Sałata -odmiany,uprawa,wymagania,problemy cz.1-

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sałata -odmiany

Post »

Rumiankato super mam nadzieję, że ogórki pójdą szybko w górę bo posadziłam sałatę obok ogórków gruntowych, a skoro ta sałata będzie miała ok.1m to mi przesłoni ogórasy czy aż tak źle nie będzie? ;:oj
Fajnie będzie wyglądać kanapka z czerwona sałatą, mam nadzieję że będzie tak smaczna jak wygląda :twisted:
A tu moja sałatka:
Obrazek

Marek-BB u mnie już podwójnie cała familia obdarowana od strony mamy i taty :;230 i nie mogą uwierzyć że u mnie już taka duża sałata ogólnie to sama w siebie nie wierzyłam a raczej w moje uprawy, stąd jej tyle mam, za dużo wysiałam i pikowałam bo dwa flance.
Pozdrawiam
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Jak sałata urośnie za wysoka, to ją zjesz i ogórki będą miały swobodę. U mnie ta sałata rosła obok cukinii i było w porzadku, nie przeszkadzały sobie.
Pozdrawiam , Bożenka.
baron
100p
100p
Od: 25 maja 2011, o 13:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy ktoś może mi doradzić jaką sałatę można teraz wysiać,aby była na zbiór letni,nie wybijała pędów kwiatowych?
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

Coś tam parę postów wyżej pisali na ten temat.
Osobiście się zastanawiam też czy jak bym teraz wysiał do doniczek parę sztuk, gdzieś za miesiąc wsadził do gruntu to czy coś by było z Syreny i Królowej majowych bo trochę nasion mi zostało, a zbiór się kończy tego co mam obecnie.
Oprócz pójścia w kwiatostany to dużym problemem na uprawę sałat latem są ślimaki ;) Ale może spróbuje tylko czy te gatunki się udadzą?
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grenada z ożarowa jest na zbiór letni - rzadko wybija w pędy kwiatostanowe, ale to jest sałata krucha nie masłowa.
Do tego Królowa lata jest na zbiór letni (i nie tylko) :)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Hikaria__
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 maja 2012, o 20:03

Post »

Hej mam pytanko, czy nasiona sałaty mogą zjeść mrówki aż do tego stopnia że ani jedna nie wzeszła? a z tej samej serii w doniczce wzeszły? Dodam że sałata była posiana w tym samym dniu. Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08

Post »

Hikaria
Niestety ja mam ten sam problem i to nie tylko z sałatą. To samo stało się z fasolką i ogórkami wysianymi do gruntu. To chyba pogoda. Najpierw było sucho i gorąco, później przyszły deszcze i zimnica. Ja się chyba wyleczyłam z siania do gruntu i teraz nawet sałatę będę wysiewac najpierw w domu.
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

Oj tak, posiać sałatę w dmu i sadzić do gruntu to ja z autobsji polecam :) Przejejść się nie da rosną jak szalone, a te siane bezpośrednio do gruntu jak kiedyś próbowałem to nie do końca wszystkie przeżyły :(
Hikaria__
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 maja 2012, o 20:03

Post »

Teraz nie dawno posiałam też sałate tylko że inną odmiane i wzeszła, ale mrówki nasion nie zjadły i sie zastanawiam jak to możliwe. Dodać mogę że ogródek dopiero zaczynam 1 rok i w sumie mam ziemię nie urobioną....
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Sałatę sieję wyłącznie w gruncie,po porażkach z produkcją rozsady w domu[siewki były bardzo wyciągnięte].Sałatę sieję bardzo płytko.delikatnie podlewam i okrywam włókniną,podrośnięte rośliny rozsadzam.Nasiona sałaty dość szybko się starzeją.
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

mam przykre wspomnienia z rozsady sałaty w domu, powyciągała się i poszła na kompost, z sianymi do gruntu nie miałam żadnego problemu, siałam masłową Lento i Justynę nasionka wzeszły wszystkie, dzisiaj ostatnie pikowanie ;:oj
Pozdrawiam
peter
50p
50p
Od: 31 lip 2011, o 16:23

Re: Sałata: łatwo czy trudno?

Post »

urosła mi śliczna sałata nie pamiętam odmiany ale chyba królowa majowych i wszystko było super jeszcze do soboty, fajnie się wiązała i miała coraz większe główki, dziś zobaczyłem, że niektóre wystrzeliły do góry co im może być?
mk1a
100p
100p
Od: 6 maja 2012, o 20:15
Kontakt:

Post »

Kwitną jak sądzę :P Ciepło i idą w nasiona.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Zaczynają kwitnąć - zajadaj sałatki zanim zakwitną bo będą gorzkie :wink:
Pozdrawiam, Dorota
peter
50p
50p
Od: 31 lip 2011, o 16:23

Post »

Dzięki za szybką odpowiedz, zajadam ile wlezie ale nie dam rady wszystkich wszamać jutro sprzedam znajomkom :heja
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”