czy to jeszcze za wcześnie?
Do inspektu można już spokojnie wysiać
żeby tylko nasionko miało ciepło

But everything looks better, when the sun goes down...
Ja wysiałam dwa nasionka kupione na alllego i szczerze powiedziawszy wątpiłam, że coś może z tego wyjść. Okazuje się, że od 2 dni już kiełkują oba
to chyba zależy od jakości nasion. Jeśli ktoś by chciał to mogę na PW przesłać namiary na tego alllegrowicza. Poczekam aż podrosną i wrzucę fotkę 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 maja 2011, o 18:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, mam pytanie kiedy wysiać nasiona glicynii chińskiej w doniczki aby mieć ładne sadzonki na wiosnę.
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Żeby móc wysadzić na wiosnę do gruntu? Oj to troche wcześnie musisz. Moim zdaniem minimum trzy lata. Glicynia to raczej wrażliwa roślina jak na nasz klimat. W dodatku nie wiemy z jakiej konkretnie odmiany masz nasiona. Może się zdarzyć, że pozyskane sadzonki będą całkowicie nietrwałe w naszym klimacie.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 maja 2012, o 12:28
Witam
Jak rosną Wasze Wisterie z nasion? Ja zakupiłam 2, wysialam je jakieś 2 tygodnie temu i jak na razie nic... pamiętacie może jak długo one kiełkują? Kupiłam je na allegro, wraz z innymi nasionkami, inne roślinki już mi kiełkują, a tu jeszcze nic...
Jak rosną Wasze Wisterie z nasion? Ja zakupiłam 2, wysialam je jakieś 2 tygodnie temu i jak na razie nic... pamiętacie może jak długo one kiełkują? Kupiłam je na allegro, wraz z innymi nasionkami, inne roślinki już mi kiełkują, a tu jeszcze nic...
- szy---
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
kilka tygodni temu wysiałem 4 nasiona glicyni , które sam zebrałem.
Moczyłem je przez 24 godziny i potem je wysiałem do doniczki.
Wykiełkowały mi 2 nasiona , obecnie mają po 10 centymetrów i wypuszczają drugą parę liści.
kilka tygodni temu wysiałem 4 nasiona glicyni , które sam zebrałem.
Moczyłem je przez 24 godziny i potem je wysiałem do doniczki.
Wykiełkowały mi 2 nasiona , obecnie mają po 10 centymetrów i wypuszczają drugą parę liści.
-
- 100p
- Od: 26 lis 2009, o 16:52
Witam
Sianie wisterii to taka zabawa dla baaardzo cierpliwych. W 2001 r. kupiłam sadzonkę wisterii (do dziś nie wiem jakiej) i posadziłam w ogrodzie. Nie zabezpieczałam jej na zimę, gdyż nie wiedziałam, że trzeba, ale nie wymarzała. Pędy rosły jej jak szalone, ale nie kwitła, pomimo przycinania wg wskazówek z literatury.
Potem wyczytałam, że siewki wisterii kwitną po 8-10 latach i wydedukowałam, że moja to pewnie siewka. Odczekałam do tych 10 lat (żeby mieć spokojne sumienie) i kiedy nie zakwitła w 2011 r. , wyrzuciłam zielsko z ogrodu.
Nadal bardzo podobają mi się kwitnące wisterie, ale kiedy w ubiegłym roku zobaczyłam taką, prowadzoną w formie drzewka, za 350 zł, to mój zachwyt wyraźnie się zmniejszył.
Pozdrawiam
Basia B.
Sianie wisterii to taka zabawa dla baaardzo cierpliwych. W 2001 r. kupiłam sadzonkę wisterii (do dziś nie wiem jakiej) i posadziłam w ogrodzie. Nie zabezpieczałam jej na zimę, gdyż nie wiedziałam, że trzeba, ale nie wymarzała. Pędy rosły jej jak szalone, ale nie kwitła, pomimo przycinania wg wskazówek z literatury.
Potem wyczytałam, że siewki wisterii kwitną po 8-10 latach i wydedukowałam, że moja to pewnie siewka. Odczekałam do tych 10 lat (żeby mieć spokojne sumienie) i kiedy nie zakwitła w 2011 r. , wyrzuciłam zielsko z ogrodu.
Nadal bardzo podobają mi się kwitnące wisterie, ale kiedy w ubiegłym roku zobaczyłam taką, prowadzoną w formie drzewka, za 350 zł, to mój zachwyt wyraźnie się zmniejszył.
Pozdrawiam
Basia B.
Basia B kup glicynię z licencją. Nie są drogie 25 zł
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.