Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
agaszkobel
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 kwie 2012, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.3

Post »

A czy ten piękny berneńczyk nie demoluje Ci ogródka, bo ja też jestem posiadaczką tej rasy i co rusz to nowa dziura w ziemi??
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Cukinie przynajmnej te co ja posiadam mają dużo bardziej wyostrzone, poszarpane liście. To jest raczej dynia bo ma gładkie, zaokrąglone liście. Kwiaty też mam w takich skupiskach nieraz. Tula Jeśli ogródek przedszkolny nie jest ogrodzony i gonią tam psy (Z reguły jest zakaz przecież) to możesz na lato zrobić takie małe ogrodzenie wokół dyni. 4 Paliki, jakaś siatka i po problemie. Skoro za parę dni ma tamta dynia paść to chyba rozwiązanie masz. Ta zdrowa niech sobie rośnie do września w ogródku jakoś zabezpieczona - bynajmniej ja bym tak zrobił. Na nowy rok szkolny zupa dla wszystkich będzie - smacznego :)
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Przedszkole jest w tym samym budynku co szkola podstawowa i gimnazjum, ogrodka nie ma. Dookola budynku jest trawa (nieogrodzona) i Wielkie Checi nauczycieli zeby jakis ogrodek zrobic. Ale ze rzadzi gmina, to ogrodka raczej nie bedzie.
Co do psow to zakaz zakazem, a psy sobie. Nagminne jest tu spuszczanie na noc psow, ktore w dzien sa na lancuchach. Zeby sobie pobiegaly. Straz gminna i karabinierzy o tym oczywiscie nieoficjalnie wiedza, skargi maja zerowy skutek.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Ines1977
100p
100p
Od: 3 mar 2009, o 21:52

Post »

Pomysł był chyba skazany na niepowodzenie. Rośliny potrafią więcej niż się czasami wydaje.
Ja np. planowałam jednego patisona ale zapobiegawczo posadziłam dwa nasionka. Wykiełkowały oba. Kiedy przesadzałam je do gruntu po prostu jedna sadzonkę "uszczknęłam" (wyczytałam chyba gdzieś tu, że dyniowate nie lubią pikowania). Wszystkie odpady między innymi tę gałązkę wsadziłam symbolicznie w wydzielone poletko mojego malucha, który lubi nam "pomagać" no a wiadomo jak taka pomoc często się kończy :). Po jakimś czasie zżółkła ale okazało się że z gałązka wypuściła listki i patison zaczyna już kwitnąć...
Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ines ukorzeniłaś gałązkę patisona? To się tak da w ogóle? Nieźle :)
Oxalis jak Twoje dynie na kompostowniku? Moj eksperyment zakończony niepowodzeniem:

Obrazek

Dla porównania te posadzone na grządkach mają się tak:

Obrazek
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

Marek-BB czyli masz już sprawdzone że za bujno w kompostowniku
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

Wiesz co nie tak do końca. Nie zamierzam odradzać ludziom takiej uprawy, bo na ten przykład znajoma która ma działkę w innym miejscu bo znacznie bliżej gór tzn, u ich stóp, gdzie jest chłodniej ale nie ma tak ślimaków wychodowała z moich sadzonek piękne wielkie dynie. Nic przy nich nie robiła tylko wstawiła do kompostownika podobnie jak ogórki. Jest masa czynników. W moim przypadku to niemożliwe, złe miejsce, może zaciemno, ślimaki itd. A tu z innej części miasta na trochę innym terenie na odwrót :)
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja dynia Rouge vif d'Etampes ma jeden kwiat żeński z malutką dyńką ;:138 ;:138 ;:138 :heja :heja
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Marek B-B
Moje dynie nie do końca są na kompostowniku, tylko na kompoście- 3 łopaty kompostu wrzucone do dołu głębokości 60 cm i potem z wierzchu przysypane ziemią do warzyw. Jeszcze nie mogę powiedzieć, że przepięknie rosną, bo sadziłam je w sobotę. Ale tę z "rozdwojeniem jazni" też posadziłam. Na razie mogę powiedzieć, że nie padły.
Powiem Ci tylko w tajemnicy ;:162 , że wyjazdy na działkę są dla mnie wspaniałym relaksem i choć mam do niej 17 km, jeżdżę tam z chęcią i podziwiam jak rosną warzywka na samej gnojówce, mniszku i bananach wrzuconych pod korzenie. Teraz przyszedł czas na oprysk mlekiem i wyciągiem z pestek grejfruta- chcę się przekonać czy te szamańskie metody będą skuteczne, choć jak na razie ( odpukać w niemalowane) są zdrowe i nie mają oznak chorób.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

A działkę masz jako ogródek działkowy, czy taką swoją wyłącznie? W jakich regionach miasta? Bo temperatury u nas się trochę różnią od Szyndzielni po Stare Bielsko jest zupełnie inaczej i uprawy też są różne gdy weźmie się pod uwagę czynnik temperatury i wiatrów.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Moje hokkaido ma już żeńskie kwiaty, od piątku coraz cieplej, więc powinny ruszyć z kopyta :)
Wybaczcie za jakość :oops:
Obrazek
A ozdobna się ogromna robi, lepiej żeby mi weszła na tą siatkę, bo mi zagłuszy sałatę...
Obrazek
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

Jakość nienajgorsza ale strasznie duże foty ;)
Swoją drogą czemu na pierwszej odmianie są gładkie zielone liście a na drugiej z białymi przebarwieniami?
Ostatnio się nad tym zastanawiam, bo u mnie takie coś występuj często na cukiniach... Czy to uroda gatunków czy niedobór czegoś?
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Marek-BB, zależy od odmiany :) Różne liście i różne przebarwienia.
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

Tak myślałem, dzięki :)
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

ObrazekObrazek
Przemarznięta dynia próbuje dogonić swoje rówieśniczki.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”