Kilka sztuk mocno zżółkło (jak ten wyraz w ogóle wygląda
 ). Nie wiem czy to przez deszcze i gnije czy mogłem przenawozić? Co mślicie o tym?
 ). Nie wiem czy to przez deszcze i gnije czy mogłem przenawozić? Co mślicie o tym?

Właśnie to będę robił jak przestanie tu lać. Wg mnie jednak zadługo też nie ma co czekać, jak już są kwiaty a do tego mocno pękają  to pora na wykopywanie.
 Właśnie to będę robił jak przestanie tu lać. Wg mnie jednak zadługo też nie ma co czekać, jak już są kwiaty a do tego mocno pękają  to pora na wykopywanie.

Hmmm , ja miałam czosnek jary NN sadzony był na wiosnę ale miał pędy kwiatowe teraz i wszystki tez oberwałam .jacku210 pisze:chudziak a w jarym czosnku też są pędy kwiatostanowe?
a to ciekawe to mam nadzieje że mój mi takiej niespodzianki nie zrobichudziak pisze:Hmmm , ja miałam czosnek jary NN sadzony był na wiosnę ale miał pędy kwiatowe teraz i wszystki też oberwałam .jacku210 pisze:chudziak a w jarym czosnku też są pędy kwiatostanowe?
 raczej nie powinien bo jak kupowałem główki to nie miały tego badyla w środku
 raczej nie powinien bo jak kupowałem główki to nie miały tego badyla w środku ale czytam, że jeszcze te końcówki wiążecie?
  ale czytam, że jeszcze te końcówki wiążecie?  jeśli trzeba to jutro to zrobię jak nie będzie lać.
  jeśli trzeba to jutro to zrobię jak nie będzie lać.Specjalista w Nasiennictwie gruntowym -Bejo Poland podaje.
Profilaktyka i zwalczanie
Cytuj:
Niszczyk zjadliwy umieszczony został na liście B szkodników kwarantannowych. Jeżeli zostanie stwierdzony na polu lub w zebranych roślinach, podlega obowiązkowemu zwalczaniu. Na polu opanowanym przez niszczyka nie powinno się przez 5-10 lat uprawiać roślin żywicielskich (cebulowe, czosnek, pietruszka, seler, ziemniak, groch i bób). Na stanowiskach opanowanych przez nicienie należy uprawiać w tym czasie warzywa dyniowate i krzyżowe oraz pomidora, sałatę, marchew, kukurydzę, fasolę i zboża. Trzeba wysiewać wyłącznie nasiona wolne od nicieni, najlepiej pochodzące z plantacji, które były wolne od niszczyka. Cebulę zaatakowaną w niewielkim stopniu można opryskiwać w fazie 4-5 liści preparatem zgodnie z aktualnym Programem Ochrony Roślin Warzywnych wydawanych przez wydawnictwa Plantpress i Hortpress. Po tym zabiegu cebula może być przeznaczona wyłącznie do jesiennego zbioru. Na polach silnie zaatakowanych przez nicienia należy kilka tygodni po zbiorze przeprowadzić odkażanie gleby preparatem zgodnie z aktualnym Programem Ochrony Roślin Warzywnych wydawanych przez wydawnictwa Plantpress i Hortpress.
 wystarczy urwać kwiatostan i tyle.
   wystarczy urwać kwiatostan i tyle.